Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 18°C Még több cikk.

Irán politikájuk felülvizsgálatára buzdítja a nagyhatalmakat

Irán - Irán arra kérte a nagyhatalmakat hétfőn, hogy vizsgálják felül az iráni atomprogrammal kapcsolatos politikájukat és kezdjenek párbeszédet Teheránnal.
"Megfelelő a pillanat, hogy felülvizsgálják politikájukat. Az Iránnal való szembenállás helyett inkább párbeszédet kellene kezdeniük" - mondta Haszan Gasgavi iráni külügyi szóvivő, hozzátéve, hogy újabb szankciók sem fogják eltántorítani a perzsa államot nukleáris programjának folytatásától, "törvény adta jogának további védelmezésétől".

Gasgavi bírálta Angela Merkel újabb Irán-ellenes büntetőintézkedésekre tett javaslatát, és Teheránnal kapcsolatban "realisztikus irányvonal" követésére szólította fel a német kancellárt. "Merkel asszonynak a konfrontáció helyett inkább az együttműködésre kellene építenie" - mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy nem szabad ismét "az elmúlt négy év fenyegetéseinek és szankcióinak hibájába esni".

A német kancellár egy pénteken megjelent lapinterjúban mondta azt, hogy ha továbbra sem lesz előrelépés az iráni atomvitában, a nemzetközi közösségnek újabb szankciókat kell bevezetnie. "Nem szabad engedni, hogy Irán, egy olyan ország, amelynek elnöke folyamatosan kétségbe vonja Izrael létezését, atombombához jusson" - mondta Merkel a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak.

A külügyi szóvivő visszautasította a Mahmúd Ahmadinezsád elnök bírálóival szembeni iráni fellépést célzó kritikát is. "Merkel asszonynak először a német bíróságok viszonyain kellene javítania, mielőtt más országok igazságszolgáltatásával törődne" - mondta.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két észt katona esett el Afganisztánban

Afganisztán - A NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) két észt katonája vesztette életét… Tovább olvasom