Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Hivatalosan is megerősítették Kadhafi halálhírét

A líbiai erők szülővárosában, Szirtben fogták el a súlyosan megsebesült Moammer Kadhafi ezredest, aki később belehalt sérüléseibe.

19:21 Egy videofelvétel szerint Kadhafit élve fogták el

Egy, az arab hírtelevíziókban sugárzott videofelvétel tanúsága szerint Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezetőt élve fogták el az új rendszer fegyveresei csütörtökön.

A felvételen az látható, hogy fegyveresek támogatják és próbálják álló helyzetben tartani Kadhafit, aki közben kiáltozott. A világos khakiszínű gyakorlóruhát viselő Kadhafi feje fedetlen volt, arca és válla csupa vér. Egy autó motorháztetejéről húzták le a sebesült Kadhafit és taszigálták egy másik jármű felé.

Az egyik fegyveres pisztolyt tartott Kadhafi fejének közvetlen közelében, de azt már nem lehetett megállapítani, hogy meghúzta-e a ravaszt. Feltehetően ezt követően készültek a már halott Kadhafiról azok a képek és videofelvételek, amelyek korábban bejárták a világsajtót.

19:15 Martonyi üdvözli, hogy az ÁNT Líbia egész területére kiterjesztette fennhatóságát

Martonyi János külügyminiszter MTI-hez eljuttatott közleménye szerint ez mérföldkő az új rendszer demokratikus konszolidációjának folyamatában, és lehetőséget teremt arra, hogy az ÁNT a demokratikus Líbia megteremtése érdekében helyreállítsa a rendet, megalakítsa az ideiglenes kormányt, és megkezdje az előkészületeket a választások kiírására.

Közlése szerint elengedhetetlen, hogy a bűncselekmények felderítésére, majd a felelősségre vonásra törvényes kereteken belül, jogszerűen kerüljön sor, és meginduljon a nemzeti megbékélés folyamata. Jelezte, hogy Magyarország kész az átalakulásában eddig játszott szerepét folytatva, aktívan hozzájárulni a szabad, szuverén és demokratikus Líbia megteremtéséhez, és a kétoldalú, Európai Unión belüli és más nemzetközi fórumokon megkezdett egyeztetések alapján részt venni az ország újjáépítésében.

17:19 Az ÁNT hivatalosan megerősítette a halálhírt

Megerősítette Kadhafi halálhírét Mahmúd Dzsibril, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) második számú vezetője csütörtökön.
Tripoliban tartott sajtóértekezletén a miniszterelnöki tisztséget ellátó Dzsibril így fogalmazott: „Hosszú ideje vártunk erre a pillanatra. Moammer Kadhafit megölték."

Az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevízió értesülései szerint Kadhafi holttestét a miszrátai mecsetben terítették ki. Az al-Arabíja hírtelevízió viszont úgy tudja, hogy egy miszrátai üzletközpontba vitték a holttestet.

Ünnepelnek a líbiai felkelők. Fotó: MTI (galéria)

Az ÁNT egyik tisztségviselőjének korábbi közlése szerint a megbukott líbiai vezetőt szülővárosa, Szirt közelében találták meg. A 69 éves Kadhafi még hajnalban halt meg annak következtében, hogy tűzharcban mindkét lábán, illetve fején is megsebesült.

16:52 Kadhafi halálhírére azonnal reagált az olajpiac

Azonnal reagált az olajpiac Kadhafi halálhírére, s például mintegy fél százalékkal csökkent a Crude típusú amerikai könnyűolaj ára - mondta Pálffy Gergely, az árupiaci elemzésekkel foglalkozó Solar Capital Markets Zrt. elemzője csütörtökön az MTI-nek.

Hozzátette, várakozásaik szerint az olajárak a következő napokban tovább csökkennek, így a Brent ára is, ami 111 dollár körüli volt szerdán hordónként.

