Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 2°C | 8°C Még több cikk.

Idén tetőzhetnek a bankcsődök

Egyesült Államok - A múlt hét végén újabb hét kisebb helyi bankot foglalt le és vett csődkezelésbe az amerikai Szövetségi Betétbiztosító Intézet (FDIC), ezzel az idei lefoglalások száma elérte a 103-at. A múlt hét végén 7826 volt a biztosított bankok száma.
A FDIC közlése szerint tavaly csak októberben lépték túl a 100-at, és egész évben 140 bankot foglaltak le az év során biztosított 8012 bank közül. A lefoglalt bankok száma utoljára 1992-ben volt ennél nagyobb. Ezen felül a problematikus bankok száma tavaly év végén 702 volt, szintén a legnagyobb 1992 óta. A FDIC 2008-ban csak 25 bankot foglalt le, a korábbi években az ilyen eljárások száma rendszerint nem érte el a tízet.

A FDIC helyzetértékelése szerint várhatóan idén tetőzik a kezelésre lefoglalt bankok száma a mostani válságciklusban, mert a helyi, lakóközösségi szektorban - főleg a nagy ingatlanpiaci kockázat miatt - még késik a nagy kereskedelmi bankok körében már látható javulás.

Az 1933-ban alapított FDIC betétesenként és bankonként 250 ezer dollárig téríti a bankbetéteket, ha a bank fizetésképtelenné válik. Lopás és sikkasztás ellen a FDIC nem biztosít. A biztosított összeget 2008-ban emelték fel az addigi 100 ezer dollárról.

A FDIC olvasatában jól tőkésített az a bank, amelynek a tőkemegfelelési mutatója legalább 10 százalékos. "Problematikusak" a számára azok a pénzintézetek, amelyeknek a mutatója kisebb 8 százaléknál vagy 6 százaléknál. Az utóbbiaknál a FDIC kicserélheti a vezetőséget és kiigazító intézkedésekre adhat utasítást. A "kritikusan alultőkésített", azaz 2 százaléknál rosszabb mutatójú bankot a FDIC fizetésképtelenné nyilvánítja és kezelésre lefoglalja.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy tűz keletkezett Jeruzsálem környékén

Izrael - Nagy tűz keletkezett vasárnap Jeruzsálem környékén. Áldozatok nincsenek, de két falu… Tovább olvasom