Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Horvátországban Jadranka Kosor alakít kormányt

A horvát államfő Jadranka Kosor miniszterelnök-helyettesnek adott megbízatást pénteken az új kormány megalakítására, miután Ivo Sanader kormányfő váratlanul lemondott szerdán.
Stjepan Mesic elnök bejelentette Zágrábban, hogy a pártokkal való konzultáció után bízta meg a feladattal Kosort, aki biztosította őt arról, hogy meg tudja szerezni a parlamenti többséget.
A politikusnak harminc napja van a megfelelő számú képviselő támogatásának összegyűjtéséhez. Ha ez nem sikerül neki, Mesic elnöknek ki kell írnia az előre hozott választást, amit az ellenzéki pártok követelnek.
Kosor asszonyból lehet az első horvátországi női miniszterelnök. Sürgős feladata lesz a mélyreható költségvetési kiadáscsökkentések elfogadtatása, a közkiadások rendbetétele és az elakadt európai uniós csatlakozási tárgyalások újraindítása. Elemzők szerint a költségvetés elfogadtatása lesz az új kormány fő próbatétele.
Az ellenzék vezető ereje, a Horvátországi Szociáldemokrata Párt már közölte, hogy nem támogatja Jadranka Kosor kormányát, amely szerinte "politikailag nem legitim", és "gyors bukásra van ítélve". Hasonló álláspontot foglalt el a Horvát Néppárt is. A vezető kormánypárt, a Horvát Demokratikus Közösség mellett felsorakozott kisebb koalíciós pártok a támogatásukat ígérték.
Kosor 2003 decembere, azaz Ivo Sanader első kormányának megalakulása óta volt miniszterelnök-helyettes, a családpolitikával és a háborús veteránok ügyeivel foglalkozott. Várhatóan a Horvát Demokratikus Közösség élére is megválasztják a párt hétvégi gyűlésén.
Sanader hivatalosan nem indokolta meg a lemondását és a politikai életből való távozását. A Jutarnij List című lapnak adott pénteki interjújában azonban kijelentette, hogy a horvátoknak "sokkra volt szükségük", arra, hogy "végre szembenézzenek a valósággal", és "gyökerekig ható csökkentésre a közkiadások terén". Emlékeztetett, hogy az állami pénzek megtakarítására tett kísérleteit mindig támadták. Lemondása "tiltakozás az ellen is, hogy az Európai Unió elfogadhatatlan módon kezeli Horvátországot" - mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megharagudott chatpartnerére, leharapta a fülét

Németország - Letartóztattak egy 19 éves lányt Németországban, miután leharapta egy 27 éves nő egyik… Tovább olvasom