Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Irakban jóváhagyták a választási törvényt

Az iraki parlament vasárnap este elfogadta azt a törvényt, amelynek alapján jövő év elején sor kerülhet a következő törvényhozási választásokra.
A törvényt a szavazáson jelen lévő 195 képviselő közül 141 támogatta.

A jogszabály elfogadását több heti belpolitikai vita előzte meg arról, hogy Kirkuk városa hová tartozzék. A kurdok autonóm régiójukhoz szeretnék csatolni a kőolajban gazdag, 900 ezer ember lakta észak-iraki várost, míg az arabok és türkmének azzal vádolják a kurdokat, hogy tömegesen telepednek le Kirkukban az etnikai arányok megváltoztatása céljából.

A jövő évi parlamenti választás fontos próbája annak, hogy sikerül-e stabilizálni a vallási konfliktusokkal terhelt országot, miközben az Egyesült Államok kivonni készül csapatait, amelyek a 2003-as amerikai invázió óta tartózkodnak Irakban. A január 16-ra kiírt választás körüli viharok amerikai hivatalos körök szerint kétségessé tették a csapatcsökkentés eredeti menetrendjét. A most megszavazott törvény végül nem tér ki a kirkuki választás részleteire.

A vasárnapi parlamenti voksolás előtt a képviselők elutasították az ENSZ és a Nemzetbiztonsági Politikai Tanács által kidolgozott kompromisszumos javaslatokat. A tanács élén a síita Núri ál-Maliki kormányfő és a kurd elnök, Dzsalal Talabani áll.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Messenger feltárta a Merkúr felszínét

A Messenger amerikai űrszonda harmadik és egyben utolsó átrepülése a Merkúr felett csaknem teljes… Tovább olvasom