Fotó: MTI
Az al-Arabíja arab hírtelevízió által közreadott, ismeretlen helyen készült képen feltehetően Moammer Kadhafi líbiai vezető látható, miután Szirt lerohanásakor a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) harcosai elfogták és megölték. Az ÁNT szóvivője hivatalosan megerősítette Moammer Kadhafi halálhírét. Fotó: MTI

Líbia a világ napi olajkitermelésének mintegy 4 százalékát adja.
Az elemző elmondta, a halálhír másik hatása az lesz, hogy csökken a nagy különbség a Brent és a Crud ára között: a határidős piacokon novemberi és decemberi kontraktusokra 30 dollár is volt különbség.

Pálffy Gergely kifejtette, a különbség 10-15 dollárra is lemehet, miközben a az OPEC azt szeretné, ha a Brent ára hordónként tartósan 100 dollár fölött maradna. A Crud azonban tartósan 85 dollár közelében maradhat, a halálhír előtti 88 dollár feletti árral szemben.

16:16 Megmutatták azt a helyet, ahol Kadhafit megtalálták

A líbiai televízió bemutatta azt a helyet, ahol állítólag megtalálták Moammer Kadhafit, az ország korábbi vezetőjét.

A képeken két nagy vízvezetékcső látható, amelyet katonák vesznek körül egy autópályánál.. A vezeték nyílására az „aljas Kadhafi" és az „Allah nagy" feliratokat írták ki festékszóróval. Látszik egy holttest is a közelben, valószínűleg Kadhafi egyik hívéé.

Fotó: MTI
Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió által közreadott, ismeretlen helyen készült képen a lelőtt Moammer Kadhafiról.
Fotó: MTI

Az al-Dzsazíra arab hírtévé olyan felvételeket is közölt, amelyeken az adás szerint Kadhafi földön vonszolt holtteste látszik. Az új tripoli vezetés azt ígérte, hogy rövidesen további fotókat ad közre.

16:05 EU-vezetők: Kadhafi halálhíre az önkény korszakának végét jelen

A Moammer Kadhafi haláláról szóló hírek azt jelzik, hogy véget ért az önkényuralom és az elnyomás időszaka, amelytől oly hosszú ideig szenvedett a líbiai nép - hangsúlyozta csütörtök délután közzétett közös nyilatkozatában Herman Van Rompuy, az Európai Tanács, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

A brüsszeli állásfoglalás szerint Líbia most új lapot kezdhet saját történelmében, és elindulhat az új, demokratikus úton.

Van Rompuy és Barroso felszólította a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsot, hogy törekedjen a széles alapokon nyugvó megbékélés folyamatára, ebbe vonja be valamennyi líbiait, tegye lehetővé az országban a demokratikus, békés és átlátható átmenetet.

Az EU-nyilatkozat közzétételekor az új líbiai kormányzat részéről már bejelentették, a NATO részéről azonban még nem erősítették meg Kadhafi halálhírét.

14:50 Egy Kadhafi-hű tv-állomás cáfolta mind a halál, mind az elfogás hírét. Az amerikai külügyminisztérium, illetve védelmi minisztérium, valamint a NATO kora délutánig nem tudta megerősíteni a médiaértesüléseket.

Eközben egy Kadhafi-párti tévécsatorna internetes oldalán hevesen tagadta, hogy az ezredest elfogták vagy megölték volna. Kadhafi „jó egészségnek örvend", az egész „csak pletyka, és nem ez az első alkalom, hogy hasonló félretájékoztatáshoz folyamodtak" - írta a honlap.

Harcok Szirtben, Kadhafi szülővárosában. Fotó: MTI (galéria)

A 69 éves Kadhafi az ÁNT tisztségviselője szerint hajnalban halt meg, miután tűzharcban mindkét lábán, illetve fején is megsebesült. A volt líbiai vezető egy konvojban próbált meg elmenekülni, de a NATO harci repülőgépei megtámadták. A megbukott rezsim védelmi minisztere, Abubakr Júnisz Dzsaber is életét vesztette az akcióban.

