Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Iraki gáz érkezhet elsőként a Nabucco vezetéken

Kezdetben valószínűleg iraki eredetű földgázt szállít majd az Európai Unió felé a Nabucco vezeték, amelyet a 2014-es fűtési szezonra állíthatnak üzembe - mondta csütörtökön a gázvezeték-beruházást végző konzorcium ügyvezető igazgatója.
Reinhard Mitschek egy bécsi sajtóbeszélgetésen úgy fogalmazott: a Nabuccón várhatóan 2014 negyedik negyedévétől érkezik majd földgáz. Kezdetben a korábbi elképzelésektől eltérően nem Azerbajdzsánban, hanem az iraki Kurdisztánban kitermelt gázt táplálhatnak a vezetékbe - tette hozzá.

A jelenlegi tervek szerint 2015 lesz az első olyan év, amikor a Nabucco végig üzemel. A 3300 kilométer hosszú vezeték összesen 8 milliárd köbméter iraki gázt szállít majd. 2016-ban "további 8 milliárd köbméterrel növekszik a kapacitás, azerbajdzsáni forrásból" - mondta Reinhard Mitschek, aki szerint később Türkmenisztán is bekapcsolódik az ellátásba.

Szeptember második felében tárgyalások kezdődtek Törökország és Irak között arról, hogy az arab ország miként vehetne részt a Nabucco-projektben. Irak Törökországon keresztül pumpálhatna gázt a Nabuccóba. Értesülések szerint a két ország szándéknyilatkozatot készül aláírni erről.

Az uniós gázellátás biztonságát javítani hivatott Nabucco Törökországból indul, áthalad Bulgárián, Románián és Magyarországon, majd az ausztriai Baumgartennél végződik. A beruházás költsége 2008-as árakon 7,9 milliárd euró. Az építkezés várhatóan 2011-ben kezdődik. A vezeték éves kapacitása 31 milliárd köbméter, ezt a jelenlegi tervek szerint 2020-ra éri el. Összehasonlításképpen: Magyarország éves gázfogyasztása 15-16 milliárd köbméter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejbe lőttek egy magyar nőt Szardínia szigetén

Olaszország - Holtan találtak egy 47 éves magyar nőt az olaszországi Szardínia szigetén lévő Sassari… Tovább olvasom