Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Horvát csatlakozás: mintegy 170 külföldi politikus vesz részt a zágrábi ünnepségeken

Példátlan biztonsági intézkedések közepette kezdődtek el a horvát európai uniós csatlakozás ünnepi eseményei Zágrábban, ahol mintegy 170 vezető külföldi politikus vesz részt a nagyszabású rendezvényen.
Büszkeség és kérdések a zágrábi pohárköszöntőn

Érzékeny időszakban lép be Horvátország az Európai Unióba, Horvátországban is vannak dilemmák, de a horvátok meggyőződése, hogy az Európai Unió jelenti a jövőt - jelentette ki a horvát köztársasági elnök vasárnap este Zágrábban.

Ivo Josipovic az uniós csatlakozási ünnepség alkalmából a meghívott állam- és kormányfők, vezető külföldi politikusok számára tartott munkavacsorán pohárköszöntőjében arról beszélt: "érzékeny időszakban" csatlakozik 28. tagállamként Horvátország az Európai közösséghez. A sok "kétség és kérdés időszaka" ez Európa és a horvátok számára is, de az a meggyőződés uralkodik Horvátországban, hogy Európa jelenti a jövőt.

Hangsúlyozta, hogy Horvátország elválaszthatatlan földrajzi és történelmi kapcsolatban áll sok EU-tagállammal, a jószomszédság és a barátság hosszú ideje meghatározó és az lesz a jövőben is. A csatlakozási ünnepségeken nagy számban részt vevő nyugat-balkáni politikusok számára pedig azt az üzenetet fogalmazta meg: teljes erővel támogatni fogják európai közeledésüket.

Zágráb készül az az EU-s csatlakozási ünnepségre. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A kormányzati negyedben a vacsora színhelyéül szolgáló hatalmas sátor alatt Zoran Milanovic miniszterelnök pohárköszöntőjében úgy fogalmazott: Európa és a világ számára "csak kis számot jelentünk, ezzel ellentétben viszont nagyok az álmaink" a teljes szabadságról.

Megfogalmazása szerint a mai, számtalan kihívással terhelt időben a szolidaritás és az oktatás jelenti az alapvető értékeket. Ezek a garanciái egy boldogabb társadalom és tartalmasabb élet megteremtésének - jelentette ki a horvát kormányfő.

A zágrábi Felsővárosban zajló munkavacsorával egy időben a közeli Jelacic téren a széles közönségnek szánt programok zajlanak. A koncerteken számos népszerű horvát előadó szórakoztatja a közönséget, s az éjféli tűzijáték után hajnalig tartanak Zágrábban a szórakoztató programok az uniós csatlakozás ünnepén.

Zágráb készül az az EU-s csatlakozási ünnepségre. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Mintegy 170 külföldi politikus vesz részt a zágrábi ünnepségeken

A horvát főváros forgalmas főútjain és belvárosában már vasárnap délelőtt korlátozták a járműforgalmat, a déli városrészben lévő repülőtérre, vagy a közúton konvojokban érkező külföldi delegációk áthaladása idején teljesen lezárták az utakat. Kora délután hermetikusan körülzárták a központi ünnepségek két helyszínét is, a Szent Márk és a Jelacic teret, ez utóbbi helyszínre - ahol a villamosforgalmat is leállították - csak az esti órákban kezdték visszaengedni a kitartóan vagy kevésbé türelmesen várakozó érdeklődőket, kizárólag szigorú fémdetektoros vizsgálat után.

A város főútjai mentén és az ünnepségek helyszínén több ezer rendőr és biztonsági ember teljesít szolgálatot, átlag ötméterenként rendőrök állnak, akik kutyákkal, fémkeresőkkel a teljes területet átvizsgálták. Az MTI tudósítója azt látta, hogy a hulladéktárolókat, de még a villanyoszlopok szerelőnyílásait is egyesével ellenőrizték, a közönségnek érkezők közül még a gyerekeket és a babakocsikat is tüzetesen átvizsgálták.

A horvát fővárosban talán még soha nem tapasztalt elővigyázatosság oka, hogy összesen mintegy 170 külföldi politikus, köztük csaknem 30 állam- és kormányfő érkezett a csatlakozási ünnepségekre. Az Európai Unió vezető tisztségviselőin kívül szinte valamennyi európai uniós tagállam elnöki, miniszterelnöki vagy kancellári szinten képviselteti magát.

Zágráb készül az az EU-s csatlakozási ünnepségre. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Délután Zágrábba érkezett Orbán Viktor kormányfő is, míg Angela Merkel német kancellár néhány nappal ezelőtt - más irányú elfoglaltságra hivatkozva - lemondta a részvételét. Ugyanakkor a balkáni térség országaiból, az Egyesült Államokból, Kanadából és a Vatikánból is vezető politikusok érkeztek a történelmi nap megünneplésére.

Este hét óra után kezdődött a politikusok programja, ők a Szent Márk téren lévő kormányzati épületben gyülekeztek. A csúcstalálkozókon elmaradhatatlan közös fotózás után Ivo Josipovic köztársasági elnök és Zoran Milanovic miniszterelnök ad munkavacsorát, innen érkeznek meg este 11-kor a résztvevők a Jelacic térre, ahol éjfél előtt és után a köszöntő beszédek hangzanak majd el.

Mindeközben kora este elkezdődött az igazi népünnepély is, a téren könnyűzenei koncertekkel szórakoztatják a zágrábiakat. Az egészen hajnalig tartó programot közel 700 ezer eurós költségvetésből állították színpadra, és csaknem 700 szereplő váltja egymást, bemutatva a horvát kultúra és a tudomány értékeit és nagyjait.

A nagyszabású zágrábi eseményekről több mint 700 újságíró, fotóriporter és operatőr tudósít a világ számos sajtóorgánumának, Brazíliától Kínán és Japánon át egészen Togóig.

Olvasóink írták

 • 4. JungHeinrich 2013. július 01. 14:45
  „...vannak akik ki is tudjak hasznalni az EU adta elonyoket,kerem az elozo hozzaszolokat ne hasonlitgassak a magyar szerencsetlenkedest masok lehetosegeihez :-P”
 • 3. geza 2013. július 01. 07:49
  „Vissza fogják még ezt sírni...
  Feltétel mi is volt (többek között), hajógyárak bezárása...”
 • 2. sobrij1 2013. június 30. 22:50
  „Az EU csak szívás.”
 • 1. TELSTAR 2013. június 30. 21:20
  „Aláírták a saját halálos ítéletüket...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyiptomban százezrek követelték az elnök lemondását

Vasárnap volt az első évfordulója annak, hogy Murszit beiktatták hivatalába. Tovább olvasom