Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Holland vadászgépek érkeznek Lengyelországba

A jelenleg Litvániában állomásozó, Orlik 5 nevű lengyel katonai alakulat szeptember 1-jén fejezi be misszióját. Ez
Hollandiából öt F-16-os vadászgép érkezik a lengyelországi Malborkba szeptember elején a balti légtér ellenőrzésére létrehozott, rotációs rendszerű NATO-program, a Baltic Air Policing keretében - jelentette a Newsweek című hetilap lengyelországi kiadása vasárnap.

Internetes változatában a lap azt közölte (a PAP lengyel nemzeti hírügynökség jelentésére is hivatkozva), hogy a gépeket elfogóvadász feladatkörre szerelik fel, személyzetük pedig a lengyel katonákkal együtt gyakorlatozik majd.

A Baltic Air Policing jelenlegi folyó, május elején elindított váltásában Lengyelország, Dánia, Franciaország és Nagy-Britannia személyzete és harci gépei vesznek részt, ezeket váltják fel augusztus végén, szeptember elején a holland, kanadai, német és portugál gépek.

A jelenleg Litvániában állomásozó, Orlik 5 nevű lengyel katonai alakulat szeptember 1-jén fejezi be misszióját. Ez alkalomból Bronislaw Komorowski elnök levelet írt a lengyel pilótáknak. A Nemzetbiztonsági Hivatal (BBN) által közzétett levél szerint "az Orosz Föderációnak a független Ukrajna ellen irányuló műveletei sértik a nemzetközi jog és biztonság alapvető szabályait, és miattuk Lengyelország és a balti államok nem érezhetik magukat biztonságban. A NATO hitelessége és elriasztó képessége kulcseleme kell, hogy legyen térségünk közös biztonságpolitikájának és együttműködésének. Az Orlik 5 missziója példamutató ebben."

A Rzeczpospolita című napilap azt közölte, hogy a NATO statisztikái szerint május óta a Baltic Air Policing vadászgépei a korábbinál gyakrabban - mintegy ötvenszer - indultak akcióba légtérsértés gyanúja miatt.

A misszió keretében május 1-jétől augusztus végéig a lengyel légierő katonái és négy MiG-29-es vadászgépe immár ötödször látták el a járőrszolgálatot Litvánia, Lettország és Észtország légterében. A balti országoknak nincsenek saját vadászgépeik, ezért végzik légterük ellenőrzését a NATO más tagállamainak repülői 2004 óta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ukrán hadifoglyok tucatjait vezették végig Donyeck főterén

A negyven-ötven fős csoportot felkelők kísérték, a felvonulás hírére több száz bámészkodó gyűlt… Tovább olvasom