A Szabad Líbia tévé szerint elfogták Kadhafi egyik fiát, Muataszimot, Manszúr Daut, a Kadhafi-rezsim belbiztonsági szolgálatának vezetőjét, valamint Abdallah Szenuszit, a líbiai titkosszolgálatok igazgatóját.

Kadhafinak augusztus 27-én veszett nyoma. A diktátor halálhírére Tripoli lakosai az utcára vonultak ünnepelni. Az ÁNT vezetője, Musztafa Abdel-Dzsalil később beszédet intéz a néphez.

Korábban írtuk

A Kadhafi haláláról a Reuters brit hírügynökségnek az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) egyik magas rangú katonai tisztségviselője nyilatkozott.

Így élt Líbia rettegett ura – Kadhafi életrajza

Moammer Kadhafi 1942. június 9-én született a Szirt város környékén lévő sivatagos vidéken egy földműves család legkisebb gyermekeként.
Hagyományos vallásos nevelést kapott, s iskolatársai egy kis csoportjával militáns forradalmi sejtet szervezett, amelynek végső célja a hatalomátvétel volt. Példaképének Gamal Abdel Nasszert, a szomszédos Egyiptom elnökét tekintette, akinek jelszavai és céljai között szerepelt az arab egység megteremtése is. 1961-ben politikai tevékenysége okán eltávolították az iskolából. Ezután jó eredménnyel végezte el a jogi szakot, majd 1963-ban felvételt nyert a bengázi katonai akadémiára. Itt néhány barátjával a nyugatias királyság megdöntésére szervezett titkos csoportot. 1965-ben befejezte a katonai iskolát, és az Egyesült Királyságba küldték további kiképzésre, a Royal Military Academy Sandhurst katonai akadémiára. Egy évvel később rádiós tisztként tért vissza hazájába.

Kadhafi, a diktátor. Fotó: MTI (galéria)

1969. szeptember 1-jén tisztek egy kis csoportja Kadhafi vezetésével államcsínyt követett el Idrísz király ellen, amíg az Törökországban tartózkodott gyógykezelésen. Az új uralkodó Idrísz unokaöccse, a koronaherceg lett. Azonban hamar kiderült: a tisztek nem tudnak osztozni az új királlyal a hatalmon, s még aznap házi őrizetbe került, hivatalosan elmozdították trónjáról, és kikiáltották a Líbiai Arab Köztársaság létrejöttét. Kadhafi ennek alapján használja a Forradalom Testvéri Vezére és Útmutatója nevet. Ugyanakkor nem nevezte ki magát tábornoknak, hanem elfogadta ünnepélyes előléptetését ezredessé. Saját szavaival: ahol egy ezredes vezethet egy országot és a hadsereg főparancsnoka lehet, ott „a hatalom a nép kezében van".

Új rendszerét az arab nacionalizmusra épülő közvetlen, népi demokratikus jóléti államnak képzelte el. Az általa „iszlám szocializmus"-nak nevezett államfelfogás a kis magántulajdont engedélyezte, a nagyobb üzemeket állami kézben tartotta. Új iszlamista törvényeket hozott, betiltva az alkoholt és a szerencsejátékokat. 1975 és 1979 között jelent meg három kötetben az eszméit összefoglaló Zöld könyv. 1970-ben bezáratta a brit és amerikai katonai támaszpontokat, 1973-tól államosította a külföldi olajvállalatokat. 1977-ben létrehozta a Líbiai Arab Szocialista Nagy Népi Közösséget (Államot).

Kadhafi az arab egység szószólójává vált, az arab államok egységes arab nemzetbe való tömörülését szorgalmazta. Támogatta a pániszlám törekvéseket (tágabb együttműködés az iszlám országok között). 1972-ben bejelentette az arab köztársaságok (Líbia, Egyiptom, Szíria) föderációjának megalakulását, a három állam azonban nem tudott megállapodni az egyesülés feltételeiről. 1974-ben Tunézia elnökével, Habib Burgibával írt alá egyesülési megállapodást, de ez is életképtelennek bizonyult, a két ország között hosszú távú ellenségeskedés alakult ki.

