Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Holokauszt-megemlékezés Auschwitzban

Több mint 30 ország közel 11 ezer képviselője vett részt a 21. alkalommal megrendezett Élet menete emlékprogramban.
Több mint 30 ország közel 11 ezer képviselője, köztük népes magyar küldöttség vett részt csütörtökön az egykori Auschwitz-Birkenauban a 21. alkalommal megrendezett Élet menete emlékprogramban. Előzőleg New Yorkban (helyi idő szerint) szerdán ünnepélyes megemlékezést tartottak a 100 éve született és Budapest náci megszállása alatt magyar zsidók ezreit megmentő Raoul Wallenberg svéd diplomatáról.

Az izraeli kormányfő és államfő az atomfegyvert birtokló Irán veszélyére figyelmeztetett a csütörtöki holokauszt-emléknap előestéjén a jeruzsálemi Jad Vasem emlékközpontban.

A Simon Wiesenthal Központ csütörtökön bejelentette, hogy újabb három személyt, köztük egy magyart vett föl a legkeresettebb tíz náci háborús bűnös listájára. Izraelben állítólag Szálasi Ferenc háborús naplójának hiányzó részei kerültek elő.

A totalitárius eszmék és az embertelen rendszerek elutasításának jelentőségét hangsúlyozta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön az egykori auschwitz-birkenaui náci haláltábor 18. számú magyar barakkjánál elmondott beszédében. Az államtitkár kijelentette, hogy "a magyar kormány motorja kíván lenni mindenfajta totalitárius eszme és embertelen rendszer elutasításának".

A magyar megemlékezésen ott volt Ilan Mor, Izrael Állam, illetve Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója, Verő Tamás rabbi és Forgács János holokauszt-túlélő is. A magyar Élet Menete Alapítvány százötven, nagyrészt fiatal emlékezővel vett részt a megemlékezésen.

Becslések szerint 1,1 millió ember, túlnyomó többségükben különböző országokból deportált zsidók pusztultak el 1940 és 1945 között a náci Németország által létrehozott legnagyobb haláltáborban. A magyar áldozatok száma több százezerre tehető, őket 1944. május 15. és 1944. július 9. között deportálták Magyarországról.

Még szerdán (helyi idő szerint) a manhattani Park East zsinagógában ünnepélyes megemlékezést tartottak a 100 éve született és Budapest náci megszállása alatt magyar zsidók ezreit megmentő Raoul Wallenberg svéd diplomatáról.

A rendezvény fővédnökei Dán Károly New York-i magyar főkonzul, Ido Aharoni izraeli főkonzul, és Arthur Schneier rabbi voltak. A megemlékezést a magyar diplomáciai képviselet kezdeményezte.

Schneier rabbi hangsúlyozta, hogy a nyilaskeresztes uralom része Magyarország történelmének, ugyanakkor a mai Magyarország az Európai Unió tagjaként megbecsült demokrácia, amelyre ő hazájaként tekinthet. A magyar főkonzul a haláltáborok borzalmai ellen harcoló, és végül a szovjetek által elhurcolt és a kommunista rezsim áldozatául esett diplomata sorsát Kelet-Közép-Európa népeinek sorsához hasonlította. A megemlékezésben részt vett Rachel Bernheim, az Egyesült Államok Raoul Wallenberg Bizottságának elnöke.

Csütörtök délelőtt Izrael szerte kétperces néma csenddel emlékeztek a nácizmus hatmillió zsidó áldozatára.

Az izraeli kormányfő a megemlékezések előestéjén, szerda esti beszédében egyebek között kijelentette: "Az igazság az, hogy egy nukleáris Irán a létében fenyegetné Izraelt." Netanjahuhoz hasonlóan Simon Peresz államfő is párhuzamot vont a holokauszt és a mai Irán között, felszólítva a világot, hogy okuljon a holokausztból, és ne engedje Teheránt atomfegyverhez jutni.

A "mindenkinek van neve" elnevezésű megemlékezést a parlamentben tartották, ahol hagyományosan az áldozatok nevét olvasták fel. Idén első ízben a szintén a nácizmus áldozatául esett európai romák küldöttségét is meghívták.

A Simon Wiesenthal Központ közben bejelentette, hogy újabb három személyt vett föl a legkeresettebb tíz náci háborús bűnös listájára, köztük egy magyart is. A szervezet éves jelentését csütörtökön ismertettek izraeli lapok internetes kiadásukban.

A három személy közül kettő jelenleg Kanadában, a 95 éves Csatáry László pedig Magyarországon él - írták a The Jerusalem Post és a Háárec című izraeli lapok.

Csatáry a központ szerint Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15 ezer 700 zsidó Auschwitzba deportálásában 1944 tavaszán. Vladimir Katriuk egy ukrán katonai alakulat élén állt, amely tömeggyilkosságokat követett el Fehéroroszországban. Az ukrajnai születésű, német nemzetiségű Helmut Oberlander egy mozgó megsemmisítő alakulat tagjaként Dél-Ukrajnában gyilkolt meg nagy számban zsidókat.

Efraim Zuroff, a központ jeruzsálemi igazgatója Csatáryt a körözöttek listájának élére helyezi. Reményét fejezte ki, hogy a magyar hatóságok haladéktalanul bíróság elé állítják. Közölte, hogy arról kapott nemrég levelet a magyar ügyészségtől, hogy megnyitották az ügyben a vizsgálatot.

Történészek vizsgálják, hogy Szálasi Ferenc háborús naplójának egyes részei kerültek-e elő Izraelben - adta hírül csütörtökön a Háárec izraeli újság internetes kiadása.

A Magyarország német megszállása után, 1944-ben hatalomra került és 1946-ban háborús bűnösként kivégzett nyilaskeresztes politikus naplót vezetett, amelynek 1942 decembere és 1943 szeptembere között írt egyes részei elvesztek.

Jichák Peri erdélyi származású izraeli történész hagyatékából azonban valószínűleg ennek a naplónak került elő két része - számolt be róla a Háárecnek a magyar ajkú zsidóság zafedi emlékmúzeumának igazgatója. Mint Roni Lustig elmondta, Peri a magyar és erdélyi zsidóság sorsát kutatta és több teherautónyi anyagát hagyta a múzeumra. A hagyaték katalogizálása során bukkantak a dokumentumra, amelyen Szálasi neve állt, és a feltételezések szerint naplójának másolata. A dokumentum hitelességének vizsgálatára fölkérték Karsai Lászlót, a nemzetközi hírű budapesti történészt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szerbek fele korruptnak tartja a rendőrséget

Egy friss felmérés szerint a szerbek fele tartja korruptnak országa rendőrségét - közölte… Tovább olvasom