Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

IMF: bíztatóak a növekedési kilátások a balti régióban

Enyhült a gazdasági válság hatása a balti régióban, és bíztatóak a növekedési kilátások - mondta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselője csütörtökön Rigában.
A valutaalap Közép- és Kelet-Európáért felelős regionális vezetője, Mark Allen egy konferencián úgy fogalmazott: a balti államok - Észtország, Lettország, Litvánia - kilábalása már megkezdődött. Az IMF munkatársa szerint a növekedési pálya helyreállásának sebessége azon múlik, hogy a három balti állam - amely még mindig szigorú költségvetési megszorítások hatása miatt szenved -, milyen gyorsan tudja fellendíteni exportját.

A jövő azonban nehézségeket tartogat. A lakosságot a magas munkanélküliség és az állami juttatások értékének csökkenése sújtja, de a vállalatokra is megpróbáltatások várnak.

Allen szerint további problémákat okozhatnak a jelenleg is zajló költségvetési megszorítások, valamint a tőkeszegény banki környezet.

Korábban egyik balti állam sem nyúlt a devalváció eszközéhez, ami növelte volna versenyképességüket. Helyette bér- és kiadáscsökkentéssel próbálták ezt elérni. Lettország ráadásul kénytelen volt igénybe venni az IMF és az Európai Bizottság közös 7,5 milliárd eurós mentőcsomagját. Gazdasági nehézségei ellenére Észtország alacsony szinten tudta tartani költségvetési hiányát, így jövőre csatlakozhat az eurózónához.

2009-ben Észtország gazdasága 13,7 százalékkal, Lettországé 16,8, míg Litvániáé 16,8 százalékkal esett vissza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kézigránátot dobtak egy zsúfolt mexikói bárba

Legalább tizenöten megsebesültek, amikor ismeretlenek kézigránátot dobtak egy zsúfolt bárba a… Tovább olvasom