Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Irakban terrortámadásokkal válaszoltak a mecsetben történt vérengzésre

Bagdadban egy merénylő belevezette robbanóanyaggal megrakott gépkocsiját a hírszerzés központjának a kapujába.
Irakban öngyilkos merénylők szombaton megöltek legalább 35 embert, vélhetően válaszul arra, hogy síita terroristák előző nap vérengzést rendeztek egy szunnita mecsetben.

A hatóságok beszámolói szerint Bagdadban egy merénylő belevezette robbanóanyaggal megrakott gépkocsiját a hírszerzés központjának a kapujába, s megölt 8-11 embert. Tikrít városban egy hasonlóan felszerelt katonai jármű, egy amerikai Humwee rohant bele kormánykatonák és síita milicisták gyűlésébe; ott kilencen vesztették életüket.

Merényletek voltak az északi, kurd területeken, így Erbílben, a fővárosban és Kirkukban. Erbílből csak sebesülteket jelentettek, de az utóbbi városban három egymáshoz időzített robbanás 18 embert ölt meg.

A kurd ellenőrzés alatt álló területek belsejében ritkák az ilyen merényletek - jegyzik meg a hírügynökségek.

Pénteken Dijála tartomány egyik falujában síita milicisták törtek rá egy mecsetben imádkozó szunnita hívőkre, és agyonlőttek közülük 68-at, sokat megsebesítettek. A merényletek a kormányalakítási tárgyalások kellős közepén történtek, amelyeknek az egyik fő célja a hatalom megosztása a felekezetek között, és kihúzni ezzel a talajt a vallási szélsőségesek, így a gyorsan előretörő Iszlám Állam alól. A szinte reménytelenül nehéz feladat megoldása Haider al-Ábádi kormányalakítással megbízott síita politikusra vár.

A merényletre válaszul két fontos szunnita politikai tömörülés felfüggesztette a részvételét a tárgyalásokban, amíg a tetteseket el nem fogják.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Békés célzatú nukleáris üzemet avatott fel Irán

Iránban felavattak szombaton egy ipari létesítményt, amely csak békés célra használható anyaggá… Tovább olvasom