Támogatta a Palesztinai Felszabadítási Szervezetet (PFSZ), de megromlott a viszonya Egyiptommal, amikor az 1979-ben békét kötött Izraellel. Legfőbb támogatója volt az 1972-es müncheni olimpián mészárlásba fúló emberrablást elkövető Fekete Szeptember terrorcsoportnak, az Egyesült Államok pedig közvetlen felelősséggel vádolta az 1986-os berlini diszkórobbantásért, amelynek 3 halálos áldozata és több mint 200 sérültje volt, köztük több ott állomásozó amerikai katona
A nyugati világ és Líbia közötti fennálló feszültség Ronald Reagan elnöksége alatt érte el a csúcspontját, aki kísérletet tett a líbiai diktátor leváltására, s a "Közel-Kelet veszett kutyájának" nevezte Kadhafit. 1986 márciusában, a líbiai felségvíznek deklarált Szidra-öböl ügyében fennálló vita idején az Egyesült Államok líbiai olajszállító hajókat támadott meg. Április 15-én Reagan elnök elrendelte Tripoli és Bengázi bombázását, megtorlásul a tíz nappal korábbi berlini merényletért.

Az 1990-es évek közepétől Kadhafi közel-keleti kapcsolatépítésbe kezdett, a palesztin-izraeli konfliktussal kapcsolatban egy kétnemzetiségű állam mellett állt ki. Két évvel a 2001. szeptember 11-i terrortámadás előtt Líbia biztosította a Nyugatot az al-Kaida elleni harcban való partnerségéről. Később, első muszlim vezetőként ítélte el a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokat, sőt, véradásra szólította fel a líbiaiakat az amerikai áldozatok javára. Felhagyott a terroristák támogatásával, önként bevallotta, hogy Líbia tömegpusztító fegyvereket állít elő, majd fel is számolta azokat, és 2,7 milliárd dollár kártérítést fizetett a Lockerbie-merénylet áldozatai hozzátartozóinak. Cserébe Líbia lassan visszakapcsolódhatott a nemzetközi vérkeringésbe, és újra külföldi befektetések célpontjává vált. 2006. május 15-én az Egyesült Államok bejelentette a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételét és Líbia eltávolítását a terrorizmust támogató államok listájáról.

2011. február közepén Líbiát is elérte az arab világban felerősödött tiltakozási hullám, a Kadhafi távozását követelő ellenzékiek néhány napon belül több várost elfoglaltak. Kadhafi azonban közölte, hogy helyén marad, s kész a mártírhalálra, ugyanakkor bevetette a hadsereget az ellenzéki előretörés feltartóztatására. Kadhafi ellen – aki korábban „az arab uralkodók doyenjének, az afrikai királyok királyának és minden muszlim imámjának" nevezte magát – 2011. június 27-én a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) emberiesség elleni bűntettek miatt elfogatóparancsot adott ki.

Eközben egy Kadhafi-párti tévécsatorna tagadta, hogy az ezredest elfogták vagy megölték volna, és az amerikai külügyminisztérium, illetve védelmi minisztérium, valamint a NATO sem tudta megerősíteni a médiaértesüléseket.

Moammer Kadhafi Rómában, 2009.
Moammer Kadhafi Rómában, 2009.

Kadhafit az ÁNT tisztségviselője szerint hajnalban fogták el, miközben egy konvojjal menekült, amelyet megtámadtak a NATO harci repülőgépei.

Kadhafi vélhetően mindkét lábára megsérült - nyilatkozta az Átmeneti Nemzeti Tanács egyik képviselője a Reutersnek.

Azt is hozzátették, Kadhafi elsősegélyellátást kapott. Az al-Dzsazíra szerint az ezredes sérülései súlyosak. Egy szemtanú a televíziónak azt mondta, Kadhafi egy gödörben rejtőzött, és amikor megtalálták, azt kiabálta, ne lőjenek.

