Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Horvátország mielőbi megállapodást remél Szlovéniával

Horvátország és Szlovénia hamarosan aláírhatja azt a megállapodást, amelynek alapján nemzetközi döntőbíróságra bízzák határvitájuk rendezését - jelentette ki Jadranka Kosor horvát miniszterelnök hétfőn Zágrábban, miután megbeszélést tartott szlovén kollégájával, Borut Pahorral.
A két miniszterelnök nyitott meg Zágrábban egy horvát-szlovén gazdasági fórumot, majd ezt követően ültek tárgyalóasztalhalhoz.

A miniszterelnöki találkozó a jelek szerint nem hozott nagy előrelépést. A szlovén miniszterelnök csupán annyit sikerült elérnie, hogy Kosor meggyőződését fejezte ki, miszerint sikerül megállapodásra jutniuk, és így a horvát parlament elé viheti az ügyet jóváhagyás céljából.

Horvátország október elején újíthatta fel a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, miután szeptemberben megállapodott Szlovéniával kétoldalú tengeri területi vitájuk rendezésének módozatairól, és a szlovénok immár nem akadályozzák tovább a tárgyalások folytatását.

Pahor már zöld jelzést kapott a ljubljanai törvényhozástól a megállapodás aláírására, viszont Horvátországban még nem kezdődött meg ennek jogi előkészítése. A sajtó arra gyanakszik, hogy Zágráb késleltetni próbálja a dolgot, mert ezáltal időben is le tudná választani a határvitát a horvát EU-csatlakozási tárgyalásokról.

A balközép szlovén kormányra erős belpolitikai nyomás nehezedik a határvita megoldását célzó megállapodás miatt. A konzervatív ellenzék szerint az egyezmény Ljubljana szempontjából rossz, mivel nem biztosítja a szlovén területi vizek érintkezését az Adria nemzetközi vizeivel. Az ellenzék nézetét támogatja több befolyásos szakértő, köztük Miro Cerar jogprofesszor vagy a szlovén alkotmány atyjaként emlegetett France Bucar, a független Szlovénia parlamentjének első elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy amerikai helikopter Afganisztánban

Lezuhant egy amerikai helikopter hétfőn a nyugat-afganisztáni Bádgesz tartományban, aminek… Tovább olvasom