Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 2°C | 8°C Még több cikk.

Holtversenyben állnak az amerikai elnökjelöltek az utolsó tévévitájuk előtt

A The Washington Times és a Zogby intézet közös mérése szerint Obama 49,7, Romney 47,3 százalékon áll, míg a RealClearPolitics 0,25 százalékos előnyt mutatott ki Romney oldalán.
Hajszálra megegyezik és egyaránt 47-47 százalékon áll Barack Obama elnök, valamint republikánus kihívója, Mitt Romney országos támogatottsága a valószínű választók között a (helyi idő szerint) hétfő esti, utolsó elnökjelölti tévévita előtt - derült ki a The Wall Street Journal és az NBC News közös közvélemény-kutatásából.

Ez egybecseng a CNN által vezetett, több felmérést átlagoló Poll of Polls-index eredményével. Az ugyancsak közvélemény-kutatásokat összegző RealClearPolitics 0,25 százalékos előnyt mutatott ki Romney oldalán.

A The Washington Times és a Zogby intézet közös mérése szerint Obama 49,7, Romney 47,3 százalékon áll, a bizonytalanok tábora pedig 3 százalékra zsugorodott. A statisztikai hibahatár 3,5 százalékpont.

A WT-Zogby legfrissebb adatai szerint a választók körében ugyanakkor erősen, 49 százalékra csökkent le azoknak az aránya, akik szerint a hivatalban lévő elnök újraválasztása elkerülhetetlen. Obama ezzel még mindig 11 százalékponttal vezet a volt massachusettsi kormányzó előtt, ám előnye két héttel ezelőtt még 22, egy hónapja pedig 27 százalékpontos volt. A választásokig 15 nap van hátra.

A WSJ-NBC-elemzés arra hívta fel a figyelmet, hogy a viták kezdete óta 15-ről 6 százalékpontra csökkent Obamának a külpolitikai kérdések terén - a hétfői vita tárgyában - élvezett előnye. Az a tény, hogy csaknem eltűnt a jelöltek közötti különbség, ismét a gazdasági kérdésekre összpontosíthatja a választók figyelmét, ezekben pedig Romney áll jobban.

A legfrissebb közvélemény-kutatások arra utalnak, Obamának nem sikerült visszanyernie azt a minimális, de stabil előnyét, amelyet szeptember elejéig élvezett. Elemzők ezt két tényezőre vezetik vissza: a bengázi amerikai konzulátus ellen szeptember 11-én elkövetett terrortámadással kapcsolatos kormányzati kommunikációra és a sokáig tétovának vélt Romneynak az október 3-i első tévévita során demonstrált határozott fellépésére.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A média és a demokrácia viszonyáról vitáznak Prágában

A média és a demokrácia kölcsönös viszonya a központi témája a Forum 2000 elnevezésű nemzetközi… Tovább olvasom