Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Hősi halottá nyilvánította a miniszter az afganisztáni balesetben elhunytakat

Afganisztán - Közúti balesetben meghalt két magyar katona, négy pedig megsérült kedd délelőtt Afganisztánban - közölte a Honvédelmi Minisztérium.
Az öt járműből álló magyar katonai konvoj az afganisztáni Mazari-Sarifból tartott Puli-Humriba tartott. A mellékútról egy afgán jármű hajtott a konvoj elé, amelyet a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdett. A konvoj harmadik gépjárműve egy M-RAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító gépjármű volt, melynek vezetője eddig ismeretlen okból balra rántotta a kormányt, ezért a jármű az útpadkán megperdült és felborult.

A felborult jármű lövésztornya és négy kereke is kiszakadt. A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész, valamint Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét. A gépjármű sofőrje, egy magyar szakaszvezető válságos állapotba került a Mazari-Sarif városának katonai kórházába.

A honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint és az eddigi ismeretek alapján nem harci cselekmény vagy terrortámadás, hanem közlekedési baleset történt helyi idő szerint 12 óra 45 perckor Afganisztánban. A két elhunyt katonát, miután műveleti területen, feladatvégzés közben veszítették életüket, Hende Csaba hősi halottá nyilvánította. A honvédelmi tárca vezetője megalakította a kegyeleti bizottságot, amely a holttestek hazaszállításáról és temetéséről később dönt.

Hősi halottá nyilvánította a miniszter a balesetben elhunytakat

A honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította azt a két magyar katonát, aki az afganisztáni Baglán tartományban halt meg kedden magyar idő szerint délelőtt 10 óra 15 perckor. Hende Csaba honvédelmi miniszter azt is bejelentette: a baleset következtében egy katona válságos állapotban került kórházba, egy társuk súlyos, de nem életveszélyes, kettő társuk pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.

A honvédelmi miniszter egyelőre nem tudta megmondani, hogy a sérülteket mikor szállíthatják Magyarországra, ez az állapotuktól függ. Hende Csaba magyar idő szerint kedden délután videokonferencián tájékozódott az Afganisztánban szolgáló magyar katonák állapotáról, akik - mint mondta - "megrendülten, de méltósággal" fogadták a tragikus baleset hírét.

A Magyar Honvédség az elhunyt és sebesült katonák hozzátartozóit tájékoztatta a történtekről. A honvédelmi miniszter, a vezérkari főnök, valamint a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka részvétét fejezte ki az elhunytak családjainak. Hende Csaba a balesetről tájékoztatta a magyar köztársasági elnököt, a miniszterelnököt az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökét, valamint a parlamenti pártok frakcióvezetőit.

A honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint az Afganisztánban szolgáló katonai sofőrök megfelelő kiképzést kaptak a legbiztonságosabbnak tartott amerikai páncélozott járművek vezetésére.

Korábban írtuk

A közlemény szerint magyar idő szerint 10 óra 15 perckor a tartományi újjáépítési csoport (PRT) egyik gépjárműve az afganisztáni Baglán tartományban felborult.

Az M-RAP MaxxPro típusú, speciális, aknák elleni védelemmel ellátott járműben hatan utaztak, egy katona a helyszínen, egy a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe. További egy ember súlyos, életveszélyes, egy súlyos, nem életveszélyes, kettő könnyebb sérüléseket szenvedett - olvasható a HM közleményében.

Róth Orsolya Koszovóban. Fotó: honvedelem.hu
Róth Orsolya Koszovóban.
Fotó: honvedelem.hu

Az elhunyt katonák hozzátartozóit a történtekről a Magyar Honvédség tájékoztatta, a sebesült katonák hozzátartozóinak tájékoztatása folyamatban van. A honvédelmi miniszter, a Honvéd Vezérkar főnöke, valamint a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka részvétét fejezte ki az elhunytak családjainak - írták.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a történtekről tájékoztatta a Magyar Köztársaság elnökét, a miniszterelnököt, valamint az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökét és a parlamenti pártok frakcióvezetőit.

A HM a részletekről sajtótájékoztatón számol be.

Magyar katonai szerepvállalás Afganisztánban

A Magyar Honvédség 2006 októberében vette át egy tartományi újjáépítési csoport vezetését az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban, jelenleg a magyar alakulat Puli-Humri központban állomásozik. A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, de részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is. A PRT katonai (békefenntartás, járőrözés, őrzés-védelem, konvojkísérés) és polgári feladatokat egyaránt ellát.

