Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Hogyan védjük meg a kamaszokat az alkoholtól?

A gyermekkel való szigorú, de szeretetteljes kapcsolat védi meg leginkább a kamaszokat a túlzott alkoholfogyasztás veszélyétől - hívják fel a figyelmet a szakemberek egy új tanulmány eredményeire támaszkodva.
A Utah állambeli Brigham Young University (BYU) szakemberei szerint a szigorúság és a szeretet azok a szülői készségek, amelyekkel leginkább távol lehet tartani a kamaszokat a túlzott alkoholfogyasztástól. Ugyanakkor mind a túl szigorú, mind a túl gyengéd szülői fellépés megduplázza annak az esélyét, hogy a kamasz gyerekek mértéktelen alkoholfogyasztásba kezdjenek - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában (www.telegraph.co.uk).

A kutatók mintegy 5 ezer, 12 és 19 éves kor közötti tinédzsert kérdeztek meg az alkoholfogyasztási szokásaikról és a szüleikkel való kapcsolatukról. Azoknak a fiataloknak, akik a leginkább hajlamosnak bizonyultak a túlzott italozásra, szerető szüleik voltak, akik azonban még csak nem is tudták, merre jár csemetéjük. Az ő esetükben háromszor nagyobb volt az esélye annak, hogy kemény ivókká válnak. Azok a kamaszok, akikről a szigorú, de alig szerető szüleik pontosan tudták, hogy merre járnak, kétszer nagyobb eséllyel váltak mértéktelen alkoholfogyasztóvá. Azok a kamaszok pedig, akikről a szüleik tudták, hogy merre járnak és szerető kapcsolatot ápoltak velük, a legkevésbé voltak hajlamosak arra, hogy kemény ivóvá (egymás után legalább öt italt elfogyasztóvá) váljanak - állapították meg a szakemberek a Journal of Studies on Alcohol and Drugs című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A vizsgálódásból az is kiderült, hogy a vallásos tinédzserek között jóval magasabb az egyáltalán nem-alkoholizálók száma, és azoknak a fiataloknak, akik szerető és felelősségteljes családi háttérrel bírnak, jóval több az antialkoholista barátjuk.

"Igaz, hogy a szülők legtöbbször nem akadályozhatják meg a fiatalokat az alkohol kipróbálásában, de azért igenis sokat tehetnek, hogy megakadályozzák a komolyabb alkoholfüggőség kialakulását" - mondta Stephen Bahr, a BYU Család, Otthon és Társadalomtudományi szakának professzora.

"A kamaszkor egy olyan átmeneti időszak, amikor a szülőknek néha nehéz megfelelő módon terelgetniük a gyerekeket. Kétségtelen, hogy a kortársak is nagyon fontosak, de nem igaz, hogy a szülőknek nincsen befolyásuk. Rá kell ébredniük, hogy nem ellenőrizni kell a gyereket, hanem tudni, hogy mivel tölti az idejét amikor távol van, és eközben egy szerető, megértő kapcsolatot kell fenntartani vele" - tette hozzá Bahr.

Olvasóink írták

 • 9. princeoftheport 2010. június 27. 17:27
  „Fordítsuk meg inkább a kérdést :
  Hogyan védjük meg az alkoholt a kamaszoktól???!”
 • 8. flexsnake 2010. június 27. 14:33
  „,,Hogyan védjük meg a kamaszokat az alkoholtól?"
  Igyuk meg előlük...”
 • 7. N.P. 2010. június 27. 11:13
  „Legjobb az elrettentő példa!!! Én ezt alkalmazom!!!!”
 • 6. medvejanos 2010. június 27. 11:10
  „Azt hiszem, hogy az alkohol fogyasztással nincs baj és egy egy ünnepléssel. Ha valamelyik szülő tiltaná csak annál inkább is inna. Szeirntem a helyes hozzáállásra és jó szemlélet látásra kell nevelni a gyereket. Tehát a mértékletességre, hogy feltudja a következményeket helyesen mérni.”
 • 5. jozko 2010. június 27. 11:05
  „Amire a "kutatók" sem tértek ki : példamutatás! Ezt persze a kamaszok látványosan elutasítják, de hosszú távon hatásos...Különösebben nagy erőfeszítést meg nem kíván a példamutatótól: csak azt kell tenni, mint egyébként is-normális, követhető életet élni. Azt viszont csípőből kiszúrják a kamaszok, ha valaki a "példamutatás kedvéért" vizet prédikál, de a háttérben bort iszik...”
 • 4. Mike3 2010. június 27. 10:23
  „3 klj: Hát ezzel a hozzáállással biztosan nem sok pajtást szereznek! Egyébként érdekes, hogy a kollégáim a mai napig azt csinálják, mint az átlagtinik. Semmi máson nem jár az eszük, mint a pián, bulin, züllésen. Ja, mindegyik elmúlt 32 éves. Én meg soha nem csináltam ezt, hülyének is néznek. ROhadtul unom már, hogy semmi más téma nincs, csak a pia, a lealjasodás, meg, hogy ki hogyan okádott és mit tört össze részegen.”
 • 3. klj_54 2010. június 27. 10:10
  „2. hozzászólás Mike3 2010.06.27. 09:43
  Lassan unokáim lesznek abban a korban, hogy melózniuk kellene.
  Utálják őket, mert nem isznak alkoholt, nem bagóznak, ráadásul szeretnek olvasni.
  Nem véletlenül volt az előző beírásom olyan cinikus hangvételű.”
 • 2. Mike3 2010. június 27. 09:43
  „KLJ: Jövőkép? Ugyan nézd már meg a mai tiniket... Ezeknek nem kell jövőkép, eszük ágában sincs dolgozni”
 • 1. klj_54 2010. június 27. 09:15
  „Miért kellene megvédeni?
  Aki az alkohol miatt betegszik meg az azonnal rokkant lesz, 52% fölé kerül.
  Ha a munkában szed össze szívbajt, munkavégzés közben COPD-t, izületi gyulladást, akkor nem kap annyit a bizottságnál, amiért pénz is járna.
  Mi váregyébként a mai fiatalokra?
  Milyen jövőképet tud adni nekik a mai társadalom?
  Jobban jár, ha fiatalon halálra issza magát:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeütközött két turistahajó - sokan megsérültek, többen eltűntek

Negyvenkét utas megsérült, két ember eltűnt, amikor összeütközött két, thaiföldi és külföldi… Tovább olvasom