Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Irán válaszolt: hajóflotta indult Amerika felé

Korábban Washington fokozta haditengerészeti jelenlétét a Perzsa-öbölben.
Iráni flotta indult az Egyesült Államok parti vizei felé válaszul arra, hogy amerikai hadihajók állomásoznak a Perzsa-öbölben, Irán partjai közelében - jelentette szombaton a Farsz iráni hírügynökség egy tengernagyra hivatkozva.

"Iráni flotta közeledik az Egyesült Államok tengeri határaihoz, és ennek a lépésnek üzenete van" - idézte a Farsz Afsin Rezai Haddad tengernagyot, az iráni északi flotta parancsnokát, aki szerint a hajók Dél-Afrika felől futnak ki az Atlanti-óceánra. A hajóraj összetételét a hírügynökség nem közölte, csak azt, hogy útjuk válasz arra, hogy Washington fokozta haditengerészeti jelenlétét a Perzsa-öbölben.

Az Egyesült Államok és szövetségesei rendszeresen tartanak hadgyakorlatokat az öbölben azzal az indoklással, hogy biztosítani kell a hajózás szabadságát a Hormuzi-szorosban, amelyen a világ tengeri úton lebonyolított olajszállításának negyven százaléka halad át. Az amerikai ötödik flotta egyik támaszpontja is Bahreinben van. Irán már fenyegetőzött a szoros lezárásával abban az esetben, ha támadás éri.

Egy, a neve elhallgatását kérő washingtoni védelmi forrás kétségének adott hangot a teheráni bejelentéssel kapcsolatban, de hozzátette, hogy "a hajók szabadon mozoghatnak a nemzetközi vizeken".

A Farsz a jelentésben nem tért ki arra, hogy ki és milyen céllal hozta a flotta küldetéséről szóló döntést egy olyan időszakban, amikor enyhülni látszik a két ország ellenséges viszonya. Ezt bizonyítja, hogy a nyugati hatalmak és Irán ideiglenes megállapodást kötött a gyanakvással figyelt iráni atomfejlesztési program lelassításáról. A Nyugat ennek fejében enyhített az Irán ellen több lépésben megszigorított gazdasági szankciókon. A felek közölték azt is, hogy végleges egyezség elfogadására tesznek kísérletet fél éven belül az atomprogram békés jellegének biztosítása érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz ütött ki egy muzulmán zarándokokat elszállásoló szaúdi hotelben

Legalább tizenketten meghaltak és mintegy százharmincan megsérültek. Tovább olvasom