Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Hó, hó, hó! Káosz több európai országban - galéria

Havazás és sarkvidéki hideg bénította meg szerdán Franciaország középső részét, hatalmas fennakadásokat okozva a közlekedésben.
A Météo France jelentése szerint Lyonban, Franciaország egyik legnagyobb városában és a svájci határ közelében lévő Grenoble-ban és környékén, valamint Chambéryben már délelőtt 20 centiméteres volt a hótakaró. Lyonban délelőtt szünetelt a tömegközlekedés, a város repülőterét azonban reggel megnyitották, miután éjszakára a hóvihar miatt le kellett zárni.

Folyamatosan havazik a Francia-középhegységben, ahol már félméteres a hó, valamint Rhone-Alpes és Auvergne régiókban. Az előrejelzések szerint a hideg valamelyest enyhülhet, de a havazás várhatóan folytatódik és eléri a párizsi régiót, valamint a Szajnától északra fekvő megyéket is.

A napok óta tartó szokatlanul alacsony hőmérséklet miatt a francia meteorológiai szolgálat reggel az ország 17 középső megyéjében elrendelte a narancs színű (a négyes skálán a hármas szintű) hidegriadót. Ezt azt jelenti hogy folyamatosan óvatosságra intik az autósokat a "veszélyes jelenségek miatt".

Az autóutakon a jegesedés és a havazás miatt teljes káosz alakult ki az ország középső részén: a Lyon környéki utakon 150 kilométeres a dugó, az autóutak egy része teljesen járhatatlanná vált.

Az országnak ezen a részén a teherszállítóknak megtiltották a közlekedést. Az út menti pihenőhelyeken jelenleg mintegy 10 ezer kamion vesztegel.

Sarkvidéki hideg és havazás több európai országban. Fotó: MTI (galéria)

Az éjszaka folyamán Auvergne régióban mintegy negyven ember szorult az időjárási viszonyok miatt továbbhaladásra alkalmatlan gépkocsikba, őket a tűzoltók mentették ki, s a környező iskolák illetve önkormányzatok termeiben biztosítottak számukra átmeneti szállást.

Miután egyelőre nem várható jelentős enyhülés, a prefektúra azt javasolja az autósoknak, hogy a nap folyamán, ha lehetséges, az ország középső megyéiben inkább ne induljanak el.

Németország: kemény hideg és havazás

Csikorgó hideggel és kiadós havazással köszöntött be Németországban a meteorológiai tél: szerdára virradóra a keleti országrészben több helyen mínusz tíz fok alá süllyedt a hőmérséklet.

Az éjszaka kezdődött havazás jókora fennakadásokat okozott a reggeli csúcsforgalomban: számos autópályán több kilométeres sorok alakultak ki. Az ingázóknak sok türelemre volt szükségük, hogy lakóhelyükről beérjenek Münchenben, Berlinben vagy Nürnbergben lévő munkahelyükre. A hidegfront betörése a légi közlekedésben is éreztette a hatását. A frankfurti repülőtér nyugati felszállópályáját átmenetileg le kellett zárni az erős keleti szél miatt. Emiatt mintegy 40 járatot töröltek. Más járatok csak késve tudtak felszállni, mivel a repülőtéri szolgálatnak előbb jégmentesítenie kellett a repülőgépek szárnyait és törzsét. A nap folyamán további késésekre van kilátás - közölte a Fraport.

A hidegfront keleti irányból érte el Németországot. Ez a magyarázata annak a furcsa jelenségnek, hogy egyes szászországi településeken hajnalban hidegebb volt, mint Németország legmagasabb hegycsúcsán, az Alpokban fekvő Zugspitzén. Míg itt 12,9 fokkal süllyedt fagypont alá a hőmérséklet, addig a szászországi Oderwitzben mínusz 15,9, a mecklenburgi Demminben mínusz 15,7, a brandenburgi Mattendorfban mínusz 15,1 fokot mértek szerdán reggel. Potsdamban mínusz 10,5, Berlinben mínusz 10,1 fok volt hajnalban, mérsékelt havazás kíséretében. A meteorológia az egész hétre csikorgó hideget jósol, enyhülés csak a jövő héten várható.

Nagy-Britannia: mínusz 20 fok, kritikus közlekedési helyzet

Kritikussá vált a közlekedési helyzet szerdára Nagy-Britannia több térségében, így London környékén is a folytatódó havazás és a helyenként mínusz 20 fokos példátlan fagyok miatt. "Legalább" egy teljes napra bezárták a második legnagyobb brit repülőteret, Gatwicket, ahol budapesti járatokat is töröltek.

A Londontól délre fekvő Gatwick légikikötő - amely az ugyancsak Londont kiszolgáló Heathrow után a második legnagyobb forgalmú brit légikikötő - szerda délelőtt közölte, hogy jelenleg sem fogadni, sem indítani nem tud járatokat, a forgalom "legkorábban" csütörtök reggel indulhat meg, és az utasoknak addig nem is érdemes kimenniük a repülőtérre.

Hóesésben megy kislányával egy nő a Yorkshire északi részén fekvő Pickering faluban 2010. november 30-án. Fotó: MTI (galéria)

A Gatwicket működtető cég kérte az utazókat, hogy légitársaságuknál érdeklődjenek járataikról.

Gatwick és Ferihegy között a Malév napi két, az easyJet brit légitársaság napi egy járatpárt közlekedtet, és a lezárás miatt a szerda délelőtti Malév-járat már nem érkezett meg.

A London nyugati határán fekvő Heathrow - ahonnan a British Airways indít járatokat Budapestre - ugyanakkor szerdán működött, csakúgy, mint Luton, a harmadik olyan londoni repülőtér, ahonnan Ferihegyről is érkeznek napi járatok.

Szerdán viszont ismét - az utóbbi egy hétben immár sokadszor - lezárták a skót főváros, Edinburgh repülőterét a havazás és a jegesedés miatt, és több észak-angliai repülőtéren sem volt forgalom.

A Londont körülvevő, 190 kilométeres, hatsávos autópályagyűrűn, az M25-ösön szerda délelőttre szintén kritikussá vált a helyzet, miután a havazás és az emiatt történt balesetek miatt helyenként 20-40 kilométeres álló sorok alakultak ki.

Komoly fennakadások voltak London vasúti forgalmában is.

Szerdára virradóra Skócia egyes magasabban fekvő vidékein mínusz 20 fokos fagyokat mértek, ami példátlan hideg Nagy-Britanniában a tél ilyen korai szakaszában.

Skócia nagy részét és Anglia északi vidékeit fél méternél vastagabb hótakaró borítja, és most már délen is egyre kiterjedtebb a havazás.

Nagy-Britanniában 1993 óta nem volt ilyen havazás és fagy az évnek ebben a szakaszában.

Az előző brit tél is rendkívül kemény volt, a hőmérséklet sokszor süllyedt jóval mínusz 20 fok alá, és decembertől februárig szinte folyamatosan hótakaró borította az ilyen időjárásra teljesen felkészületlen ország jelentős részét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dráma egy idősek otthonában: 11 embert gyilkolt meg a gondnok

Tizenegy embert meggyilkolását vallotta be Spanyolországban egy gondnok, aki egy idősek számára… Tovább olvasom