A magyar szerepvállalás része, hogy ugyancsak Baglán tartományban, az Ohiói Nemzeti Gárdával együttműködve, egy magyar vezetésű Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) segíti az afgán nemzeti hadsereg ottani alakulatainak műveleti felkészítését. Az amerikai-magyar OMLT-be nem frontvonalban szolgáló katonák, hanem kiképző feladatokat ellátó rendfenntartók, rendőrök, katonák tartoznak. A katonák az afgán biztonsági erők kiképzése mellett részt vettek a kabuli nemzetközi repülőtér és konvojok biztosításában.

Elsőként az LMP nyilvánította ki részvétét

Az LMP részvétét és együttérzését fejezi ki az Afganisztánban elhunyt magyar katonák családjainak és bajtársainak - írta a párt az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében. Szavaik szerint az LMP megrendülten értesült arról, hogy Afganisztánban autóbalesetben tragikus körülmények között életét vesztette két magyar katona. A baleset során megsérült négy katonának pedig mielőbbi teljes felépülést kívánnak.

A Fidesz frakció mély megrendüléssel értesült az Afganisztánban történt közúti balesetről, amelyben két magyar katona életét vesztette, négy társuk pedig megsérült - írta a képviselőcsoport az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében. A Fidesz-frakció őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak és osztozik a családtagok fájdalmában. A megsérült katonáknak jobbulást, mielőbbi felépülést kívánnak.

Pártja nevében részvétét fejezte ki az Afganisztánban szolgálatteljesítés közben elhunyt két magyar katona családjának, bajtársainak és barátainak Mesterházy Attila, az MSZP elnöke. Az MTI-nek küldött közleményében Mesterházy Attila azt írta: a nemzetért vállalt szolgálatukért a legnagyobb tisztelet, megbecsülés illeti meg a katonákat. "Köszönetemet szeretném tolmácsolni hősies helytállásukért" - írta, a balesetben megsérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást és gyors felépülést kívánt

Ezenkívül törzstisztek is dolgoznak Afganisztánban, valamint egy úgynevezett Különleges Műveleti Csoport keretében amerikai parancsnokság alatt magyar katonák is szolgálnak. Ez a Magyar Honvédség legkülönlegesebb missziója, felderítési és egyéb műveletekben vesznek részt a katonák.

A nemrégiben beszerzett új harcjárműveknek és egyéb haditechnikai eszközöknek köszönhetően jelentősen nőtt a magyar tartományi újjáépítési csoport katonáinak biztonsága Baglán tartományban.

Az afganisztáni magyar elkötelezettségen belül nagyobb hangsúlyt kapott az utóbbi időben a kiképzés, mentorálás. Jelenleg közel ötszáz magyar katona tartózkodik a közép-ázsiai országban, a legutóbb érkezettek zöme kiképző, és Magyarország logisztikai iskolát is működtet Kabulban.

A honvédség eddig 4 katonát veszített az afganisztáni műveletekben. Az első áldozat, Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester 2008. június 10-én vesztette életét egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben. Néhány héttel később, 2008. július 12-én ugyancsak tűzszerész feladatai végrehajtása közben egy robbanás következtében vesztette életét Nemes Krisztián a Kunduz városba vezető úton. A harmadik áldozat, Pappné Ábrahám Judit törzsőrmester 2010. augusztus 23-án vesztette életét, amikor támadás érte az újjáépítési csoport magyar konvoját, a támadásban súlyosan megsérült Kolozsvári György zászlós szeptember 7-én, hazaszállítása után hunyt el.

2010. október 1-jétől idén április 1-jéig Magyarország volt a kabuli nemzetközi repülőtér nemzetközi biztonsági közreműködő erő által használt területének vezető országa, és Kilián Nándor dandártábornok, a kecskeméti repülőbázis parancsnoka volt a kabuli repülőtér parancsnoka.

A kormány 2011. március 30-án a tartományi újjáépítési csoport mandátumát október 1-jéig, az afgán légierő kiképzésében tevékenykedő Légi Kiképzést-támogató Csoport (Air Mentor Team) mandátumát 2012. május 1-jéig, a magyar-amerikai Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport mandátumát további 1 évvel, 2012. augusztus 31-ig meghosszabbította.

