Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Indonéziában külföldi drogkereskedőket végeztek ki, Brazília és Hollandia visszahívta nagykövetét

Indonéziában kivégeztek hat drogkereskedőt, köztük öt külföldit; a halálos ítéletek végrehajtása miatt Brazília és Hollandia visszahívta jakartai nagykövetét.
Az ítéleteket vasárnap, helyi idő szerint röviddel éjfél után hajtották végre a Nusakambangan szigeten lévő börtönben. A kivégzőosztag egy időben lőtte őket agyon. Egy brazil, egy holland, egy nigériai, egy vietnami és egy malawi férfit, illetve egy indonéz nőt végeztek ki.

A halálos ítéleteket az után hajtották végre, hogy Joko Widodo indonéz elnök a múlt hónapban elutasította az elítéltek kegyelmi kérvényeit. "Mondtam azt, hogy az országunkban rendkívüli állapotok uralkodnak a drogcsempészet miatt, és hangsúlyoztam azt is, hogy nem fogok megkegyelmezni semmilyen elítélt drogkereskedőnek. Soha! Soha!" - hangoztatta döntését indokolva az államfő.

A kivégzések után Brazília és Hollandia is bejelentette, hogy visszahívja Jakartából nagykövetét.

Az indonéz elnök Dilma Rousseff brazil államfő közbenjárására sem volt hajlandó megkegyelmezni. A brazil elnök közvetlenül a kivégzések előtt is felhívtam telefonon Widodót. A kivégzések után kiadott közleményben leszögezte, hogy a halálos ítélet végrehajtása nagyon kedvezőtlen hatással lesz a két ország kapcsolatára.

Hollandia is elítélte a kivégzéseket. Bert Koenders holland külügyminiszter leszögezte, hogy "ez egy kegyetlen és embertelen büntetés volt, amely felér az emberi méltóság és tisztesség elfogadhatatlan elutasításával".

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője nagyon sajnálatosnak nevezte a kivégzéseket. Az EU nevében felszólította Jakartát, hogy vegye fontolóra a moratórium kihirdetését a halálos ítéletek végrehajtására.

Az indonéziai börtönökben és siralomházakban jelenleg 135 halálraítélt tartanak fogva, többségüket drogkereskedelem miatt ítéltek halálra. Közülük legalább 47-en külföldiek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terrorveszély miatt katonák százait vezényelték Belgium utcáira

Belgiumban katonák százait vezényelték a terrorveszélynek különösen kitett intézmények védelmére. Tovább olvasom