Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Irán nem táncol vissza atomdúsítási programjától

A 2011-ben üzembe helyezett busehri atomerőmű elérte a tervezett, ezer megawattos teljesítményt.
Az iráni Atomenergia Hivatal vezetője megerősítette pénteken, hogy országa folytatja urándúsítási programját. Ferejdún Abbászi-Davani ezzel a kijelentéssel azt sugalmazta, hogy e kérdésben nem változik a hivatalos irányvonal, hiába választották meg elnökké a pragmatista nézeteket képviselő Haszan Róhánit két héttel ezelőtt.

Abbászi-Davani, aki Szentpéterváron egy nemzetközi atomenergiai konferencián vesz részt, újságírók kérdéseire válaszolva úgy fogalmazott, hogy Irán kinyilvánított céljaival összhangban folytatja a nukleáris fűtőanyag előállítását és ahhoz kapcsolódóan az urándúsítást. Beszélt arról is, hogy hasztalan a nyugati nyomás, nem állítják le a fordói atomlétesítményt, ahol a 20 százalékos dúsítottságú urániumot előállító centrifugák működnek.

Az iráni szakember a konferencián tartott előadásában beszámolt arról, hogy a tavalyelőtt üzembe helyezett busehri atomerőmű elérte a tervezett, ezer megawattos teljesítményt. Végrehajtották a szükséges technikai ellenőrzéseket, s eddig nem tapasztaltak semmilyen hibát. Az atomerőműben az orosz félnek szintén végre kell hajtania bizonyos ellenőrzéseket, s majd csak ezt követően adja át hivatalosan a működésre kész létesítményt Iránnak - mondta.

Májusban olyan hírek láttak napvilágot, miszerint Irán egyetlen atomerőművében kárt okoztak az áprilisi földrengések, és az egyik építményen hosszú repedések jelentek meg. Irán azt állítja, hogy a létesítményben nem esett kár.

A Perzsa-öböl partján lévő erőmű az atomfegyverkezés szempontjából nem jelent fenyegetést, de több szomszédos országot is nyugtalanít a kérdés, hogy eléggé biztonságos-e. Irán nem csatlakozott a csernobili katasztrófa után elfogadott nemzetközi nukleáris biztonsági egyezményhez, és visszatérő műszaki gondok voltak az épülő atomerőműben.

Abbaszi-Davani azt is elmondta, hogy Iránban megkezdték az atomreaktorokhoz szükséges berendezések gyártását. "Gyakorlatilag befejeztük a 360 megawatt kapacitású reaktorok kidolgozását, nyomott vizes reaktorról van szó. E reaktorok legfontosabb elemét elkezdtük gyártani saját erőből, országunk területén" - mondta, hozzátéve, hogy tervezik egy újabb, a Teheránban működőnél korszerűbb, 10 megawattos kutatóreaktor létrehozását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdélyi magyar hegymászó vezeti a Nanga Parbatra tartó román expedíciót

A Török Zsolt szerint alaposan felborította a romániai hegymászócsapat terveit a június 23-i… Tovább olvasom