Magyar katonákat ért támadások, balesetek Afganisztánban

2006. július - Tálib fegyveresek rakétát lőttek ki arra a buszra, amelyen egy holland konvojban húsz magyar katona is utazott. Senki nem sérült meg és anyagi kár sem keletkezett.

2008. június 10. - Egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben életét vesztette egy tűzszerész főtörzsőrmester. A 2006 ősze óta a Baglán tartományban szolgálatot teljesítő magyar újjáépítési csoportban ő volt az első halálos áldozat.

2008. július 12. - A Kunduz városba vezető úton tűzszerész feladata végrehajtása közben, robbanás következtében életét vesztette az egy hónappal korábban elhunyt tűzszerész helyére érkezett százados.

2008. szeptember 13. - Kézifegyveres támadás érte a magyar katonák Puli-Humriból Bagram városába tartó gépjárműoszlopát, a tűzharcban személyi sérülés nem történt.

2008. október 27. - Baglán tartomány székhelyén, Puli-Humriban egy magyar katona könnyebben megsérült, amikor egy tálib öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy rendőrőrsön. A támadásban egy amerikai katona meghalt.

2009. május 9. - Puli-Humritól északra rátámadtak a magyar misszió járőröző katonáira, akik visszaverték a támadást, közülük senki nem sérült meg.

2009. szeptember 19. - Támadás érte a Baglán tartományban állomásozó MH Újjáépítési Csoport egyik járőrcsoportját, személyi sérülés nem történt.

2010. február 7. - Gránátvetővel támadtak meg magyar katonákat Baglán tartományban: két katona megsérült, egyikük súlyos, a másik könnyebb sérülést szenvedett.

2010. augusztus 23. - Az afganisztáni Baglán tartományban meghalt egy magyar törzsőrmesternő, amikor támadás érte a magyar konvojt. A támadásban életveszélyesen megsérült zászlóst hazaszállították a Honvédkórházba, ahol szeptember 7-én elhunyt, ezzel ő lett az afganisztáni magyar misszió negyedik halálos áldozata.

2010. október 25. - Az afganisztáni Baglán tartományban öngyilkos merénylő megtámadta a magyar tartományi újjáépítési csoport egyik konvoját. A férfi az öt járműből álló sor harmadik autójánál hozta működésbe a robbanószerkezetet, amely az ő autóját teljesen szétroncsolta, de a magyar menetoszlopban senki sem sérült meg.

Olvasóink írták

85 hozzászólás
 • 85. gizine1977 2011. május 18. 19:45
  „Őszinte mély együtt érzésem kívánom a családnak.Az én férjem is kint szolgál Afganisztánba ,nagyon féltem ,alig várom,hogy leteljen a szolgálata.”
 • 84. papagaly 2011. május 18. 16:36
  „Nem tálib volt a biztonságos gépkocsi tervezője? Bomba nélkül is elpusztíthatják az ellenséget.
  Hogy lehet ilyen öngyilkos autót tervezni? Hogy lehet a szövetségeseknek odaadni? nem értem!”
 • 83. 980815 2011. május 18. 15:48
  „Nem állítottam, hogy akna robbanás okozta a jármű borulását, én csak arra akartam rávilágítani, hogy amiatt törhettek le a kerekek, mert a borulást nem bírták ki. Nem annyira masszívan rögzítik a járműhöz a kerék felfüggesztéseket. Ha nem rögzítik olyan erősen, egy borulásnál is letörhet. Erre próbáltam utalni.”
 • 82. THK 2011. május 18. 15:47
  „A kérdés továbbra is él: mi a túrónak maszatolnák balesetnek, ha eddig mindig bevallották a támadásokat?!

  Miért adnának hírt a leszakadt kerekekről, ha abból Kovács B. Géza okleveles összeesküvés-elmélet gyártó kisiparos, harcijármű szakértő több ezer km távolságból is TUDJA, h az csak robbanás miatt történhetett?
  Akkor elég lenne egy "sajnálatos autóbaleset történt", és semmi részletezés...”
 • 81. fili-busz 2011. május 18. 14:49
  „"Az aknák ellen védelmet nyújtó járművek egyik tulajdonsága, hogy a futóművek felfüggesztése nem olyan masszív módon van megoldva, mint egy átlagos autónak.Robbanáskor mindig leszakadnak a kerekek, és azok felfüggesztései, .."

