Délmagyar logó

2017. 07. 29. szombat - Márta, Flóra 19°C | 30°C Még több cikk.

Irán óva int, nehogy elszámítsák magukat a velük tárgyalók

Óva intette Irán a nukleáris programjáról vele tárgyaló hatalmakat, nehogy elszámítsák magukat.
Óva intette Irán nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalója csütörtökön a nukleáris programjáról vele tárgyaló hatalmakat, nehogy "elszámítsák magukat" a május végén Bagdadban esedékes tárgyalások következő fordulója előtt.

Szaid Dzsalili Az ellenállás gazdasága című teheráni konferencián szólalt fel, ahol azt mondta, hogy Irán méltósággal vesz részt a tárgyalások következő fordulóján és megvédi nukleáris jogait.

Figyelmeztette egyben a tárgyalópartnereit, az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagját (Egyesült Államokat, Franciaországot, Kínát, Nagy-Britanniát, Oroszországot) és Németországot, hogy megjegyzéseikkel legyenek óvatosak a május 23-ra tervezett tárgyalások előtt, nehogy elszámítsák magukat Iránnal kapcsolatban. Szavaival arra utalt, hogy az iszlám köztársaság ragaszkodik majd az atomsorompó-egyezményben (NPT) rögzített jogaihoz.

A nagyhatalmak arra igyekeznek rábírni Iránt, hogy korlátozza nukleáris programját, amiről Teherán azt állítja, hogy békés, polgári célokat szolgál. Az ENSZ és a nyugati országok viszont arra gyanakszanak, hogy Irán katonai célú nukleáris programot folytat.

Dzsalili szerint a Nyugat az 1979-es iráni forradalom óta már többször elszámította magát. Hangoztatta ugyanakkor, hogy Teherán kész a párbeszédre.

A vele tárgyaló hatalmak némelyike azonban úgy vélekedik, hogy lassan lejár a tárgyalásokra fordított idő.

A főtárgyaló ezzel összefüggésben kifejtette, hogy "véget kell vetni az Iránra gyakorolt nyomásnak". Szerinte ugyanis az csak erősíti az irániak ellenállását és fejlődését. Ők folytatják majd azt az utat, amit eddig fejlődésük érdekében követtek, míg a Nyugat a nyomásgyakorlással nem lesz képes céljait elérni - mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cameron: széteshet az euróövezet, ha nem lépünk

A brit miniszterelnök szerint ha a tagállamok és valutauniós hatóságok nem lépnek, széteshet az… Tovább olvasom