Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Irán hivatalosan elutasította az uráncserét

Irán - Irán hivatalosan értesítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) arról, hogy elutasítja a NAÜ által ajánlott uráncsere-ajánlat kulcsfontosságú elemeit - közölték diplomáciai források.
A terv a nyugati országok aggodalmait lett volna hivatott csökkenteni, amelyek attól tartanak, hogy Teherán békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver előállítására törekszik.

Az elutasító válasz összhangban áll azzal, hogy az iszlám köztársaság már két hónapja a terv módosítását szorgalmazta.

A Mohamed el-Baradei akkori NAÜ-főigazgató által tavaly októberben kidolgozott terv értelmében Irán átadta volna alacsony fokon dúsított uránkészlete 70 százalékát, amelyet külföldön tovább dúsítottak volna, és fűtőelemeket készítettek volna belőle orvosi kutatóreaktorokhoz. Teherán az uránkészlet átadása után egy évvel kapta volna meg a kazettákat. Ily módon olyan szint alá csökkent volna az iráni uránkészlet, amelyből az iszlám köztársaság már nem állíthatott volna elő nukleáris robbanófejhez szükséges, magas fokon dúsított uránt elegendő mennyiségben.

Nyugati diplomaták szerint Teherán tavaly októberben elvi beleegyezését adta a cserébe. Később azonban visszakozott és követelte, hogy alacsonyan dúsított uránkészlete és a kazetták cseréje párhuzamosan történjen meg. Ezáltal viszont nem csökkent volna az iráni uránkészlet olyan szint alá, amelyből ne lehetne nukleáris fegyver előállításához szükséges, magas fokon dúsított uránt előállítani.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghaladta az 500 milliót az EU lakossága

Meghaladta a félmilliárdot az Európai Unió lakossága: 2010. január 1-jén a 27 tagországban összesen… Tovább olvasom