Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Hősnek tartja magát a Costa Concordia kapitánya

A Costa Concordia oldalán keletkezett lék szakértői vizsgálatával folytatódott kedden a január 13-án zátonyra futott tengerjáró hajó balesetének bizonyítási eljárása - a tárgyaláson Francesco Schettino kapitány és az ügyészség is másképpen rekonstruálta a hajószerencsétlenséget.
A toscanai Giglio szigetének partjainál levő, tenger alatti szikla hetven méteres lyukat vágott a Costa Concordia oldalán. A 300 méter hosszú, 114 ezer tonna súlyú hajó alig ötven másodperc alatt irányíthatatlanná vált.

Francesco Schettino kapitány az ütközés után három perccel már tudta, hogy a hajón lék keletkezett és ömlik a víz befelé. Ezt hangoztatták az ügyészség által kérdezett szakértők a Costa Concordia balesetének bizonyítási eljárásán, amely hétfő óta Grosseto városi színházában zajlik a vádlottakat, a túlélőket és a halottak rokonait képviselő ügyvédek részvételével. Jelen volt Schettino is, aki szemtanúk szerint szorgalmasan jegyzetelt.

A lék keletkezésének körülményei, a hajófal rongálódásának mértéke az ügyészség szerint azt bizonyítja, hogy a Costa Concordia gondatlanság miatt ütközött neki a sziklának. A feketedobozból kinyert hangfelvétel szerint a hajót egy olaszul nem értő, indonéz tengerész kormányozta a baleset perceiben, s nem értette Schettinónak az ütközés előtti utolsó kiáltását sem, vagyis azt, hogy azonnal rántsa el a kormányt.

Schettino ügyvédei másképpen rekonstruálták az eseményeket. Szerintük Schettino lélekjelenlétének és szakértelmének köszönhető, hogy a hajón utazó 4229 ember többsége megmenekült. A védelem azt hangoztatta, hogy a meghibásodott hajót Schettino közelebb akarta vinni a parthoz, ezért ütközött sziklának. Ezt azonban a szakértők szerint semmi nem támasztja alá.

A Costa Concordia biztonsági műszereinek nagy része nem volt bekapcsolva a baleset estéjén - tették hozzá az ügyészek, akik videófilmet vetítettek le a hajó általuk feltételezett útvonaláról. Továbbra sem tisztázódott, hogy Schettino miért csak az ütközés után egy órával rendelte el az evakuálást.

Ne támadjatok, minden tőlem telhetőt megtettem, megmentettem az életeteket - mondta a túlélőknek Schettino. A Costa Crociere hajótársaság júliusban elbocsátott kapitányának szavairól a túlélők számoltak be az eljárásról kitiltott újságíróknak. Schettino áldozatnak, sőt hősnek tartja magát - jegyezte meg az olasz sajtó.

A Costa Crociere hajótársaság ügyvédje megerősítette azt a sajtóértesülést, miszerint a baleset után a hajón több lopás történt az utasok kabinjaiból.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Picasso, Monet és Gauguin festményeket loptak Hollandiában

A hét híres festményt egy jubileumi kiállításról vitték el. Tovább olvasom