Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

Holokauszt-túlélők perlik a magyar államot, a MÁV-ot és a Rail Cargo Hungariát Washingtonban

Washington - Holokauszt-túlélők és hozzátartozóik keresetet nyújtottak be csütörtökön Washingtonban a magyar állammal, illetve a MÁV-val és a Rail Cargo Hungariával (a MÁV Cargo jogutódjával) szemben, azzal a váddal, hogy a második világháború idején együttműködtek a nácikkal a zsidók kiirtásában.
A kereset szerint a magyar állam, illetve a két vasúti társaság elkobozta a zsidók vagyonát, valamint gettókba és nácik által megszállt Lengyelország és Ukrajna területén található koncentrációs táborokba szállította őket, ahol százezrek pusztultak el közülük. "A magyar holokauszt áldozatai nem akarnak mást, mint ami megilleti őket - kárpótlást és vagyoni visszatérítést azokért az atrocitásokért, amelyeket az alperesektől elszenvedtek" - hangoztatja a Washingtont magában foglaló Columbia kerület szövetségi bíróságán benyújtott kereset.

A felperesek, akik nem neveztek meg konkrét kárösszeget, azt kívánják elérni, hogy esetüket olyan gyűjtőkeresetként ismerjék el, amelyet legkevesebb 300 azonosított túlélő nevében nyújtottak be, de amelynek a dokumentum szerint akár 5000 tagja is lehetne.

A felperesek - amerikai, kanadai, ausztrál és izraeli lakcímmel rendelkező emberek - ügyvédje, Chuck Fax szerint a követelés összege elérheti a több tízmillió dollárt, vagy annál többet is. Mint mondta, a felperesek követelés nem évült el, mert Magyarország még nem kárpótolta a túlélőket és családtagjaikat és nem szolgáltatta vissza nekik vagyontárgyaikat.

Az ügyet két szövetségi jogszabályt alapján indították el. Az egyik kivételeket tesz lehetővé a külföldi állam mentességről rendelkező törvény alól, a másik pedig az amerikai állampolgársággal nem rendelkező személyek számára biztosít lehetőséget arra, hogy az Egyesült Államok területén külföldi magánszervezetek ellen eljárást kezdeményezzenek.

A MÁV ellen idén február 9-én Chicagóban nyújtottak be hasonló keresetet, amelynek alapján április 22-én formailag meg is kezdődött a tárgyalás. Azt az pert 95 személy kezdeményezte. A felperesek 1944-es értéken számolt 240 millió dollár vagyoni kár, ezenfelül egymilliárd dollár nem vagyoni kár megtérítését követelik. A vád szerint a MÁV "tudatosan biztosított szerelvényeket ahhoz, hogy 1944 márciusa és októbere között" 437 ezer magyar zsidót szállítsanak az auschwitzi gázkamrákba, ezenkívül megfosztotta az áldozatokat vagyonuktól és értékeiktől.

MÁV elleni kártérítési perhez kapcsolódva március 25-én több bank, köztük magyarországi pénzintézetek ellen nyújtottak be keresetet be Chicagóban. A Magyar Nemzeti Bank, az Erste Group Bank, a MKB Bayerische Landesbank, az OTP Bank és a Creditanstalt bank elleni gyűjtőkereset szerint az alperesek vagy jogelődeik részt vettek a népirtásban, és bűnrészesek voltak benne, kifosztották a zsidó áldozatokat, eltulajdonították a náluk őrzött vagyont. A felperesek, "a banki lopás holokausztáldozatai" 1944-es árfolyamon számolt 2 milliárd dollár vagyoni kár és a kamatok megtérítésére tartanak igényt.

A két chicagói perben a bíró személye és a felperesek jogi képviselete is megegyezik. A washingtoni eljárást egy másik jogi iroda kezdeményezte.

Olvasóink írták

 • 5. Hmmm... 2010. október 23. 09:29
  „Es nem a MAV a felelos azert, hogy ilyen utasitast kaptak a politikai vezetoktol, mint ahogy a takaritono sem hibas azert, ha egy ceg vezetosege csalast kovet el.”
 • 4. Hmmm... 2010. október 23. 09:26
  „En nagyon sok tisztesseges zsido embert ismerek. Nem a szarmazas a kerdes, hanem, hogy eletunkben mit es hogyan cselekszunk. Ne hasonlitsuk ossze a kis szatocsbolt tulajdonosat a vilag gazdasagi es politikai eletet iranyitokkal. Ezzel a karteritesi igennyel sem Jenci bacsi lepett fel, pedig O a lagerbol szokott meg 17 evesen baratjaval, aki menekules kozben eletet vesztette.”
 • 3. szilléri 2010. október 22. 22:23
  „Nem erősítik a megbonthatatlan, örök zsidó-magyar barátságot ! Én meg perelem 1919-ért !”
 • 2. RézmívesGyekszon 2010. október 22. 19:42
  „J.B.Tito mondta néhány évvel a háború befejezése után: ha annyi partizánom lett volna, mint amennyi hadi rokkant és harcos nyugdíjat kiosztunk, a háborút se perc alatt megnyertük volna.
  Valahogy így van ez a holo túl élősködőkkel is.
  Lehet moderálni, mert az igazság az nagyon-nagyon-nagyon fájó tud lenni.”
 • 1. t680822g 2010. október 22. 07:21
  „Ezek a "túlélők" <moderálva> nem voltal Magyarok és most sem Magyarok, és nem is lesznek Magyarok...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kuba öt újabb politikai fogoly elengedését jelentette be

Havanna - Kubában öt újabb politikai fogoly - köztük egy nő - szabadon bocsátását jelentették be… Tovább olvasom