Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Így köszöntötték az elsők 2012-t - galéria, videó

Az újévet legelőször a Szamoa-szigetek és az Új-Zélandhoz tartozó Tokelau lakossága köszöntötte.
A szigetcsoport és Tokelau lakói tavaly még az utolsók voltak a szilveszteri mulatságok sorában, de az idén átváltottak a dátumválasztó vonal Ázsia felé eső oldalára: december 29-e után mindjárt a december 31-re tértek át, kihagyva egy teljes napot.

Az időzónaváltással Szamoa elveszítette "a legnyugatibb ország címet", viszont a turisták akár kétszer is ünnepelhetik az újévet vagy akár a születésnapjukat: Szamoában kezdhetnek, majd egyórás repülőúttal a szomszédos Amerikai Szamoára utazhatnak, átkelve a módosított dátumválasztó vonalon.

A döntést Szamoa még májusban bejelentette azzal az indoklással, hogy ezzel is javítani akarja kapcsolatait legnagyobb kereskedelmi partnereivel, Ausztráliával és Új-Zélanddal. Tokelau októberben határozott a zónaváltásról.

Ausztrália legnagyobb városában, Sydneyben több mint másfél millióan gyönyörködtek a partról és hajókról a híres kikötő és az operaház fölött látható pazar tűzijátékban.

Tűzijátékkal köszöntötték 2012-t Sydney-ben. Fotó: MTI (galéria)


Az új-zélandiak nem voltak ilyen szerencsések: az újév viharos idővel és szakadó esőkkel köszöntött be.

A fővárosban, Wellingtonban az ítéletidő miatt lefújták a kikötő fölötti hagyományos éjféli tűzijátékot, valamint két szabadtéri koncertet is.

Az Északi-szigeten sok más rendezvényt is le kellett mondani, így törölték az ország egyik legnagyobb szabású koncertjét is az északi Taurangában a heves széllökések miatt. A hangulat ott egyébként is nyomott volt, a parttól 22 kilométerre a Rena konténerhajó zátonyra futott és fennáll a veszélye annak, hogy a viharos tengeren kettészakad, ami csapást jelentene a természeti környezetre. A hatóságok már pénteken újabb olajfoltot észleltek az óriáshajónál. Egyedül Aucklandban tudták megtartani a tűzijátékot.

Óévbúcsúztató Sydney-ben

Christchurch városában a Déli-szigeten az újévet köszöntő vidámságba szorongás vegyült. Néhány nappal ezelőtt ugyanis kisebb földrezgés váltott ki félelmet a lakosságban. Egy erős földrengés ugyanis 2011 februárjában 181 halálos áldozatot szedett, romba döntötte a belváros egy részét, és házak ezrein rongálta meg.

Olvasóink írták

  • 2. mackópajtás 2011. december 31. 18:29
    „Majd 2012.dec. 22.-én, ott köszönt be elsőnek :D”
  • 1. zso1986 2011. december 31. 18:15
    „Akkor ott már beköszöntött a világvége?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldi sajtó az év végi magyar törvényalkotásról

Az FT, a BBC, a WSJE, Handelsblatt, Le Monde az év végi törvényalkotásról közölt írásokat. Tovább olvasom