Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Ingyenkonyhára járnak már a franciák is

A gazdasági világválság következtében egyre több olyan ember szorul rá Franciaországban jótékonysági szervezetek élelmiszercsomagjaira és ingyenkonyháira, akik korábban viszonylagos kényelemben éltek.
"Idejutottam. Nem gondoltam, hogy valaha erre kényszerülök."- mondta az AFP francia hírügynökség munkatársának Párizs egyik luxus-élelmiszerbolthálózatának egyik korábbi vezetője, miközben élelmiszercsomagért áll sorba a hideg januárban "Ez nagy segítség, és nekem nincs más választásom."- közölte a 43 éves férfi, aki nem akarta elárulni a nevét. Másfél évvel ezelőtt bocsátották el, és azóta csak alkalmi munkákhoz jutott. Mint mondta, napi 14 euróból kell megélnie Párizsban, ahol egy olcsó szendvics nagyjából 4 euró. A férfi az elmúlt hónapokban rendszeresen eljött az ételcsomagért a Restos du Coeur-höz, amit egy francia szinész alapított jó száz évvel ezelőtt, hogy segítse a a rászorulókat.

"Bármit, ami segíthet, amihez hozzájuthatsz, el kell fogadnod, de harcolnod is kell, hogy ne végezd úgy, hogy segélyektől függsz."-mondta a férfi, aki nem volt hajlandó arról beszélni, hogy miként jutott idáig, miért nincsenek tartalékai azokból az idők, amikor még jól ment a sora. Az AFP szerint egyre több és több francia áll sorban jótékonysági szervezetek élelmiszerelosztóinál és ingyenkonyháinál az egész országban Ezek a szervezetek tavaly 91 millió adag ételt adtak a rászorulóknak. Franciaországban jelenleg több mint kétmillió munkanélküli van, és a szám emelkedik.

Az 54 éves Armelle is segélycsomagért áll sorban. Gyümölcsöt, zöldséget, sajtot, néhány konzervet remél. "Nehéz volt a számomra megtenni ezt a lépést. De félretettem a büszkeségemet."-meséli az asszony, akinek öt gyerekről kell gondoskodnia. "Nem tudják, hogy idejárok, egy világ omlana össze bennük, ha kiderülne, hogy az anyjuk koldul."- mondja Armelle az AFP munkatársának. Armelle konyhás volt egy párizsi általános iskola menzáján, de ki kellett lépnie tavaly szeptemberben, hogy elláthassa sérült 15 éves fiát. Azóta képtelen kijönni a segélyből, hogy eltartsa családját. "Kifizetem a lakbért, az áramot, és szinte semmi nem marad."- mondja, majd szidni kezdi a szupermarketeket az áraik miatt.

A 33 éves Stephane Tavenaux betegsége miatt részmunkaidőben dolgozik egy pékségben, de olyan kevést pénzt kap, hogy abból nem tudja fizetni a lakását és élelmet is venni. Azt mondja, semmiféle szégyent nem érez azért, mert élelmiszercsomagért áll sorban. Jeanine Teboul, a Restos du Coeur vezetője szerint mind több, boldogulni képtelen diplomás fiatal és a nyugdíjból csak nyomorgó idős ember jön hozzájuk. A tendencia növekszik, a gazdasági világválság kezdete óta pedig gyorsul ez a növekedés. "A fenyegetettség bármely életkorú és szinte minden társadalmi helyzetű embert elérhet."-mondja Teboul asszony.

Olvasóink írták

  • 2. koga75 2009. január 27. 11:53
    „A cikkben megkérdezett emberek közül egyik sem a gazdasági válság miatt kényszerül az ingyenkonyhára.”
  • 1. babocska 2009. január 27. 11:23
    „Nem kell a franciákhoz menni mintáért ! Lassan mire eljön a nyár mi is itt ebben a városban megyünk enni az ingyenkonyhára,mindenhova ahol valamit adnak.Itt olyan gondok lesznek,amire nemigen számitottak,s valamit lépni kell majd a városnak is,de az országnak is.Mert azt mondják a régi öregek" Az éhes hasnál rosszabb semmi nincs " !Egy ideig tűr ez a birka nép,de utána felkel ,mert kénytelen lesz,ezt az állapotot megszüntetni.Kukákból falatoznak,naponta egyre többen,de tiz évvel ezelőtt még jó ha egyszer valaki éjjel átdurta,most 15 percenként valakik.Jól öltözött egyének,nem hajléktalanok.Elgondolkozhattnának azok a fejesek akik több millás állami autókkal furikáznak ,hogy mire is tellik másnak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A WHO szerint nincs járvány Kínában

Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO szerint nincs bizonyíték arra, hogy Kínában… Tovább olvasom