Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Irán megcsinálja az atombombát?

Iránnak elegendő mennyiségű hasadó anyaga van ahhoz, hogy atombombát készítsen - ezt mondta vasárnap Mike Mullen admirális a CNN-nek.
"Azt gondoljuk, hogy megcsinálják, egész komolyan" - közölte az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke. " Régóta az a meggyőződésem, hogy ha Iránnak van nukleáris fegyvere, az nagyon, nagyon rossz mind a régió, mind a világ számára" - mondta az admirális.

Az Egyesült Államok és európai szövetségesei hosszú ideje aggódnak amiatt, hogy Irán elég dúsított urániumot állíthat elő hamarosan, hogy abból atomfegyvert építsen. Mullen azonban tovább ment ennél, amikor kijelentette, hogy az iszlám köztársaság meg is teszi ezt, írja az AFP.

Az admirális megjegyzése előtt az ENSZ ellenőrző szervezete, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) azt közölte jelentésében, hogy Irán rendületlenül folytatja urándúsítását. Az ENSZ szervezete szerint Teheránnak jelenleg több mint egy tonna alacsony dúsítású uránium-hexafluoridja (UF6) van, amely gázcentrifugákban tisztítva akár atomerőművek fűtésére, akár nukleáris fegyver gyártására is alkalmas. Irán az előbbi változat mellett szokott érvelni arra hivatkozva, hogy a natanzi üzemben békés célokra dúsítanak uránt.

David Albright, a téma egyik legismertebb amerikai szakértője szerint a több mint egy tonna uránium-hexafluorid bőven elegendő az áttöréshez egy nukleáris fegyver építésében. Az áttörés azt jelenti, hogy az atomerőmű fűtéséhez megfelelő alacsony dúsítású urániumból atombomba előállításához szükséges magas dúsításút tudnak készíteni.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter az NBC-nek adott vasárnapi interjújában azt mondta, hogy szerinte Iránnak nincs elegendő felhalmozott készlete, ezért nincsenek közel a fegyverkészítéshez. Gates azzal érvelt, hogy az olajárak zuhanása felerősíti az Irán elleni gazdasági szankciók következményeit, amelyek együttesen súlyos hatást gyakorolnak Irán bevételeire, így a fegyverkezési program kiadásaira is.

Olvasóink írták

 • 16. flexsnake 2009. március 08. 08:11
  „Amerika csak a világőr szerepét játssza. Akik eddig is birtokoltak atomfegyvereket, nem éltek vissza vele.
  Viszont ahol vallási őrülettől vezérelve nőket és gyerekeket csonkítanak meg, ott az atombomba mindenkire veszélyes. Ha jól emlékszem tavaly vezették be az amerikai hadseregben az új típusú tengeralattjárókat, elég nagy titkolózás lengi őket körül. Azt rebesgetik, minden idők legdurvább hadi szerkezetei ezek... Remélem rendet raknak gyorsan.”
 • 15. SP 2009. március 06. 09:36
  „http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/hirek/uj_raketakomplexum_iranban/”
 • 14. walaki 2009. március 04. 21:26
  „"Iránnak elegendő mennyiségű hasadó anyaga van ahhoz, hogy atombombát készítsen."

  Amerikának meg van elég indoka, hogy egy újabb országot gyaluljon a földbe.

