Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Iraki lázadás: a dzsihádisták három irányból nyomulnak Bagdad felé

Három irányból nyomultak a dzsihádisták az iraki főváros felé, miután a keleti Dijála tartomány egy része is az ellenőrzésük alá került. Az Egyesült Államok beavatkozást tervez, az amerikai cégek menekítik alkalmazottaikat.
Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szunnita szélsőséges csoport harcosai pénteken már csak mintegy száz kilométerre voltak Bagdadtól. Nyugati irányból el-Anbár, északról Szaláheddín, keletről pedig Dijála tartomány felől hatolnak előre a főváros felé.

Az iraki hadseregben kitört általános fejetlenséget kihasználva a szélsőséges iszlamisták ezrei elfoglalták az észak-iraki Moszult és Ninive tartományt, Tikrítet és Szaláheddín tartomány más területeit, valamint a kelet-iraki Dijála és az észak-iraki Kirkuk kormányzóságokat. Január óta a kezükön van a Bagdadtól 60 kilométerre nyugatra fekvő Fallúdzsa is.
Iraki illetékesek szerint péntek reggel összecsapások voltak az iraki hadsereg és a lázadók között, akik miután bevonultak Dijálába, megpróbálták elfoglalni a tartomány székhelyét, a Bagdadtól 60 kilométerre fekvő Baakúbát.

A síita vezetésű kormányzat és az iraki hadsereg tehetetlensége láttán Barack Obama amerikai elnök közölte: nemzetbiztonsági szakemberei "minden megoldást" tanulmányoznak, beleértve az iraki beavatkozást is. Egy amerikai illetékes szerint lehetséges, hogy pilóta nélküli repülőgépekkel légicsapásokat hajtanak végre.

A 2006 óta kormányon lévő, síita Núri al-Máliki kormányfő, akit nemcsak az iszlám másik ágához tartozó szunniták, de sok síita is tekintélyelvűnek tart, felszólította a törzseket, hogy alakítsanak önkéntes csapatokat a kormányhadsereg megsegítésére.

A Máliki-kormány cselekvőképességét eleve mély felekezeti megosztottság korlátozza, a szunnita lakosság pedig egyenesen azzal vádolja, hogy kormányzása alatt üldöztetés áldozatává vált. Az ILIÁ fegyveresei az általuk elfoglalt tartományokban bizonyos mértékben élvezik a szunnita lakosság támogatását, és a kormányhadsereg összeomlását is részben az okozta, hogy a szunnita katonák vonakodnak felekezeti társaik ellen harcolni.

Abu Mohamed al-Adnani, az ILIÁ egyik vezetője szerdai hangüzenetében felszólította fegyvereseit, hogy vonuljanak Bagdad ellen, a lázadói pedig eközben folytatják a véres merényletek elkövetését.

A főváros lakóiban félelmet ébreszt a Washington által a világ egyik legveszélyesebb csoportjának tartott ILIÁ előrenyomulása. Egyikük szerint a lakosságot védelem nélkül magára hagyták.

Bagdadban gyakorlatilag kiürültek az utcák, bezártak az üzletek.
A Lockheed Martin amerikai fegyvergyártó cég csütörtök este bejelentette, hogy biztonsági okokból kimenekíti Észak-Irakból ott dolgozó kéttucatnyi alkalmazottját, és több más cég alkalmazottainak evakuálásáról számolt be a washingtoni külügyminisztérium is.

A második legnagyobb iraki városban, Moszulban továbbra is a lázadók tartanak fogva közel 50, a konzulátuson elrabolt török állampolgárt, valamint 31 török gépkocsivezetőt. Moszulból mintegy félmillió lakos menekült el.

Kirkuk jelenleg a kurdok kezén van, akik közölték: megvédik a számos etnikum lakta várost, miután a hadsereg kivonult a településről.
Az ILIÁ-ban számos külföldi dzsihádista, valamint a 2003-ban amerikai segítséggel elűzött Szaddám Huszein elnök biztonsági szolgálatának több tagja is harcol. Rijád Kavadzsi, a Közel-Keleti és Öböl menti Katonai Elemző Intézet igazgatója szerint jelenleg legalább 10-15 ezer szélsőséges iszlamista tartózkodik Észak-Irakban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kompbaleset Makao közelében, sok a sérült

Legalább 70 sérültje van annak a kompbalesetnek, amely a Kínához tartozó Makao közelében történt pénteken. Tovább olvasom