Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Irán szakértői bizottság létrehozását javasolja a NAÜ-nak

Irán azt akarja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségtől (NAÜ), hogy állítson fel egy szakértői bizottságot, amely megvizsgálná az iráni uránium dúsításáról és cseréjéről szóló nemzetközi ajánlatot.
Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter hétfőn nyolc fejlődő ország Kuala Lumpur-i külügyminiszteri tanácskozása alkalmával közölte, hogy Teherán két napja továbbította a NAÜ-nek a javaslattal kapcsolatos álláspontját és észrevételeit, és - tette hozzá - "nagyon valószínű egy szakértői bizottság létrehozása e kérdések áttekintéséhez és megfontolásához".

Az amerikai-orosz-francia ajánlat lényege az, hogy Irán alacsonyan dúsított uránkészletének háromnegyedét Oroszországba szállítanák, és az energiatermeléshez szükséges szintre dúsítanák. Az így nyert alapanyagból ezután Franciaországban gyártanának kutatóreaktorban felhasználható fűtőelemeket, amelyekből Teherán orvosi izotópot állíthatna elő.

A megállapodás révén Irán alacsony, 5 százalékos dúsítású urániumkészlete olyan szintre apadna, amely már nem elegendő egy atomtöltet előállításához szükséges, 90 százalékosra dúsított uránium előállításához. Amennyiben Irán elfogadná a megállapodást, arról tenne tanúbizonyságot, hogy atomprogramja valóban békés célokat szolgál.

Befolyásos iráni törvényhozók szombaton még elutasították a nemzetközi ajánlatot, ezért Mottaki hétfői bejelentését a teheráni álláspont enyhüléseként lehetne értelmezni. A külügyminiszter azonban leszögezte, hogy Irán folytatni fogja az urándúsítást saját szükségletei kielégítése végett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó vacsora az izlandi Mekikben

"Rohamos" volt az utolsó vacsora az izlandi McDonalds éttermekben: valósággal megrohanták a három… Tovább olvasom