  Én nem fosok Irántól. Sem az Al-Kaidától. Szeptember 11.-e után se rezzentem meg, ha egy szakállas ember utazott velem szembe a buszon, Pesten vagy Szegeden. Ez az arabok kontra "amerika láncos kutyái" háborúsdija.
  Egyébként meg az éremnek két oldala van: mi van, ha Irán önvédelemből gyárt atombombát? Mi van, ha a Palesztinok az 50 éve az országukat elfoglaló elnyomók ellen küzd? Ja, el is felejtettem, mi is amerika bólogató kutyái vagyunk, ilyeneket nem mondhatunk. Irán agresszor és azonnal bevetné a bombát, Izrael meg az ősi földjéért küzd, hiszen holokauszt meg minden.... Shalom Israel, éljenek a hős amerikai katonák, akik ismét megmentik a világunkat a pusztulástól. Jajj, mikor jönnek már a Júeszarmi dzsiájdzsók, és marine korpszok? Ölni, pusztítani, irtani kell amerika ellenségeit.
  Éljen.
  Megcsináljuk.
  Ezt is.”
 • 13. tulipant 2009. március 02. 23:36
  „Cyt, ertem amit irsz, es valoban igazad van abban hogy akkor tudnank nyugodtan aludni ha senkinek nem lenne atombombaja, illetve lehetne bekeben egymas mellett elni. De sajnos ez csak akkor mukodne ha az alapveto emberi jogokrol megegyezne minden orszag nezete es felfogasa. Akkor valoban lehetne minden orszagnak atombombaja, illetve akkor mar valoszinu nem is kellene. Hiszen Belgiumnak sem kell atombomba hogy megvedje magat Hollandiatol vagy Norvegiatol. De amig ez nem lehetseges addig igenis ne legyen olyan orszagoknak ahol az alapveto emberi jogok a sajat orszagukban sem letezik. Csak egy pelda: Nem biznek olyan orszag kulpolitikajaban ahol peldaul naszejszakan a ferjnek Isten adta joga megolni az ujdonsult feleseget ha rajon hogy az mar nem szuz. Hulye pelda, tudom hogy nem passzol ide, de az orszag nezetet alapveto emberi es szabadsag jogokrol huen vazolja.”
 • 12. tahoszegedi 2009. március 02. 12:53
  „(moderálva - a szerk.)”
 • 11. cyt 2009. március 02. 08:57
  „"tulipant" - egyetértek abban, hogy ÉN IS szeretnék nyugodtan aludni. Én is szeretném biztonságban tudni a Földet. De amíg azt látom, hogy NAGYON SOK állam NEM HAJLANDÓ megválni az atomfegyverétől, mert azt gondolja, hogy neki JOGA VAN birtokolni az elrettentést, míg másnak NINCS JOGA ugyanerre, addig bizony NEM Iránban látom a veszélyt, hanem az USA-ban, Izraelben, Az oroszokban, Kinában, Pakisztánban, stb. stb. Semmilyen nyakatekert okoskodással nem lehet számomra bebizonyítani azt, hogy az a biztonságos, ha van Izraelnek atomfegyvere, de nincs Iránnak, ha van az USA-nak, de nincs Japánnak, ha van Oroszországnak, de nincs Algériának, stb. stb. Ha majd NEM LESZ SENKINEK sem atomfegyvere, akkor lehet azt mondani, hogy senki ne is csináljon újat. Ez egyelőre még álom marad évszázadokig - azt hiszem. Egyébként meg nem az atomfegyver a veszélyes, hanem az atomfegyverekkel rendelkező emberek. Így talán az EMBEREKKEL kellene foglalkozni, nem a tegyverekkel. Az USA-ban is, Oroszországban is, Kinában is, Izraelben is, Pakisztánban is, de még Franciaországban is.”
 • 10. cyt 2009. március 02. 08:49
  „Az, hogy egy amerikai katonai megmondóember mit mond az iráni atommal kapcsolatban, ma már nem jelent semmit. Láttuk, hogyan hazudtak Irak esetében. Miért gondolják azt, hogy ma hinni lehet nekik Iránnal kapcsolatban? Másodszor, mi a különbség az iráni atombomba, a pakisztáni atombomba és az izraeli atombomba között? Mindhárom a közeé-keleti ázsiai területen van. Harmadszor, mi jogon mondja meg az USA, vagy Oroszország, vagy Kina, vagy Franciaország, vagy bármelyik atombombával rendelkező hatalom azt, hogy egy másiknak, amelyik önerőből képes lehet atomfegyver előállítására, annak nem lehet azt megtennie, amit maguk megtettek már? Uraim, Hölgyeim, KIABÁL a KETTŐS MÉRCE ELVÉNEK ALKALMAZÁSA. Kiabál a nemzetközi igazságtalanság gyakorlata. Tipikusan hatalommal való visszaélés az, ami Iránnal szemben megnyilvánul. Csak diktatórikus hajlamú emberek viselkednek úgy, mint a nagyhatalmak viselkednek Iránnal szemben. Igenis meg kellene már tanulni a BÉKÉS EGYMÁS MELLETT ÉLÉS elveit - és gyakorlatát is. Ebbe pedig "inherensen" ott van az, hogy amit szabad nekem, azt TERMÉSZETESEN szabad másnak is. Cselekedjen végre már mindenki úgy, ahogyan elvárná, hogy mások is cselekedjenek fordított felállásban.”
 • 9. tulipant 2009. március 02. 08:44
  „Furcsanak talalom hogy a hozzaszolok tobbsege ezt helyesli, mar mint hogy Irannak atombombaja legyen.... Gyerekek ebreszto!!!!!!!!!!!!!!!!! En szeretnek szemelyszerint minden ejjel nyugodtan aludni es bizni abban hogy ez a kecses kis foldgolyo holnap is a talpam alatt lesz.”
 • 8. SP 2009. március 01. 21:00
  „Irán a fejlesztésbe, fegyverkezésbe bele van kényszerítve az Irakban , a Palesztinában történtek miatt. A jó szomszéd miatt.
  Az EU az iráni gázra tervezi a jövőt.

