Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Horvátország megzsarolta Szlovéniát?

Egy szlovén hetilap szerint a horvát kormány 2007-ben megzsarolta Szlovéniát a két ország közötti határvitában.
A Mladina című szlovén hetilap pénteken megjelent írása szerint a horvát kormány 2007-ben megzsarolta Szlovéniát a két ország közötti határvitában azzal, hogy nyilvánosságra hoz bizonyos kompromittáló adatokat, s így Szlovénia kényelmetlen helyzetbe kerülne.

A kompromittáló értesülések a 90-es évek elején az ENSZ-fegyverembargó megsértésével Horvátországba irányuló szlovén fegyverszállításokról szóltak - írta az újság a zágrábi szlovén nagykövetség diplomáciai távirataira hivatkozva.

Nyílt titok, hogy Szlovénia 1990 és 1992 között, a horvát függetlenségi háború idején fegyvereket szállított déli szomszédjának, de Szlovénia részéről ezt még soha senki nem ismerte be. A rossz nyelvek szerint Janez Jansa akkori védelmi miniszter is - aki 2007-ben Szlovénia miniszterelnöke volt - profitált a fegyverüzletekből.

A zágrábi szlovén nagykövetség sürgönye 2007. júniusi keltezésű. Két hónappal később, az Ivo Sanader akkori horvát kormányfővel lezajlott találkozón Janez Jansa váratlanul javasolta, hogy a felek forduljanak az államok közötti vitás ügyekben eljáró hágai Nemzetközi Bírósághoz az adriai tengeri határvonallal kapcsolatos vitában.

A vita középpontjában mintegy húsz négyzetkilométernyi terület, túlnyomórészt vízfelület áll: a Pirani öböl, amelybe a Dragonja horvát-szlovén határfolyó ömlik. A horvátok az öböl felezővonalánál húznák meg a határ vonalát, de ezzel elvágnák a szlovén kijáratot a nemzetközi vizektől.

Megfigyelők szerint Jansa hirtelen irányváltása rontott Szlovénia tárgyalási pozícióján. A 2008-as szlovéniai választások után, amikor az új miniszterelnök, Borut Pahor a horvát EU-csatlakozás megvétózásával fenyegetőzött, s egy időre blokkolta is a csatlakozási tárgyalásokat, a horvátok Jansa korábbi javaslatára hivatkoztak.

A határvitában végül Ivo Sanader lemondása után, 2009 novemberében született áttörés, a felek megállapodtak, hogy nemzetközi döntőbíróság elé viszik az ügyet. Ezt a döntést Jansa ellenzékből vehemensen támadta, mondván, hogy a döntőbírósági eljárás melletti döntéssel szlovén területet áldoznak fel, de a megállapodásra a tavaly júniusi népszavazáson hajszálnyi többséggel áldásukat adták a szlovén választópolgárok.

Szlovéniában 2012-ben parlamenti választásokat tartanak. Janez Jansának jelenleg jó esélye van rá, hogy a jobbközép Szlovén Demokrata Párt (SDS) vezetőjeként ismét Szlovénia miniszterelnöke legyen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két űrszonda indul a Holdra

Két űrszondát, a GRAIL-ikreket (Gravity Recovery and Interior Laboratory) indítja a NASA a Discovery… Tovább olvasom