Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Így ünneplik a Karácsonyt külföldön - 3. rész

Ahány ház, annyi szokás – szokták mondani. Nincs ez másképp a karácsonnyal sem, amelyet szintén majdnem annyiféleképpen ünnepelnek, ahány tájéka van a világnak.
Ázsia

A keresztény kínaiak nem hivatalosan, inkább csak maguknak ünnepelnek december 25-én. A gyermekek színes papírból vagy virágokból készített díszekkel és égőkkel ékesítik a Fény Fáinak nevezett karácsonyfát, a ráaggatott muszlin harisnyákba várják az ajándékot a Dun Cse Laótól (szó szerinti fordításban: Karácsony Öreg Apótól).

A nem keresztények számára ez a Tavaszi fesztivál időszaka, amelyet finom ételekkel ünnepelnek, az ősöket szem előtt tartva. A gyermekek ruhákat és játékokat kapnak, tiszteletükre tűzijátékot rendeznek. Bár a nem keresztény kínaiak számos vallásos szokást átvettek – például a képeslapküldést és az ajándékozást –, Hong Kong és Makaó megünnepli december 25-ét. A karácsony vélhetően ugyanazon okokból maradt meg Indiában is nemzeti ünnepként: ezek nyugati kolóniák voltak, így a szokások átöröklődtek. Az indiai keresztények a mangó- és banánfákat díszítik fel, templomaikat az akkor virágzó mikulásvirággal és (délen agyag-, másutt) olajlámpákat égetnek. A családtagok ajándékozzák meg egymást, jellemzően jótékonykodnak is.

Bár nem ünneplik a karácsonyt a tajvaniak, 1947. december 25-én írták alá a Kínai Köztársaság alaptörvényét, ez az Alkotmány Napja – így az ottani vigasságok ennek köszönhetőek.

Az első karácsonyról szóló japán feljegyzések történelmi korokba nyúlnak vissza, és amikor nem tiltották a kereszténységet, megtartották a decemberi szokásokat; de hagyományosan csak a hatvanas évektől ünnepelnek. Bár kevesen Krisztushívők, az emberek örökzölddel dekorálják otthonaikat és üzleteiket és megajándékozzák egymást. Mikulásuk egy szerzetes, Hotei-osho vagy Santa Kurosu, aki minden házba ajándékot visz. Mivel hátul is van szeme, a gyermekek kifogástalanul viselkednek a közelében (egyébként is). A keresztények számára az ünnep nem a családi együttlétről szól, nincs különleges étkezés sem, inkább jótékonykodnak.

Dél-Koreában keverednek a tradíciók, nemzeti ünnepnek számít a karácsony, utca- és fadíszítéssel, kártyaküldéssel és szentmisékkel. A Télapó koreai megfelelőjét Santa Halabujinak hívják. Szingapúrban fényben pompáznak az utcák, a karácsonyra készülő emberek elsősorban a vásárlásra koncentrálnak. A helyi jellegnél sokkal erősebb az amerikai minta követése.

Így ünneplik a Karácsonyt külföldön. Fotó: mymodernmet.com (galéria)

A buddhista Srí Lankában már december elején érezhető az ünnepi hangulat, minden fényárban úszik, a keresztény otthonok, utcák és bevásárlóközpontok. December 25-én – vallástól függetlenül – mindenki megemlékezik Jézus születéséről, a keresztények este kötelezően éjféli szentmisére mennek.

A leghosszabb karácsonyi ünnepségsorozatot a Fülöp-szigeteken rendezik, szeptember elsejétől. December 16-ától minden hajnalban misét tartanak, a templomok előtt bibingkét és puto bumbongot árulnak (rizslisztből készült karácsonyi sütemények). Szenteste mindenhol Misa de Gallót, éjféli misét tartanak, ez jelenti a karácsony kezdetét. Az utcákon felvonulók egy párt választanak ki, ők játsszák el Mária és József történetét, vándorénekesek karácsonyi dalokat adnak elő a városokat járva; gyakoriak a tűzijátékok. Az éjféli mise után minden család együtt vacsorázik. Szilveszterkor szintén hagyományos lakomát rendeznek, éjfélkor ablakot-ajtót kitárva engedik be az új évet otthonaikba. A karácsonyi ünnepségeknek vízkeresztkor van vége, a gyerekek kinn hagyott cipőibe a Három Királyok édességeket és pénzt tesznek.

Vietnamban a negyedik legnagyobb ünnep a karácsony, de a nem hívők is nagy örömmel várják az ünnepet. Szenteste éjféli misét tartanak, a családok ezután vacsoráznak, többnyire pulykát és pudingot. Terjedőben van a karácsonyfa-állítás és a Mikulásvárás. Bár december 25-e nem hivatalos ünnepnap Thaiföldön, az emberek mégis mulatoznak. A gyerekek vibráló színű ruhákba öltöznek, az iskolákban különleges tanítási napokat tartanak. A keresztény családok feldíszített otthonaikban különleges ételekkel várják vacsoravendégeiket.

Indonéziában nagyon népszerű a karácsony, egyre többen ünnepelnek a muszlim vallási vezetők tiltakozása ellenére is. Hatalmas karácsonyfákat állítanak, a keresztények jótékonykodnak. Ünnepi étekként pulykát, áfonyaszószt, ananászt és egyéb karácsonyi nyalánkságokat fogyasztanak.

