Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Irán folytatja nukleáris tevékenységét, ha a Nyugat visszalép

Irán a jelenlegi szintre visszatérve folytatja nukleáris tevékenységét, ha a Nyugat visszalép a remélt végleges megállapodástól Teherán atomprogramjáról .

Irán a jelenlegi szintre visszatérve folytatja nukleáris tevékenységét, ha a Nyugat visszalép a remélt végleges megállapodástól Teherán atomprogramjáról - mondta a perzsa állam külügyminisztere

Mohamad Dzsavad Zarif egy szombat esti televíziós műsorban úgy fogalmazott, Irán kész megtenni a szükséges lépéseket, ha a másik fél nem tartja tiszteletben a Teherán és nagyhatalmak között csütörtökön létrejött keretegyezséget, amelyet a tervek szerint június végéig végleges megállapodás követ majd. Irán mindaddig betartja ígéreteit, amíg a Nyugat is - mondta.

Megfigyelők szerint Zarif szavaival üzenni akart a keményvonalas iráni politikusoknak, akik korábban katasztrofálisnak minősítették a lausanne-i megállapodást. Zarif azt is mondta, hogy a regionális kérdések tekintetében nem szűntek meg az iráni-amerikai ellentétek.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagjával és Németországgal kötött megállapodás nem jelent veszélyt a térségre és az Iránnal szomszédos országokra nézve. "Alaptalan minden aggodalom, Irán nem tör hegemóniára a régióban" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a térség valamennyi államával jó kapcsolatokra törekednek, és ha vannak nézeteltérések, tisztázni kell őket. Teherán úgy őrködik szomszédai biztonsága, mint sajátja felett, és különösen elszánt a terrorizmus elleni harcban a régióban - hangoztatta a politikus.

Szerinte jó előzetes megállapodás született Svájcban. "Elismerték, hogy nem állíthatják le Irán nukleáris programját - mondta, hozzátéve, hogy a 2013 novemberi genfi egyezség előtt a Nyugat "le akarta dózerolni" az araki komplexumot és "a földdel akarta egyenlővé tenni" a fordóit, de ez az álláspont mára megváltozott.

Zarif szerint a lausanne-i megállapodás előnyös Iránra nézve, és az ENSZ-ben azonnal évisszavonják a Teherán atomprogramjáról szóló összes BT-határozatot, amint létrejön a végeleges megállapodás. A külügyminiszter úgy vélte, a végleges megállapodás lehetőséget teremtene a nemzetközi közösséggel való hatékonyabb együttműködésre.

"Nem akarunk mást, csak a jogainkat. Soha nem fejlesztettünk és most sem fejlesztünk atombombát. Nem törekszünk regionális hegemóniára. Jó kapcsolatokat akarunk" - foglalta össze az iráni tárcavezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb tüntetések voltak Brazíliában egy tízéves gyerek halála miatt

Rio de Janeiróban alig több mint 24 óra alatt négy embert sebesítettek halálra rendőrök, köztük a… Tovább olvasom