Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Irán hajlandó tárgyalni az EU-val

Irán - Irán hajlandó atomprogramjáról tárgyalni az Európai Unióval, de ennek feltétele, hogy az EU hagyjon fel "kétarcú" politikájával.
Szaid Dzsalili iráni főtárgyaló keddi nyilatkozata szerint Teherán elvileg pozitív választ ad az Európai Unió májusi tárgyalási ajánlatára, s a tárgyalás szeptember elején megkezdődhet. Az EU-nak azonban világossá kell tennie, hogy egyezségre vagy konfliktusra törekszik - írja Dzsalili, aki elutasítja, hogy az EU egyfelől támogatja az Irán elleni szankciókat, másfelől tárgyalni akar.

"Ez nemcsak elfogadhatatlan, de teljesen civilizálatlan" - áll a közleményben. "Az EU-nak fel kell hagynia kétarcú politikájával, és tegye jóvá hibáját" - fűzte hozzá. További követelése, hogy az EU foglaljon állást Izrael atomfegyverei ügyében is. Izraelt atomhatalomnak tartják, de a zsidó állam szándékosan nyitva hagyja, hogy van-e tulajdonában atomfegyver.

A teheráni külügyminisztérium szóvivője, Ramin Mehmanparaszt időközben megerősítette: Irán készen áll arra, hogy tárgyaljon az EU-val, továbbá az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagjával és Németországgal. A tárgyalások alapjául azonban annak a megállapodásnak kell szolgálnia, amelyet Irán májusban kötött Törökországgal és Brazíliával. Ebben Teherán beleegyezett, hogy urániuma egy részét külföldön dúsítsa. Nyugati diplomaták elégtelennek minősítették és ezért elutasították a három állam megállapodását.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízéves dollárkötvényt bocsátott ki Horvátország

Horvátország - Tízéves futamidejű, 1,25 milliárd dollár összegű kötvényt bocsátott ki kedden… Tovább olvasom