Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Irán és Bahrein számos városában utcára vonultak az Izrael-ellenes tüntetők

Irán több mint hétszáz városában és tizenegy bahreini helyszínen vonultak utcára pénteken Izrael-ellenes tüntetők az "al-Kudsz" (arabul: Jeruzsálem) napján, amelyet Teherán hagyományosan a ramadán szent hónapjának utolsó péntekén rendez meg a zsidó állam elleni tiltakozásképpen.
A megmozdulások idén a szokásosnál is nagyobb méretűek, válaszul a Gázai övezet ellen 18 napja indított izraeli katonai offenzívára, amelyben eddig több mint nyolcszáz palesztin vesztette életét, többségükben civilek.
Az iráni televízió felvételei alapján Teheránban "Halál Izraelre!" és "Halál Amerikára!" feliratokat emeltek a magasba a tiltakozók, Bahreinben több helyen izraeli zászlókat égettek, és az irániakhoz hasonló szövegű transzparensekkel fejezték ki nemtetszésüket Jeruzsálem tevékenysége miatt.

Bahreinben a tüntetők összetűzésbe kerültek a biztonsági erőkkel, és a hatóságok egy embert őrizetbe vettek.

Irán, amely nem ismeri el Izrael létezését, régóta segíti a palesztin iszlamista csoportok küzdelmét a zsidó állam ellen. Teheránt a nyugati hatalmak a Hamász szélsőséges palesztin szervezet pénzügyi és katonai támogatásával vádolják.

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője szerdán arra szólította fel a palesztinokat, folytassák fegyveres harcukat Izrael ellen, és terjesszék ki hatalmukat a zsidó állam által megszállt Ciszjordánia területére. Az iráni parlament elnöke csütörtökön kijelentette, hogy technológiai segítséget adnak a Gázai övezet palesztin harcosainak a fegyverkészítéshez.

Az "al-Kudsz" napját a palesztinok iránti szolidaritás kifejezésére minden évben megrendezik Iránban és a legtöbb arab országban 1979 óta, amikor Homeini ajatolláh, az iráni forradalom vezetője arra szólított fel mindenkit, hogy "szabadítsák fel Jeruzsálemet a cionista megszállóktól".

Izrael július 8-án hajnalban kezdett légi hadműveletet a Gázai övezet iszlamista erői ellen. Az offenzívának kettős célja van: csapást mérni a Hamász radikális palesztin szervezetre, és csökkenteni az Izraelre irányuló rakétatámadások számát. A hadművelet előzménye az volt, hogy három izraeli és egy palesztin tizenéves elrablását és brutális meggyilkolását követően megnőtt a feszültség Izrael és a palesztinok között, az izraeli hatóságok sok palesztint, főleg Hamász-tagot őrizetbe vettek, a palesztinok pedig fokozták az izraeli területek elleni rakétatámadásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elefántcsontokat foglaltak le a prágai repülőtéren

Mintegy 24 kilogramm elefántcsontot foglaltak le a cseh vámosok a prágai nemzetközi repülőtéren. Tovább olvasom