Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Irán: 16 éves korukban menjenek férjhez a fiatal lányok

Teherán - Tizenhat éves korukban menjenek férjhez a fiatal lányok - erre buzdította az irániakat Mahmúd Ahmadinezsád elnök, elvetve a korábbi hatékony családtervezési programot - írta vasárnapi számában egy helyi lap.
Az iráni forradalom idején, az 1979-es évet követően tapasztalt rekord születési arányok miatt az országban nemzetközileg is elismert családtervezési programot vezettek be. Ennek hatására a születések az 1990-es években drámaian lecsökkentek.

Az iráni elnök a Dzsam-e Dzsam című újság beszámolója szerint bűnösnek és a Nyugatról importáltnak nevezte ezt a programot. Hangoztatta: a fiatal férfiaknak húsz éves, míg a lányoknak 16-17 éves korban kellene a házasságra gondolni.

Az elnök hozzátette semmi nem indokolja, hogy a férfiak 26, nők 24 éves korukban gondoljanak a házaséletre.

Ahmadinezsád 2005-ös hatalomra kerülése óta kereste a módját annak, hogy növekedjen az ország lakosságának száma, amely jelenleg elérte a 75 milliót, kétharmaduk 15 és 30 év közötti.

Ez év júliusában a népszaporulat növekedésének elősegítésére Iránban új programot vezettek be, amelynek keretében pénzügyi ösztönzést kapnak a családok minden megszületett gyermek után, mondván az ország 150 millió embert is képes eltartani.

E politika bírálói szerint ez azonban csak növelné a munkanélküliek számát, ami jelenleg is 9 százalékos.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2010. november 21. 15:56
    „Akkor a mi kirekesztett, rettegő kisebbségünk egyenesen forradalmian előrehaladó. Náluk már 12 évesen megtörténik a házasság, mivel jön a pulya.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Moszadnak köze lehet Barschel halálához

Egy neves svájci toxikológus az izraeli titkosszolgálatot gyanúsítja azzal, hogy 1987 októberében… Tovább olvasom