Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Hősökké nyilvánította a katonákat a cseh védelmi miniszter, hogy jobban megfizethesse őket

Hősökké nyilvánította a cseh hadsereg összes katonáját Alexandr Vondra védelmi miniszter, hogy jobban megfizethesse őket.
"Parancsára" a katonák az idén összesen 700 millió korona prémiumot kapnak - írja a Mladá Fronta Dnes című liberális cseh napilap pénteken.

A hatályos szabályok szerint a cseh hadseregben az átlagos, jó katonák nem kaphatnak prémiumot, csak azok, akik valamilyen rendkívüli vagy hősi cselekedetet hajtottak végre. A helyzetet Vondra ezt úgy oldotta meg, hogy papíron a cseh hivatásos hadsereg minden katonáját hősnek nyilvánította. Ennek alapján a 22 ezer 500 katona mindegyike havonta több ezer korona rendkívüli prémiumra jogosult.

Tavaly a gazdasági válság miatt bevezetett takarékossági intézkedések a hadseregben is a havi jövedelem csökkenését eredményezték. A minisztérium most azzal védekezik, hogy Vondra fura utasítása tulajdonképpen csak a korábbi bérhelyzet visszaállítását jelenti.

"Ha a katonákat nem fizetjük meg, akkor a munkaerőpiacon a hadsereg nem lesz versenyképes munkaadó. A katonaságot elhagyják a legjobb szakemberek, akikbe korábban sokat ruháztunk be, s nyilvánvalóan nem tudunk szerezni újakat helyettük" - magyarázta a helyzetet a lapban Michael Hrbata miniszterhelyettes. A jó szakértők megtartását a minisztérium kiemelt feladatként kezeli. "Nyilvánvaló, hogy elfogadható fizetések nélkül megtartani őket lehetetlen" - húzta alá Hrbata.

Az ellenzék egyszerűen "trükknek", "szánalmas döntésnek" minősítette Vondra intézkedését. Ivan Gabal szociológus szerint "trükkös, de sokkoló" megoldásról van szó, ha a kérdés, hogyan lehet kivédeni a kormány takarékossági intézkedéseit. "A miniszter ezzel saját kormánya döntését bírálta felül" - jegyezte meg.

A 700 millió koronát, amelyet az idén a katonák fizetésének kiegészítésére szán a miniszter, a tárca néhány fontos projekt elhalasztásával spórolta meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövöldözés egy pittsburghi klinikán: ketten meghaltak

Két ember meghalt és heten megsebesültek a pittsburghi egyetem egészségügyi központjában történt… Tovább olvasom