Közel-Kelet

Bár a muszlimok többségben élnek, Libanonban is állami ünnep a karácsony, mely inkább világias jellegű. A hívek számára ennek ellenére nyitva állnak a templomajtók, a házakat is kidíszítik és fények pompáznak mindenfelé. Az ételek tekintetében keverednek a közel-keleti és európai ízek. A libanoniak karácsony előtt egy hónappal gabonamagvakat ültetnek, a cserepeket szenteste a Jézus születésének helyszínére utaló karácsonyi barlang és a fa közé teszik. Karácsony reggelén felkeresik egymást, ilyenkor kávéval, likőrrel és cukorba forgatott mandulával kínálják a vendégeket. A legfontosabb étkezés az ebéd, amelyet rendszerint a nagyszülőknél vagy a család legidősebb férfitagjánál rendeznek meg.

A pakisztánok körében nem túl népszerű a karácsony, december 25-én viszont, az ország alapítója, Muhammad Ali Dzsinnah tiszteletére munkaszüneti napot tartanak – amely a nagyobb városokban egybefonódik a brit hagyományokkal. A keresztények új ruhát öltenek, meglátogatják barátaikat és ajándékokat, üdvözlőkártyákat adnak.

Ausztrália és Új-Zéland

Az ausztrálok a szabadban fogyasztják el a karácsonyi vacsorát, amely főleg húsból áll, a lakomát flambírozott puding zárja, ezt követően a tengerpartra mennek vagy krikettet játszanak. A pudingba korábban aranyrögöt, mostanság egy-egy apróságot sütnek; megtalálójának szerencsét hoz. Rénszarvasok hiányában a Mikulás szánját nyolc fehér kenguru húzza, de karácsonyfát – jobb híján műfenyőt – itt is díszítenek.

Így ünneplik a Karácsonyt külföldön. Fotó: mymodernmet.com (galéria)

Új-Zélandon szintén a szabadban (sokan a tengerparton) piknikeznek, általában hideg sonkát és jégbe hűtött sört fogyasztanak. Mivel nyár van, piros ruhás, fehér szakállas télapókat látni a kirakatokban. Az angol telepesek által meghonosodott ünnepen sült pulykát esznek zöldségekkel és brandy-vel leöntött édességeket.

Afrika

A karácsonyi szokások – ahol fellelni őket – a misszionáriusok közvetítésével honosodtak meg Afrikában, így jobbára a nyugati hagyományok jellemzik. Az ajándék viszont – ellenben Európával – könyv, édesség, pamuttermék vagy szappan. Karácsony napján az énekesek általában különböző dalokkal és himnuszokkal ébresztik a falulakókat.

Mivel Dél-Afrikában a karácsony nyárra esik, a kiadós ebédet követően a családok meglátogatják barátaikat, hogy rendszerint finomságokat tartalmazó karácsonyi dobozzal kedveskedjenek egymásnak, melyeket csak hazaérkezve szabad kibontani, hogy el ne illanjon a jószerencse. Otthonaikat fenyőágakkal díszítik, a gyerekek az angolszász hagyományból kölcsönzött zoknit akasztanak rá. Vacsorára jellemzően mazsolás sárga rizst fogyasztanak pulykával vagy marhát zöldséggel.

Kenyában nyílt tűzön, a szabadban készítik el az ünnepi vacsorát. A templomokat szalagokkal, virágokkal, léggömbökkel és zöld növényekkel díszítik fel.

Karácsony napja Ghánában egyúttal a kókuszaratás ideje is, így a jómód időszakaként tartják számon. Az adventi időszak négy hetes, karácsonykor az utcán karácsonyi dalokat énekelnek a gyerekek. A templomokat zöld faágak és pálmaágak díszítik, este az emberek dicsőítő dalokat énekelnek és felidézik Jézus születésének történetét.

Libériában pálmafát díszítenek fel csengőkkel, december 25-én karácsonyi dalokat hallgatnak, misére mennek, majd megajándékozzák egymást (pamutterítővel, szappannal, édességgel, ceruzákkal, könyvekkel). Délután társasjátékoznak, este a szabad ég alatt vacsoráznak, legtöbbször rizst, marhahúst és karácsonyi süteményt. Sötétedés után tűzijátékot néznek.

A Gannának nevezett karácsonyt január 7-én ünneplik az etiópok, az emberek (koedukáltan) templomba mennek. Az ott kapott gyertyával háromszor körbejárják azt, az olykor három órán keresztül is eltartó mise alatt egy helyben állnak. Vacsorára injerát (kovászos kenyeret) és doro watot (csípős csirkét) fogyasztanak.

Olvasóink írták

 • 2. szatyi 2010. december 26. 10:43
  „1. hozzászólás valoperes_zugugyved 2010.12.26. 10:38

  Ugye, hogy milyen hülye vagy?
  Karácsony másnapján munkahelyet emlegetni?”
 • 1. valoperes_zugugyved 2010. december 26. 10:38
  „mivan
  munkahelyekröl nem irtok?
  haha
  ja otthon nincs net...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

+28 fok! Melegrekord Görögországban és Bulgáriában

Az elmúlt száz évben nem mértek olyan meleget karácsonykor Bulgáriában, mint az idén. Tovább olvasom