Az AP hírügynökség szerint a Szirtért vívott csata nagyjából másfél óra alatt dőlt el. Az Átmeneti Nemzeti Tanács erői a még megmaradt kadhafisták után kutatnak.

* * *

Kadhafiról és az uralmáról írtuk:

2011. március 20.: Kadhafi nehéztüzérséggel lövette Bengázit, majd a légicsapásokat követően csapatai elmenekültek. A városban nincs víz, a műtétek elvégzése is akadozik.

Nemzetközi támadás Kadhafi ellen. Fotó: MTI (galéria)

2011. március 19.: Általános szövetséges támadás készül a líbiai partok mentén amerikai, brit, francia, olasz és kanadai részvétellel. Több mint 100 amerikai légvédelmi rakétát lőttek ki Kadhafi csapatai ellen. Az akció neve: Odüsszeia Hajnal.

Mirage-ok Dijonban, Rafale-ok Saint-Dizier-ben - a francia haderő támadásba lendült Líbiában. Fotó: MTI (galéria)

2011. február 27.: Az arab nacionalizmus fenegyereke, a terrorizmus hivatalos támogatója, a sivatag sokat látott oroszlánja, király és bohóc: Moammer el-Kadhafi ezredes 40 éve kápráztatja el a világot sziporkázó elméjével, különleges elméleteivel, és faragatlan viselkedésével.

Kadhafi 40 év úr Líbiában. Fotó: MTI (galéria)

2011. február 27.: Egyelőre valószínűtlen, hogy a szélsőséges iszlamisták valamiképpen uralmuk alá hajthatnák a kormányellenes felkeléssel küzdő Líbiát - véli a Stratfor.

Líbia: menekülők, lázadók és Kadhafi-pártiak. Fotó: MTI (galéria)

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. cleanx 2011. október 21. 13:30
  „Ha már eladósitani nem sikerül akkor, - mint Irakot - fegyveres erővel megszerzik..
  Aki nyugatellenes politikát folytat azokat eltörlik..

  A nagy Líbiai nyomorban(wikipedia):

  - A társadalombiztosítás kiterjedt az ingyenes egészségügyi ellátásra, a nyugdíjakra s az özvegyi és árvasági nyugellátásra.

  - Általános tankötelezettség 6-tól 12 éves korig van. Ezután 6 éves középiskola következik, majd az egyetemi képzés, ami a líbiaiak számára szintén ingyenes.

  - Még a kisebb városokban is találhatók internetkávézók, ahol levelezni vagy böngészni lehet, bár a sebesség szokatlanul lassú lehet.

  Hillary Clinton "Elkaptuk" mondja a videón
  http://hvg.hu/vilag/20111020_hillary_clinton_kadhafi”
 • 38. IVY 2011. október 21. 12:28
  „Ritka ronda fazon volt életében. (is)”
 • 37. szandokán 2011. október 21. 10:09
  „moderálva offtopic”
 • 36. TheAZ 2011. október 21. 07:17
  „moderálva, köszönjük”
 • 35. qrumpli 2011. október 21. 04:24
  „Remélhetjük,hogy minden diktátor így végzi?”
 • 34. xene@freemail.hu 2011. október 20. 22:34
  „31. ozikS 2011.10.20. 20:44
  "Amúgy elnézve a képeket ,egy jó nagy szeméthegy volt ez az ország, legalább most már szét is van lőve. Pálmafákkal hehehe :)"

