Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Holder: nem kérnek halálbüntetést Snowdenre

Az amerikai igazságügyi miniszter levélben közölte orosz kollégájával, hogy nem fognak halálbüntetést kérni Edward Snowdenre, a titkos adatgyűjtés leleplezőjére.
A pénteken nyilvánosságra került levélben Eric Holder azt írta Alekszandr Konovalovnak: a vádak nem olyanok, hogy halálbüntetéshez vezessenek, s még akkor sem fogják ezt a büntetést kérni, ha újabb vádakat emelnek az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársa ellen.

Holder azt is megígérte, hogy nem alkalmaznak kényszervallatást. "A kínzás törvényellenes az Egyesült Államokban" - írta, cáfolván Snowdent, aki azzal érvelve tagadta meg a hazatérést, hogy halálbüntetés és kínzás fenyegeti.

A miniszter, egyben főügyész azt a sajtóban megjelent érvet is cáfolta, hogy Snowden nem tudja elhagyni a Oroszországot, mert nincs érvényes úti okmánya, s emiatt lépéseket kell tennie státusának legalizálására. "Ez nem pontos... amerikai állampolgárként jogosult egy korlátozott érvényű útlevélre, amely a közvetlen hazatérésre szolgál" - közölte.

Amennyiben visszatér az Egyesült Államokba, haladéktalanul polgári bíróság elé állítják, és megkap minden védelmet, amit az amerikai jogrendszer a vádlottaknak biztosít. Kihallgatni csak az ő beleegyezésével fogják, és jelen lehet az ügyvédje is - ígérte Eric Holder.

Az amerikai igazságügyi miniszter reményét fejezte ki, hogy ezek a biztosítékok kihúzzák az alapot Snowden azon állítása alól, hogy őt menekültként kell kezelni és ideiglenes vagy állandó menedékjogot kell adni neki.

Az informatikust kormánytulajdon ellopásával, nemzetvédelmi információk felhatalmazás nélküli közlésével, és azzal vádolják, hogy előre megfontoltan átadott titkos hírszerzési információt arra fel nem hatalmazott személyeknek.

Olvasóink írták

 • 6. meska 2013. július 26. 23:40
  „De rendesek, nem kérnek halálbüntetést rá.
  No akkor legyünk mi is rendesek, és ne kérjünk rájuk mi se börtönbüntetést /folytatólagosan nagy tételben elkövetett személyiségi jogok megsértése, valamint adatlopás bűntette /”
 • 5. vélemény 2013. július 26. 23:15
  „Talán valamelyik valóban demokratikus ország befogadja.”
 • 4. Secem 2013. július 26. 22:53
  „Én eltűnésre tippelek!”
 • 3. kusz 2013. július 26. 21:51
  „majd autobalesetben meghal. teljesen veletlen.”
 • 2. Secem 2013. július 26. 21:19
  „A yenkik elbaltázták! Ha szerencsétlen Snowden (aki már Showman) úti okmányait nem épp az Orosz föld felé haladva érvénytelenítik, akkor már rég hazája -vagy Guantanamó- vendégszeretetét élvezné.”
 • 1. vélemény 2013. július 26. 21:18
  „Legfeljebb csak 300 évet?
  "Holder azt is megígérte, hogy nem alkalmaznak kényszervallatást. "A kínzás törvényellenes az Egyesült Államokban" "
  - Csak Guantanámón alkalmazzák?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több bevándorló hagyja el Olaszországot

Valamivel több mint négymillió háromszázezer bevándorló él a hatvan milliós Olaszországban, és egyre… Tovább olvasom