Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Irakban január 21-én lesznek a választások

Irak - Irakban nagy valószínűséggel jövő január 21-én tartják meg a parlamenti választásokat - közölte Faradzs al-Haidári, az országos választási bizottság elnöke.
Eredetileg január 16-ra tervezték a választások megrendezését, de a törvény elfogadása elhúzódott. Különösen nagy vita bontakozott ki arról, hová tartozzék Kirkuk városa. A kurdok autonóm régiójukhoz szeretnék csatolni a kőolajban gazdag, 900 ezer ember lakta észak-iraki várost, míg az arabok és türkmének azzal vádolják a kurdokat, hogy tömegesen telepednek le Kirkukban az etnikai arányok megváltoztatása céljából.

A parlament végül vasárnap este elfogadta a törvényt, amelynek alapján a jövő év elején sor kerülhet a következő törvényhozási választásokra. Az indítványt a szavazáson jelen lévő 195 képviselő közül 141 támogatta.

Faradzs al-Haidári elmondta, hogy a január 21-i időpontot jóváhagyásra beterjesztette az elnöki tanácshoz. Az ügyben Dzsalal Talabani elnök és két alelnöke dönt majd. Haidári hozzátette: nem hiszi, hogy az új időponton változtatna a testület.

A jövő évi parlamenti választás fontos próbája annak, hogy sikerül-e stabilizálni a vallási konfliktusokkal terhelt országot, miközben az Egyesült Államok kivonni készül csapatait, amelyek a 2003-as amerikai invázió óta tartózkodnak Irakban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évente 11 napot ülnek dugóban a római autósok

Olaszország - Rómában, a lármás és kipufogógázoktól szennyezett fővárosban a legrosszabb az olasz… Tovább olvasom