  Szétbombázták az országot, most majd jó pénzért újjá lehet építeni azt. Ez is jó kis biznisz a külföldi (amcsi) cégeknek. És mivel Líbiának van olaja, biztos megtérülő befektetés lesz.
  Kíváncsi vagyok, hogy melyik ország lesz a következő, amit lerohannak, lebombáznak.
  Pár jelölt: Jemen, Szíria, Irán, Észak-Korea, Mianmar.
  Nagy valószínűséggel Irán lesz a befutó, mert ott van egy csomó olaj, s ha bombáznak, megint fel lehet majd verni az olaj árát.
  Én amúgy legjobban annak örülnék, ha a Koreai-félszigeten tennének rendet. Kim Dzsond Il-lel és az utódaival le lehetne mér számolni.”
 • 33. Rozsdás 2011. október 20. 21:38
  „Nem vitatkozom mert semmi értelme!!
  Libyát Kadhafi miatt már rég megszállhaták volna de fogy az olaj és most jött el az ideje a beavatkozásnak ,a felkelők 2/3 része zsoldos Nigériából meg még ki tudja honnan!!
  Sadammot az eső öbölháborúban likvidálhatták volna jogosan de nem tették!Miért? Fegyver és Olaj taktika!
  Egyiket sem a saját népe zavarta el hanem a nemzetközi tőke Amerikai irányítással!
  Reza Pahlavit pedig a saját népe "Irán" őt Amerika keblére emelte ott is halt meg!”
 • 32. tonyk 2011. október 20. 21:18
  „25. Rozsdás 2011.10.20. 19:09

  Te csak lököd itt a féligazságokat (de inkább 0-hoz konvergáló) vagy tudsz is valamit Líbiáról. Apósom 27 éve kinn dolgozik (jelenidő, nem múltidő), van rálátása a dolgokra. Valahogy nem ezeket szépséges dolgokat mesélte, mint amit itt te hirdetsz....”
 • 31. ozikS 2011. október 20. 20:44
  „Olyan érdekes ,mikor valami nagy népsanyargató gyilkos kinyírja a saját szeretett népe ,akkor mindjárt minden második komment erről szóll : "nem halt meg, a tengerparton issza a koktélt"
  Hát pedig akárhogy is hitetlenkednek sokan Caucesco ,Bin Laden, Sadam , Milosevics stb... mindegyiket egy senkiként fogtak el , mint egy kivert kutyát, és egyik se a hasonmása volt.
  Amúgy elnézve a képeket ,egy jó nagy szeméthegy volt ez az ország, legalább most már szét is van lőve. Pálmafákkal hehehe :)”
 • 30. .suhym. 2011. október 20. 20:42
  „25. Rozsdás 2011.10.20. 19:09

  Kánaán by Kadhafi!:)))))))))))

  A hülye nép meg fellázadt a jólét ellen, és most örömtáncot lejtenek, hogy megölték a "jótevőjüket"!
  Nahát!”
 • 29. dodoni 2011. október 20. 20:41
  „"Martonyi János ... szerint ez mérföldkő az új rendszer demokratikus konszolidációjának folyamatában, és lehetőséget teremt arra, hogy az ÁNT a demokratikus Líbia megteremtése érdekében helyreállítsa a rendet, megalakítsa az ideiglenes kormányt, és megkezdje az előkészületeket a választások kiírására."

  Akkor most már náluk is rövidesen eljő a Kánaán.”
 • 28. deszkás 2011. október 20. 19:59
  „QUIENMARGARET! A náthát szokták elkapni,őt elfogták . :)))”
 • 27. sima 2011. október 20. 19:17
  „25.hsz. Akkor , ezek szerint a Mikulást ölték meg ?”
 • 26. deszkás 2011. október 20. 19:16
  „TÉ! (23hsz) Mi is igy örültünk, és most?”
 • 25. Rozsdás 2011. október 20. 19:09
  „Az érem másik fele ami sohasem lett megmutatva!!

