Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Irakot korlátozó szankciókat oldott fel az ENSZ

New York - Irakot sújtó, több évtizedes szankciókat oldott fel szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsa; ezek főként a korábbi rendszer fegyverkezési lehetőségeit nehezítették meg, de a polgári életben is súlyos gondokat okoztak.
A szankciókat még Szaddám Huszein egykori elnök Kuvaitot 1990-ben lerohanó, agresszív kormányzata ellen hozta a testület, de már nincs rájuk szükség. Bagdad ugyancsak visszakapja a rendelkezési jogot az olaj- és földgáz kitermeléséből származó jövedelmek fölött, és ezentúl indíthat békés nukleáris programot is. A bevételek 5 százalékát továbbra is be kell fizetni egy kuvaiti kompenzációs alapba. Megszűnnek az olajért élelem program utolsó maradványai is. Ez a program a lakosság hétköznapi gondjain segített a szankciók idején. Iraknak ezután elvileg lehetősége lesz nagy hatótávolságú rakéták beszerzésére is.

A Biztonsági Tanács közölte: az egyhangúlag meghozott döntéssel "elismeri a pozitív fejleményeket, és azt, hogy a helyzet jelentősen különbözik az 1990-es invázió előttitől". Az ülésen Joe Biden amerikai alelnök elnökölt. Az iraki külügyminiszter "történelminek" minősítette az ülést, amely "visszahelyezi Irakot az invázió előtti nemzetközi jogállásába".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nukleáris hulladékot szállító vonat lépte át a francia-német határt

Berlin - Nukleáris hulladékot szállító vonat lépte át a francia-német határt szerdán délután,… Tovább olvasom