Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Holtversenyben Obama és Romney népszerűsége

Egyesült Államok - Újra visszaestek Barack Obama Oszama bin Laden terrorista vezér likvidálása nyomán megnövekedett népszerűségi mutatói és az amerikai elnök holtversenyben áll a republikánus elnökjelöltségért a múlt héten versenybe szállt Mitt Romneyval - derült ki a The Washington Post és az ABC News kedden nyilvánosságra hozott, közös közvélemény-kutatásából.
Az egész lakosság körében Obama és Romney támogatottsága egyaránt 47 százalékon áll, mi több, a nyilvántartott választók között a volt massachusettsi kormányzó 49:46 arányban vezet az elnökkel szemben. Barack Obama népszerűsége az amerikaiaknak a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos borúlátása miatt esett vissza.

Az amerikaiak kétharmada úgy véli, hogy az ország gazdasága igen rossz úton halad, és 90 százalékuk negatívan ítéli meg a gazdaság állapotát. Tízből közel hatan úgy látják, hogy a gazdaság talpra állása a hivatalos statisztikák ellenére még nem kezdődött meg, azok többsége pedig, akik javulást látnak az állapotokban, úgy gondolja, hogy annak mértéke csekély.

Az amerikaiak csaknem fele erősen helyteleníti azt, ahogy az elnök a gazdaságot és a deficitet kezeli. A pártoktól független szavazók kétharmadának nem tetszik Obama gazdaságpolitikája, s ebben a kategóriában először fordult elő, hogy az emberek több mint fele erősen helyteleníti azt.

A választók 45 százaléka bízik inkább a kongresszusi republikánusok gazdaságpolitikai elképzeléseiben - ez 11 százalékos növekedést jelent március óta - az elnököt pártoló 42 százalékkal szemben.

Mitt Romney egyébként a WP-ABC felmérés szerint határozottan maga mögé utasítja a 2012-es republikánus elnökaspiráns jelenlegi riválisait. Igen kedvezőtlenek viszont az országot jelenleg busszal járó Sarah Palin kilátásai: az amerikaiak csaknem kétharmada eltökélt abban, hogy semmiképp sem fog rá szavazni. Jelöltségét a demokraták és a függetlenek többsége mellett a republikánusok 42 százaléka is elutasítja.

A republikánusok és hozzájuk húzó függetlenek közül ugyanakkor a lehetséges elnökjelöltek közül 21 százalék támogatja Romneyt és 17 százalék pedig Palint. Minden más aspiráns támogatottsága egyszámjegyű. A harmadik helyen álló Rudy Giuliani volt New York-i polgármester mindössze 8 százalékot kapott. Palin nélkül Romney támogatottsága 25 százalékos lenne, de a többieké úgy sem haladná meg a 10 százalékot.

Vagyis: Mitt Romney jelenleg az egyetlen a tucatnyi potenciális jelölt közül, aki komoly eséllyel pályázik a republikánus párt hivatalos elnökjelöltségére. Az általa Massachusetts államban bevezetett egészségbiztosítási rendszert ugyanakkor a republikánusok kétharmada elutasítja.

A republikánus szavazótábor fele-fele arányban elégedett, illetve elégedetlen saját elnökjelölti kínálatával. Négy évvel ezelőtt 70 százalék körüli volt a választékkal elégedettek aránya.

Az elnökkel való közvetlen összehasonlításban Romney egyébként nem is annyira a saját pártjának, hanem a független választók véleményének köszönhetően áll fej-fej mellett Obamával. Ebben az összevetésben egyébként a legsúlyosabb vereséget Sarah Palin szenvedné el, 17 százalékponttal.

A felmérést június 2. és 5. között, telefonon végezték el, s a lehetséges hibahatár 3,5 százalék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kadhafi megesküdött, hogy kitart mindhalálig

Líbia - Moammer Kadhafi líbiai vezető megesküdött egy keddi beszédében, hogy mindhalálig kitart. Tovább olvasom