Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Irán cáfolja, hogy leállította európai olajexportját

Az iráni olajipari miniszter cáfolta azt a múlt heti hivatalos közlést, hogy Teherán leállította Németországba, Spanyolországba és Görögországba irányuló olajexportját.
Nagy-Britannián és a Franciaországon kívül egész Európának adunk el olajat - jelentette ki Rosztam Kászemi csütörtöki ajtóértekezletén.

Az angol, illetve arab nyelven sugárzó iráni állami televíziók, a Press-TV és az al-Alam április 10-én és 11-én számoltak be arról, hogy Nagy-Britannia és Franciaország után Németország, Spanyolország és Görögország sem kap több iráni olajat, válaszul arra, hogy az Európai Unió januárban arról döntött: július 1-jéig késleltetett olajembargót vezet be Irán ellen. A spanyol külügyminisztérium egyik szóvivője az áprilisi iráni bejelentés után közölte, hogy Madrid gyakorlatilag már február vége óta nem vásárol iráni olajat.

A két tv-állomás nem nevezte meg hírforrásait.

Teherán már februárban leállította a nagy-britanniai és a franciaországi olajexportját. Ez a két ország azonban csak elenyésző mennyiségben vásárolt olajat Irántól.

A másik három EU-s ország azonban jelentős mennyiségű - napi 100-180 ezer hordó - olajat szerzett be az iszlám köztársaságtól. Az iráni miniszter sajtóértekezletén jelezte, hogy Görögországgal bizonyos elszámolási problémák jelentkeztek, de ezek megoldása folyamatban van. Megjegyezte azt is: Iránnak nem okoz problémát értékesítenie olaját a világpiacon, és már több vásárlóval kötött üzletet. Ha viszont az európaiak ragaszkodnak az embargóhoz, akkor az Iránnal szemben bevezetendő uniós olajvásárlási tilalom jelentős olajár-ingadozást jelent majd a világpiacon - tette hozzá a miniszter, aki szerint az elmúlt hónapok áremelkedése az EU-embargó bejelentésének a következménye.

Az EU által bejelentett késleltetett olajembargó azt célozza, hogy a teheráni rezsim ne tudja finanszírozni nukleáris programját, amely Irán állítása szerint békés célú, de a Nyugat szerint valójában nukleáris fegyver kifejlesztésére irányul.

Irán Szaúd-Arábia után az OPEC második legnagyobb olajtermelő országa, napi 3,5 millió hordós kitermeléssel. Korábban Irán azzal fenyegetett, hogy blokád alá veszi a nemzetközi olajszállítás szempontjából kulcsfontosságú Hormuzi-szorost, ha korlátozzák olajkivitelét, és ebben az esetben még drasztikusabb olajáremelésre kellene számítani.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A London 2012 része a világ legnagyobb Shakespeare fesztiválja

Az internet segítségével, multikulturális és többnyelvű projektekkel fogja össze szinte az egész… Tovább olvasom