  Akkor ezek szerint aknára futott?”
 • 80. papagaly 2011. május 18. 11:48
  „Bizony vannak zsoldosok, itt köztünk, akik (valaki érdekében ) hajtogatják, hogy zsoldosok vannak kinn.”
 • 79. 980815 2011. május 18. 11:39
  „Egy pár embernek érdemes lenne utánanézni pár katonai fogalomnak is, főleg azért mert még katonák sem voltak, ez a fröcsögéseikből ki is derül. Mikor értitek meg, hogy nem zsoldos katonák vannak a Honvédségnél? Valószínű azért nyilvánították őket hősi halottnak, mert műveleti területen, munkavégzés közben vesztették életüket. Ha a katona hanyag magatartása miatt éri tragikus kimenetelű baleset, abban az esetben nem lesz hősi halott.”
 • 78. 980815 2011. május 18. 11:30
  „Kicsivel többet kellene olvasnotok a haditechnikák után, és akkor nem lennétek meglepve, hogy egy ilyen járműnek leszakadnak a kerekei. Az aknák ellen védelmet nyújtó járművek egyik tulajdonsága, hogy a futóművek felfüggesztése nem olyan masszív módon van megoldva, mint egy átlagos autónak. Robbanáskor mindig leszakadnak a kerekek, és azok felfüggesztései, és különböző alkatrészek, mert ezzel is elnyelik, illetve tompítják a jármű fontosabb részeire irányuló lökéshullámot. Hasonló elven építik ezeket a járműveket, mint a Forma 1-es autókat, ütközés közben millió egy darab alkatrész válik le a kocsiról, hogy ezekkel is csillapítsák a vezetőt érő káros behatásokat.”
 • 77. hahaha62 2011. május 18. 11:28
  „A baleset mindig szomorú-ha halál a vége még inkább az-RÉSZVÉT A CSALÁDOKNAK!
  de:A ZSOLDOS AZ MITŐL IS LESZ HŐS??????????????????????????????????????????????”
 • 76. THK 2011. május 18. 11:02
  „74,
  de ez nem könnyű kerekű személyautó, hanem egy londoni emeletesbuszok magasságával vetekedő nehéz jármű...

  Ha támadást akarnának elmaszatolni, azt mégis miért tennék, ha eddig nem?

  De tegyük föl, h most azt tennék: akkor miért közölnek olyan részletet, amiből a szobatudós összeesküvéselméletgyártók rögtön látják, h nem úgy történt?”
 • 75. papagaly 2011. május 18. 11:01
  „Érdekes, hogy amikor Szegeden írtam meg a véleményemet, kb. ugyanezt, mint itt, kerek perec eltűnt a hozzászólásom, úgy látszik fejétől bűzlik a hal. (Ti: a pógármestör nem kormánypárti, ergo a moderátor se.)”
 • 74. szpirigonzálesz 2011. május 18. 10:47
  „Két magyar katona meghalt, négyen megsérültek abban a páncélozott katonai személyszállítóban, amely Mazar-i-Sariftól délre vélhetően balesetet szenvedett - jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter.

  A hatóságok egyelőre közúti balesetként kezelik az esetet, de az afgán rendőrség és a német katonai rendészet már vizsgálatot indított.

  Hende beszámolója szerint a MRAP MaxxPro típusú, aknák elleni speciális védelemmel ellátott páncélozott autónak mind a négy kereke és az úgynevezett torony is leszakadt.

  Egy borulástól még a személykocsi kerekei sem szakadnak ki.”
 • 73. jozko 2011. május 18. 10:33
  „Úgy gondolom, a részvétnyilvánítás, a kételkedés /a "balaesetben" ?/, és a politizálás megfér egymás mellett.
  Mindez nem csökkenti az együttérzést-de a kíváncsiság is természetes.

  A külföldön küldestést teljesítő katonák nagy része akkor is keresné az "embert próbáló " esélyeket,
  ha Honvédség nem biztosítana számukra esélyt.
  Természetesen más-más indítékkal...
  /lásd: idegenlégió/

  Azzal, hogy a feladatra való alkalmasságot tényleg komoly felkészültséghez kötik, a dolog "idegen zsoldos" jellege
  megszelídülni látszik, de valójában ezek a harcosok mégiscsak zsoldos katonák:
  önként, más más- motivációval, de mégiscsak jó fizetésért viszik vásárra a bőrüket!

