Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Horvátország megválasztotta első női elnökét

A jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltje a szavazatok 50,45 százalékát, míg Ivo Josipovic hivatalban lévő elnök a voksok 49,55 szerezte meg.
A szinte véglegesnek mondható hivatalos részeredmények alapján biztosnak mondható, hogy Kolinda Grabar Kitarovic jobbközép ellenzéki politikus nyerte meg a horvátországi elnökválasztás második fordulóját.

A horvát választási bizottság által 97,75 százalékos feldolgozottság alapján közzétett adatok szerint a vasárnap tartott második fordulóban Kitarovic, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltje a szavazatok 50,45 százalékát, míg Ivo Josipovic hivatalban lévő elnök a voksok 49,55 szerezte meg.

Ivo Josipovic újságíróknak nyilatkozva elismerte vereségét.

Kolinda Grabar Kitarovic, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltje nyerte meg az elnökválasztás vasárnap tartott második fordulóját Horvátországban a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérés szerint.

Korábban írtuk:

Az exit poll adatokat a Nova TV tévécsatorna az urnák zárása, este hét óra után hozta nyilvánosságra.

A tízezer választó megkérdezésén alapuló felmérés szerint Grabar Kitanovic a leadott voksok 51,40 százalékát, Josipovic pedig a szavazatok 48,60 százalékát szerezte meg.

Az első hivatalos részeredményeket várhatóan este tíz óra körül hozzák nyilvánosságra.

A vasárnapi szavazáson közel 3,8 millió horvát állampolgár adhatta le voksát, köztük 40 ezren külföldön.

Az elnök megbízatása öt évre szól.

Korábban írtuk:

Megkezdődött a horvátországi elnökválasztás második fordulója vasárnap Horvátországban: reggel hét órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek, ahova valamivel kevesebb, mint 3,8 millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak.

Ivo Josipovic jelenlegi elnök és Kolinda Grabar Kitarovic jobbközép ellenzéki politikus mérkőzik meg az elnöki tisztségért a második fordulóban. Josipovic az első körben a voksok 38,46 százalékát (687 ezer 678 szavazatot), míg Kitarovic a szavazatok 37,22 százalékát (665 ezer 379 voksot) gyűjtötte össze.

A szavazóhelyek este 19 óráig lesznek nyitva.

A nap folyamán folyamatosan beszámol a részvételi arányról honlapján a horvát választási iroda (DIP).

Az elnökjelöltekre 6352 helyen adhatják le voksaikat az állampolgárok: belföldön 6260, külföldön pedig 92 szavazóhelyiségben, kettővel többen, mint az első fordulóban. Horvátországon kívül 50 országban lehet az urnákhoz járulni. A második fordulót is rekordszámú megfigyelő követi, összesen 22 ezer.

Részeredményeket már 22 órától nyilvánosságra hoz az országos választási iroda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izrael szerint a Vatikán lehet az Iszlám Állam következő célpontja

Az izraeli televízió információi szerint az Egyesült Államok titkosszolgálata arról értesítette… Tovább olvasom