Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Holokauszttúlélő nőknek tartottak szépségversenyt

A versenyt a szervezők az élet ünnepléseként méltatták, bírálói viszont helytelennek neveztek.
A holokauszt borzalmait átvészelő, ma már idős nők számára rendeztek Izraelben szépségversenyt, amelyet a szervezők az élet ünnepléseként méltattak, bírálói viszont helytelennek, tán még sértőnek is neveztek.

A péntekre mély érzelmi hullámokat korbácsoló szépségversenyen 14 holokauszttúlélő vonult fel a kifutón Haifa egy zsúfolásig tömött rendezvénycsarnokában. A résztvevők mindegyike felelevenítette röviden a náci üldöztetés idejéről származó emlékeit a közönség előtt.

Az esemény érzékeny húrokat pendített meg Izraelben, sokan úgy vélekedtek, hogy az esemény a második világháború idején a nácik által meggyilkolt hatmillió zsidó emlékének aprópénzre váltása. Mások szerint viszont a verseny jó alkalom volt az idősödő túlélőknek - akik közül többen szegénységbe süllyedve élnek -, hogy felhívják magukra a figyelmet.

Simon Sabag, a becslések szerint mintegy 200 ezer izraeli holokauszttúlélőből több ezret támogató Helping Hand nevű magánszervezet igazgatója szerint a csütörtökön tartott szépségverseny akkora siker volt, hogy jövőre akár újra megrendezhetik. "Ezer túlélő jött el, mind nagyon élvezték az eseményt. Az embereknek nem feltétlenül kell kerekes székhez kötött idős áldozatok egy csoportjaként tekinteniük a holokauszttúlélőkre" - hangoztatta Sabag.

Colette Avital, az izraeli törvényhozás egykori tagja, az izraeli túlélők hivatalos szervezetének feje ugyanakkor "hátborzongatónak" nevezte a versenyt a helyi sajtóban.

A győztes a romániai születésű 79 éves Hava Hershkovitz lett, akit kék-fehér szalaggal és tiarával avattak szépségkirálynővé. Diadala után úgy fogalmazott, elégtételt vett: megmutatta, hogy a szörnyűségek ellenére, amelyeken családja átment, szépsége és személyisége megmaradt.

"Soha nem szabad megbocsátanunk és elfelednünk, hogy min mentek át ezek az emberek, de úgy vélem, ez nagyon is építő módja annak, hogy megmutassuk, megőrizték szépségüket" - mondta Sabag a versenyről.

Hava Hershkowitz - aki egy Sabag vezette csoport által fenntartott otthonban lakik - családi hétvégét nyert.

Olvasóink írták

  • 2. Emberségetavilágnak 2012. június 30. 14:04
    „1.
    Mindegy. Biznisz. Ez a lényeg.”
  • 1. kumisz 2012. június 29. 20:32
    „Ez kóser?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A romák csoportos kitoloncolása ellen emelt szót az Európa Tanács

A romák helyzete gazdasági, társadalmi és politikai kockázatot jelent Európában - mondta Kalmár Ferenc András KDNP-s honatya. Tovább olvasom