  Úgy gondolom, a Honvédségnek sem jön rosszul, ha harcedzett katonákat tudhat a kötelékében
  /mert a harci tapasztalatokat csak "élesben" lehet megszerezni/-
  viszont ezt honvédelemnek semmiképpen nem nevezném - és mivel semmilyen ellátmányt, zsoldot
  nem a reguláris, itthon szolgálatot teljesítő állományhoz hasonlóan kapnak /természetesen!!/-
  Például az ilyen küldetést teljesítő állománynak a hősiességét is más rendszerbe kellene megoldani!

  Feltételezem, hogy a kiemelt veszélyességű feledathoz kiemelt kockázatú -és kártérítésű-
  biztosítást is kötnek a katonákra-
  és nem a kitüntetésekkel járó anyagi támogatást szánják segélynek.

  Ami a hazánkon kívüli katonai jelenlétünket illeti:
  Kételkedem a helyességében.
  A szerződéseket viszont nem én kötöttem.”
 • 72. Dema 2011. május 18. 10:14
  „Az országnak is van belőle haszna, vagy csak egy bizonyos rétegnek, hogy kint vannak a Magyar katonák külföldön?
  Mert Én támogatnám a visszahívásukat! Ha ki akar menni nagy pénzért, akkor menjen, de akkor zsoldosként! Az más mese. Mi nem vagyunk fenyegetve! Akkor miért vagyunk ott? Meg kell védeni az Amerikai gazdaságot? Az más, akkor azért fizessenek látványosan. Az is lehet, hogy fizetnek, csak nem tudunk róra!?”
 • 71. papagaly 2011. május 18. 09:49
  „Bocs: két diploma, két felsőfokú nyelvvizsga.
  Szerintem alapfok, hogy hősi halottak az elesettek.”
 • 70. THK 2011. május 18. 09:47
  „65,
  ha a katonaság kötelékében vezette a kamiont, akkor igen.
  Kár ezen fönnakadni: mindenk katonát annak nyilvánítanak, aki szolgálatteljesítés közben veszti az életét...”
 • 69. papagaly 2011. május 18. 09:47
  „Hejj, te felvidékkomlósi!
  Ha nem írtam volna le jól a nevem, be se tudtam volna lépni a lapra! (az ly-os már foglalt volt).
  Az én fiam is volt ott, rettenetes fél év olt, minden napján rettegtem.
  Aszongya a gyerek: Te, apa. Van két gyerekem, feleségem, (nem keres), hiába a két diploma, a két felsőfokú diploma, nem jutok lakás közelébe se. Segíts! Édös fiam, 4 gyerekkel válás után tudod mi maradt, nincs pénzem. Gyerek: és jelzálog a viskódra? Én: kicsi is , nem is bízok a bankokban, nem szívesen tenném. Legközelebb SMS jött: Apa repülök Afganisztánba, fél év múlva jövök.
  Egy hétig átkoztam mindenkit, akik nemzetközi kötelességet vállaltak más kontójára, aztán kis nyugalom: hazalátogatott, amit le kellett dolgozni. Iszonyatos fél év volt.
  Eredmény, a gyerök hazagyütt, nem lött baja, de a lakásba épp hogy befizetett, törleszti a részleteket, nem él nagylábon.
  Most tudtam meg tőletek, 1000 $ körül, legkevesebb a NATOn belöl,
  Részvét az elesettek családjának, a nem elesetteknek együttérzés.
  Kiküldeném az aláírókat "csak egy éjszakára" de én ott is hagynám őket.”
 • 68. THK 2011. május 18. 09:45
  „55,
  a linkelt képen is jól látszik, mennyire magasan van a súlypontja...

  Szemből ez méginkább föltűnő, és a cikkben katonák is említik, h borulékony:
  http://nol.hu/kulfold/meghalt_ket_magyar_katona_afganisztanban

  Fölösleges mindenhol összeesküvést látni - ha eddig is bevallották a támadásokat, most sem tagadnák...”
 • 67. Sajttolvaj 2011. május 18. 09:29
  „ZS-HEMDECSABA MONYDLYON LE!”
 • 66. szandokán 2011. május 18. 09:21
  „Biztosan lassan mentek,egy páncélozott autó nem borul fel olyan könnyen.”
85 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írországba érkezett a brit uralkodó

Négynapos állami látogatásra Írországba érkezett kedden II. Erzsébet királynő, akinek személyében… Tovább olvasom