Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Hurghadai túlélő: ˝sírás, aztán filmszakadás˝

El nem tudom mondani azt az érzést, állapotot, amit átéltünk – mondta el a közmédia hírstábjának nyilatkozva Vas László, a tragikus hurghadai buszbaleset egyik utasa kedden.
A busz este hatkor indult a hurghadai reptérre, a parkolóban három autóbusz állt, ő az elsőre szállt fel. A busz jobb oldalára ült, mert – mint megjegyezte – "ott volt hely".

"Elindultunk, nem mentünk 8-10 percet sem, amikor éreztük, hogy a busz megbillent. Egyszer mintha visszajött volna az úttestre, majd a második billenésnél a busz eldőlt a bal oldalára, hát onnantól kezdve már-már el nem tudom mondani azt az érzést, állapotot, amit átéltünk" – mondta.

Vas László – akinek a csuklója tört el – elmondta, hogy nem nagyon tudtak egymásról a baleset pillanatában, mindenki átesett a busz bal oldalára, egymásra. Hozzátette: gyereksírás, felnőttsírás is hallatszott, majd nála "filmszakadás történt" és nem emlékszik a részletekre.

Vas László egy nagyjából 30 fős búvárcsapattal érkezett Hurghadára.

"Tulajdonképp végeztünk a tervezett turnénkkal, mentünk volna haza tele élménnyel és hát ez történt velünk…" – mondta megviselten.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy ő gyorsnak találta-e azt, ahogy a busz haladt, Vas László így válaszolt: ez relatív, az én véleményem az, hogy az itteni közlekedésnek megfelelően közlekedett a busz.

Hozzátette: nem volt kirívó a busz vezetőjének a viselkedése, nem volt feltűnő a közeg, mert itt eleve mindenki a mi vezetési morálunkhoz képest szokatlan stílusban vezet. Gyorsan haladtak, de ezt nem találta kirívónak.

Vas László elmondta azt is, hogy nem emlékszik a részletekre, "filmszakadás" történt nála, miután kimásztak a járműből. Felidézte, hogy mentőkre, tűzoltókra emlékszik, meg arra, hogy személyautók, buszok állnak meg nekik segíteni, részt venni a mentésben.

"Nekem a csuklóm tört el, de ez a kisebbik bajom, lelkileg nagyon megviselt" – mondta megtörten. "Láttam a társaimat, barátaimat, gyerekeket, felnőtteket, ismeretlen embereket, de magyarokat, akik hozzátartozóikat keresték, próbálták kihúzni őket a buszból" – fogalmazott. Hozzátette: "el nem tudom mondani, milyen érzés kering bennem".

Az MTI felvételei
Vas Lászlót három másik társával együtt az egyiptomi rendőrség kíséretével visszavitték a baleset után a szállodájukba a csomagjaikkal együtt. Kipakoltak, majd elvitték őket a Best Reisen orvosi ügyeletére, ahol megvizsgálták őket.

"Sajnos tudjuk, barátaink, búvártársaink közül többen meghaltak, hozzátartozóik közt is van halott" – mondta Vas László.

A kérdésre, hogy a baleset után megfelelően törődtek-e velük, Vas László így válaszolt: az egyiptomi egészségügy "hibátlanra vizsgázott", nem tapasztaltak semmi kirívóan negatív dolgot, megfelelően ellátták őket, segítőkészek voltak velük.

A férfi köszönetet mondott az őket segítő, az egyiptomi üdülőtelepülésen nyaraló és dolgozó magyaroknak is. Külön szólt arról is, hogy az egyik konzul a baleset másnapjának délelőttjén személyesen kereste fel őket, hosszan elbeszélgettek, hogy mi a teendő, ha nincs meg a poggyászuk, útlevelük. "Maximálisan kiálltak értünk" – mondta.

Vas László és a három másik, a szállodába visszaszállított utas szerda reggel utazhat vissza Magyarországra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragédia Hurghadában: nyolc sérült elhagyhatta a kórházat

A hurghadai buszbaleset 29 sérültje közül nyolc elhagyta kedd reggel a városban lévő Nile kórházat,… Tovább olvasom