Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Hollandiát le- Ciprust felminősítette az S&P

Egy fokozattal, "B mínusz" szintre javította Ciprus hosszú távú szuverén adósságát a Standard&Poor's hitelminősítő. Hollandia besorolása a legjobbnak számító "AAA" kategóriából az "AA+" kategóriába süllyedt.
Felminősítette Ciprust a Standard&Poor's

Egy fokozattal, "B mínusz" szintre javította Ciprus hosszú távú szuverén adósságát a Standard&Poor's hitelminősítő.

Az S&P pénteken közölte: csökkent annak az azonnali kockázata, hogy az európai uniós mentőcsomaggal kisegített szigetország kormánykötvényei nemteljesítővé válnak.

A ciprusi gazdaság kilátásai stabilak, a vártnál kisebb lesz a hazai össztermék (GDP) visszaesése 2013-ban - indokolta döntését a hitelminősítő. Az S&P arra is számít, hogy a ciprusi kormány tartja magát ahhoz a fájdalmas intézkedéseket is követelő megállapodáshoz, amelyet márciusban kötött az eurózóna tagállamaival és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). A megállapodás részeként a két legnagyobb ciprusi bankban elhelyezett, 100 ezer eurót meghaladó, nem biztosított betétek egy részét elvonták.

Az S&P szerint a legnagyobb feladat Ciprus számára a privatizációs program végigvitele, amelynek keretében az állam 1,4 milliárd euró (422 milliárd forint) értékű vagyonelemtől válik meg 2018-ig.

Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök üdvözölte a felminősítést, mint mondta, ez annak a jele, hogy kezd visszatérni a ciprusi gazdaságba vetett bizalom.
A másik két nagy hitelminősítő közül a Fitch szintén "B mínuszra" értékeli a ciprusi államadósságot, míg a Moody's a "Caa3" szinten tartja nyilván, ami a másik két hitelminősítő módszertanában a mélyen spekulatív, "CCC" sávnak felel meg.

Korábban

A Standars&Poor´s (S&P) hitelminősítő rontott Hollandia hitelminősítői besorolásán. Hollandia besorolása a legjobbnak számító "AAA" kategóriából az "AA+" kategóriába süllyedt, így az eurózónában már csak Németország, Finnország és Luxemburg rendelkezik a legjobb besorolással.

Az SÚP a holland gazdaság növekedési kilátásainak romlása és a holland gazdaságnak a versenytársakkal szembeni lemaradása miatt rontott a besorolásán. A holland pénzügyminiszter Jeroen Dijsselbloem szerint a leminősítés várható, de csalódást keltő volt.

Dijsselbloem, aki az eurócsoport pénzügyminiszteri csoportjának az elnöke is, korábban kiadáscsökkentéseket és adóemeléseket szorgalmazott, hogy rendbe jöjjön a holland költségvetés helyzete, és hogy így alapozzák meg a hosszú távú gazdasági növekedést. Egyes közgazdászok szerint ezek a megszorító intézkedések ellenjavalltak egy gazdasági válságidőszakban.

A Nemzetközi Valutalap (IMF) számításai szerint 2013-ban 1,3 százalékkal csökken a holland GDP és 2014-ben is csak 0,3 százalékos növekedés lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak Törökország partjainál

Török sajtóértesülések szerint a menekültek a polgárháború sújtotta Szíriából tartottak Görögország… Tovább olvasom