Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Hodorkovszkij irodalmi díjban részesül

Oroszország - Mihail Hodorkovszkijnak, az egykori Yukos (Jukosz) olajbirodalom börtönben ülő volt főrészvényesének ítélte egyik irodalmi díját a Znamja című orosz folyóirat a Ljudmila Ulickaja írónővel folytatott, s a lapban közölt levelezéséért.
A díj odaítéléséről szóló hírt Hodorkovszkij és volt üzlettársa, a szintén börtönben ülő Platon Lebegyev ügyvédeinek honlapján közölték.

A Magyarországon is ismert írónő és Oroszország egykor leggazdagabb embere között 2008-ban kezdődött levélváltás egyebek között az oroszországi politikai és gazdasági helyzetről, személyes élettapasztalatukról, s a párbeszédet később közölte a Znamja. A börtön csak háttérként szerepel a levelezésben. Mind az írónőt, mind a volt vállalkozót elsősorban Oroszország rendszerváltás utáni sorsa, helyzete, lehetőségei érdeklik, erről vitatkoznak egymás iránti mély tisztelettel.

Hodorkovszkij már máskor is tanúbizonyságot tett gondolkodói erényeiről és jó stílusáról. Meggyőződése, hogy az oroszországi politikai és gazdasági helyzet megváltoztatásához, modernizálásához mindenekelőtt egy egészen új társadalmi réteget kell kinevelni.

Hodorkovszkijt 2005-ben Platon Lebegyevvel együtt nyolc évi szabadságvesztésre ítélték elsősorban adócsalási vádakkal. Jelenleg újabb per folyik ellene, amelyben további szabadságvesztést szabhatnak ki rá, volt munkatársait továbbra is börtönben tartják, üldözik.

A Yukos-birodalmat azóta feldarabolták és értékesítették, bár Hodorkovszkij a hírek szerint ma sem szegény. Orosz értelmiségi körökben általános az egyetértés abban, hogy elsősorban politikai ambíciói juttatták börtönbe, mivel Vlagyimir Putyin akkori elnök vetélytársat látott benne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszországban lassacskán újra indul az élet

Oroszország - Oroszországban lassacskán indul be újra az élet a közel kéthetes munkaszünet után:… Tovább olvasom