Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Irán nukleáris leszerelési konferenciát szervez

Irán - Április közepére nemzetközi nukleáris leszerelési konferenciát szervez Irán. A vitatott atomprogramja miatt újabb szankciókkal fenyegetett ország meghívását Kína elfogadta - közölte az iráni külügyi szóvivő.
Az április 17-18-án tartandó tanácskozás témáját az "atomenergia mindenkinek, atomfegyver senkinek" jelszóval határozták meg. "Több ország vezetői, valamint nemzetközi és nem kormányzati szervezetek képviselői kaptak meghívót" - mondta el Ramin Mehmanparaszt iráni külügyi szóvivő.

Szaid Dzsalili, a nukleáris ügyek iráni főtárgyalója, aki pénteken Pekingben tárgyalt Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszterrel, közölte, hogy Kína támogatja a kezdeményezést, és részt vesz a konferencián.

"Ez egy nemzetközi konferencia, és a nukleáris leszerelés támogatójaként Irán felszólít minden nemzetet, hogy vonja ki a hadrendből atomfegyvereit" - mondta Dzsalili, aki azt állítja, hogy pekingi vendéglátói egyetértenek Iránnal a szankciók alkalmazásának hatástalanságában. Az iráni politikus felszólította a Nyugatot, hogy változtassa meg "hibás módszereit", és hagyja abba Irán fenyegetését.

Az atomfegyverprogramról Iránnal tárgyaló hat hatalom - a Biztonsági Tanács öt állandó tagja plusz Németország - közül Kína az egyetlen, amely vonakodik beleegyezni újabb BT-szankciók elrendelésébe. A Nyugat azt gyanítja, hogy békés célúnak kikiáltott atomprogramja örvén Irán valójában nukleáris fegyverek kifejlesztésén és létrehozásán dolgozik. A teheráni vezetés visszautasítja ezt a vádat, hangsúlyozva, hogy ezt tiltja az iszlám.

Az Egyesült Államokban április 12-13-án nemzetközi csúcstalálkozón tekintik át a nukleáris biztonság kérdéseit, köztük minden bizonnyal az iráni atomprogrammal kapcsolatos vitát. Dzsalili vasárnap megismételte, hogy Irán továbbra is készen áll "a világbékét, a stabilitást és biztonságot előmozdító tárgyalások" folytatására a hat nagyhatalommal.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2010. április 04. 12:20
    „:D még ez a pofa :D Nem kell velük szarozni, obama igazán lerohanhatnád már őket :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanás Irán bagdadi nagykövetsége előtt

Irak - Hatalmas robbanás történt az iraki főváros központjában, Irán nagykövetsége előtt vasárnap. A… Tovább olvasom