  csősz szerint: """""""""""""""""Atomot magyarországnak is :) Sugározzunk :D""""""""""""""""

  Az atomerőműbe, a reaktorba legfeljebb, de az a baj, hogy az is orosz lenne mint ami most a gáz.
  Cseberből vederbe.
  Ha USA nem tesz keresztbe talán itt is lesz gáz Iránból.”
 • 7. ráérő 2009. március 01. 20:16
  „Irakban sem találtak az olajon kivül semmit de azt sokat.Megy az Iráni ellenes hangulat keltés,lejárato kampány.Az az ország akinek ennyi olaj és gáz készlete van ne feltartott kézzel várja a demokrácia érkezését.Ennek a megvédéséhez legyenek megfelelő eszközei. Nagyon jo volna ha egyszer ezeket rablokat megállitanák ,bár egy jo pár év még kell hogy ebbe háboruba bele vágjonak.”
 • 6. flexsnake 2009. március 01. 20:13
  „Atomot magyarországnak is :) Sugározzunk :D”
 • 5. JungHeinrich 2009. március 01. 19:49
  „...helyes...atomot mindenkinek...:-D”
 • 4. flexsnake 2009. március 01. 19:36
  „Ha egy rendőrnek van fegyvere az más mintha egy rablónak lenne. Irán azon a területen nem a béke szóvivője. Ezért egyáltalán nem jó ha rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel. Megelőzés a titka mindennek. Vagy lehet hívni tisztogatásnak is.”
 • 3. Mathiasking 2009. március 01. 19:20
  „Kell egy háború ennek a hülye "homo sapiens"-nek nevezett fajnak, hogy kiirtsa magát.

  Vicc: 2 majom beszélget a fán a harmadik világégést követően. Azt mondja az egyik a másiknak: Gyere apjuk, menjünk le a fáról és kezdjük elölről, hátha ez jobban sikerül!”
 • 2. xene@freemail.hu 2009. március 01. 19:13
  „Miért, hol van az megírva, hogy csak az USA-nak lehet atombombája??? És van pár darabjuk, meg hidrogén-bombájuk is...és tegyük hozzá Izraelnek is van...meg Indiának és Pakisztánnak is...”
 • 1. flexsnake 2009. március 01. 19:05
  „Szép. De azért csak számoljátok fel a gantis börtönt. Kell a sok katona akit majd allah nevében be lehet vetni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új vasfüggöny jön?

Az egység reményében jöttek össze az Európai Unió tagországainak politikavezetői vasárnap, amikor… Tovább olvasom