Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

IMF-küldöttség indul Görögországba

"Technikai jellegű küldöttséget" meneszt a súlyos költségvetési és adóssággondokkal küszködő Görögországba még a héten a Nemzetközi Valutaalap (IMF), tanácsadási céllal - írta a keddi Financial Times.
A londoni gazdasági napilap értesülése szerint az IMF-szakértők a nyugdíjreform, az adópolitika, az adóbehajtás és a költségvetés feletti ellenőrzés kérdésköreiben adnak tanácsokat a görög kormánynak. A valutaalap küldöttségének azonban nem lesz szerepe a görög költségvetési konszolidációs program kidolgozásában vagy elbírálásában.

A Financial Times szerint "a helyzetet ismerő személyek" hangsúlyozzák: az IMF-küldöttség napirendjén nem olyan jellegű információgyűjtés szerepel, amely egy esetleges pénzügyi kisegítő program előkészítését szolgálná. A delegáció kiküldése hozzásegítheti a valutaalapot a görög közfinanszírozási rendszer alapvető problémáinak jobb megértéséhez - idézte forrásait a lap.

A Financial Times szerint azonban még az IMF korlátozott jellegű bekapcsolódása is igen érzékeny ügy, tekintettel azokra a piaci találgatásokra, hogy Görögország végül rászorulhat a Nemzetközi Valutaalap és az EU közös pénzügyi segítségére.

A londoni elemzői közösségben a hazai össztermékhez (GDP) mérve 12,5 százalék feletti idei államháztartási hiányt, a következő néhány évben pedig 140 százalék felé közelítő államadósság-rátát jósolnak Görögországnak.

Nemrégiben két nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard Ú Poorís egyaránt a közepes befektetői "BBB" kategóriába sorolta át a görög adósságot az elsőrendű "A" sávból.

Az SÚP - amely arra hivatkozott, hogy a görög kormány deficitcsökkentő tervei valószínűleg elégtelenek az államadósság tartós mérsékléséhez - az új, "BBB plusz" görög osztályzatot is negatív kihatású figyelőlistán hagyta, ami erőteljes utalás a közeli újabb leminősítés lehetőségére.

Görögország az első - és eddig az egyetlen - olyan euróövezeti tagállam, amelyet több hitelminősítő is visszasorolt a közepes "BBB" osztályzati sávba.

A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató cég, a CMA DataVision nemrégiben közölt összehasonlító elemzése szerint - amely a szuverén adósságtörlesztési kockázat fedezetére szolgáló határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása alapján listázta az egyes gazdaságokat - Görögország a világ tíz legkockázatosabb állami adósának egyike, olyan országokkal osztozva a felső tízes mezőnyben, mint Venezuela vagy Ukrajna.

A JP Morgan bankcsoport londoni részlegének szintén nemrég kiadott összehasonlító elemzésében az állt: a magyarországi költségvetési konszolidáció lehet a legjobb követendő példa Görögország számára. Magyarország ugyanis valószínűleg Európa legambiciózusabb költségvetési korrekcióját hajtotta végre - ciklikus kiigazítással számolt GDP-arányos elsődleges államháztartási egyenlege évente átlagosan 3 százalékponttal javult az elmúlt három év során -, és "nagyjából ez az a szigorítási mérték", amelyre Görögországnak is szüksége lenne - írták a JP Morgan londoni elemzői.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódott a Demjanjuk-per

Szakértők meghallgatásával folytatódott kedden Münchenben a náci háborús bűncselekményekkel vádolt… Tovább olvasom