Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Ipolynyéken 350 eurót kapnak a szülők minden újszülött után

Vannak, akik elteszik a pénzt a gyerekeknek, vagy életbiztosítást kötnek belőle, de sokan ebből finanszírozzák a gyermekvállalással járó többletkiadásokat.
A szlovákiai Ipolynyék (Vinica) önkormányzata a fiatal családok támogatásával szeretné meggátolni a lakosság csökkenését és elvándorlását, ezért 350 eurós egyszeri támogatást ad a szülőknek minden újszülött után.

Az 1991-es népszámlálás óta körülbelül kétszázzal csökkent Ipolynyék lélekszáma. Volt olyan év, amikor a csaknem kétezres településen csak négy-öt gyerek született. "Tennünk kellett az elvándorlás és az elöregedés ellen" - mondta Hrubík Béla, Ipolynyék polgármestere az MTI-nek.

Vannak, akik elteszik a pénzt a gyerekeknek, vagy életbiztosítást kötnek belőle, de nagyon sokan nem tudnák finanszírozni e támogatás nélkül a gyermekvállalással járó olyan nagyobb kiadásokat, mint például a babakocsi-vásárlást - tette hozzá.

Két éve tart a program, tavaly 18 újszülöttet támogattak ezzel az összeggel, és idén is nagyjából ennyire számítanak.

Nemcsak ezzel próbálják maradásra bírni a fiatalokat. Hasonló célt szolgál a bérlakások építése is. Az utóbbi években már átadtak egy 12 és egy 8 lakásos tömbházat, jövőre pedig újabb 8 bérlakás átadását tervezik - közölte Hrubík Béla.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irán bírálta Kanadát teheráni nagykövetségének bezárásáért

Azzal vádolta az ottawai kormány Iránt, hogy "a cionista rezsim befolyása" alá került. Tovább olvasom