Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Incidens a guantánamói fogolytáborban, az őrök gumilövedékeket vetettek be

Erőszakba torkollott szombaton a Kuba szigeti guantánamói amerikai fogolytáborban a hetek óta fokozódó feszültség; az őrök gumilövedékeket vetettek be, miután a foglyok tiltakoztak az ellen, hogy magánzárkákba helyezzék át őket.
Az incidensben - amely a 6-os tábor nevű, közepesen szigorú részlegben történt - néhányan könnyebben megsebesültek - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió egy guantánamói katonai szóvivőre hivatkozva.

Jelenleg 166, terrorizmussal gyanúsított személyt őriznek Guantánamó-öböli amerikai haditengerészeti támaszponton, sokakat közülük a fogolytábor 2002-es létrehozása óta.

Februárban több tucat rab éhségsztrájkot kezdett, tiltakozva az ellen, hogy szerintük az őrök nem megfelelően bántak a koránjaikkal (muszlim szent könyveikkel) a cellák ellenőrzése során. Hivatalos közlés szerint jelenleg 43 őrizetes utasítja el az ételt, közülük 11-et kényszertáplálásnak vetnek alá.

Robert Durand százados, a tábor szóvivője elmondta a The Washington Post című napilapnak: azért döntöttek úgy, hogy megszüntetik a közös cellákat, és mindenkit magánzárkába helyeznek, mert a közös cellákban a rabok letakarták a térfigyelő kamerákat és az ablakokat.

A lap ugyanakkor azt írta: a foglyok elkülönítésével a tábor parancsnoksága feltehetőleg azt akarta elérni, hogy a rabok befejezzék az éhségsztrájkot.

Beszámolók szerint az őrizetesek seprűnyelekkel és más, a kezük ügyébe eső eszközökkel próbáltak szembeszállni az őrökkel, akik több lövést adtak le speciális, gumilövedékeket kilövő rövid csövű puskákból. "Sem őrök, sem őrizetesek nem sebesültek meg súlyosan" - mondta Durand százados.

Barack Obama amerikai elnök 2008-ban ígéretet tett rá, hogy bezárják a guantánamói fogolytábort. A kongresszus azonban megakadályozta, hogy a terrorizmussal gyanúsított személyeket átszállítsák amerikai börtönökbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakadékba zuhant egy busz Peruban, sok halott

Szakadékba zuhant egy busz szombaton Peru északi részén; a balesetben legalább 25 ember meghalt,… Tovább olvasom