  Néhány tény (amit a média soha nem közölt) a "vérszívó szörnyeteg diktátorról" Kadhafirol, aki "terrorizálja" a saját embereit és Libyát:

  - A libiai állampolgárok kamatmentes hitelt kaptak.
  - A diákok az átlag fizetését kaphatták annak a szakmának amit tanultak.
  - Ha valaki nem kap munkát, az állam teljes fizetést ad neki, mintha dolgozna.
  - Új házasok öröklakást vagy házat kaptak ingyen.
  - A világ bármely egyetemere beiratkozhat valaki, az állam fizetett neki 2.500 eurot, plus teljes ellátást, és egy kocsit.
  - A kocsik gyári áron kerültek eladásra.
  - Libya nem tartozik senkinek egy centtel se. Nincs adóssága.
  - Ingyenes az oktatás és az egészségügyi ellátás.
  - A lakosság 25%-nak egyetemi végzettsége van.
  - Az utcákon nincsenek koldusok és hontalanok.(legalább is a bombázásokig)
  - 15 cent egy kenyér.
  Nem csoda ha az USA és más kapitalista országok nem szeretik Libyát. Kadhafi nem egyezett bele az IMF és a Világ Bank magas kamatú hiteleibe. Más szóval, Libya FÜGGETLEN VOLT ! Ez az igazi oka a Libya elleni háborúnak. Lehet, hogy diktátor volt, de ez nem az USA dolga!!

  **********************************************************
  Some other facts (that mainstream media will never tell you) about
  this "terrible dictator and blood sucking monster" Gaddafi who
  "terrorizes" his own people and Libya:

  - Credits to Lybian citizens were given with NO interest.
  - Students would get paid the average salary for the profession they are studying for.
  - If you´d be unable to get the employment the state would pay the full salary as if you were employed.
  - When you got married the couple got an apartment or house for free.
  - You could go to college anywhere in the world. The state paid 2,500 euros plus for accommodation and a car.
  - The cars were sold at factory cost.
  - Libya does not owe money, (not a cent) to anyone. No credits.
  - Free education and health care.
  - 25% of population with a university degree.
  - No baggers on the streets and no homeless (until this bombing).
  - Bread costs $0.15.

  No wonder the US and other capitalist countries do not like Libya.
  Gaddafi would not consent to taking the IMF or World Bank credits at
  high interest rates. In other words Libya was INDEPENDENT! That is the
  real reason for war in Libya! He may be a dictator, but that is not
  the US problem.
  **********************************************************”
 • 24. deszkás 2011. október 20. 18:53
  „KLJ_54! (19hsz) Nincs mit hozzátennem.”
 • 23. té 2011. október 20. 18:24
  „13. klj_54 2011.10.20. 16:30
  " hazafi és hős Moamer Al KAdhafi "
  nekem a legfelső képen nem tűnik hősnek :D”
 • 22. igazságkereső 2011. október 20. 17:41
  „#13.klj_54! Azért most ne legyen Neked lelkiismeret furdalásod,a nagypolitika és világpolitika nélkülünk lakul úgy, ahogy alakul és ez mindig is így volt!Mennyivel jobb lenne, és többre lehetne menni talán ha te és hozzád hasonló kedves hozzászólók inkább azért aggódnának,hogy miért engedik Magyarország teljes leépítését,az emberek teljes kizsigerelését a magyarországi leánybankok,melynek következtében emberek,családok veszítik el házaikat a Ptk.209.§.-át is figyelmen kívül hagyva! Ezért inkább érdemesebb lenne Neked is aggódni egy közösségbe tömörülve,mintsem egy arab ország vezetőjének halálán, általunk konkrétan megítélni tudott jogosságának helyzetén!!”
 • 21. Beroesz 2011. október 20. 17:38
  „19. klj_54 2011.10.20. 17:32
  A Nürnbergben lezajlott perek óta CSAK egy elfogadott módszer van, a bíróság!

  Emiatt ne háborogj! Nem a NATO nyírta ki, hanem a saját népe.”
 • 20. Beroesz 2011. október 20. 17:37
  „Kadhafi halálával egyel kevesebb gazember grasszál a világban.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokkoló videó a halott Kadhafiról - 18+

Az Al Jazeera televízió exkluzív felvételt mutatott be, amely azután készült, hogy Moammer Kadhafi… Tovább olvasom