Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Iránban ellenzékiekkel csaptak össze a biztonsági erők

A hatóságok könnygázt is bevetettek, hogy feloszlassák az ellenzéki megmozdulást.
Az iráni ellenzék támogatóival csaptak össze szombaton a főváros, Teherán több pontján az iráni biztonsági erők - közölte egy helyi reformista honlap. A hatóságok a belvárosban, Huszein imám terén könnygázt is bevetettek, hogy feloszlassák az ellenzéki megmozdulást. A tüntetők azt akarták elérni, hogy egy muzulmán gyászmegemlékezést kormányellenes tüntetéssé változtassák.

A honlap korábban arról számolt be, hogy rohamrendőrök százait vezényelték Teherán központjába, illetve hogy a főváros több pontján keményen fellépnek az ellenzék híveivel szemben.

A síita muzulmánok Asúra ünnepén emlékeznek meg Huszein imámnak, Mohamed próféta unokájának haláláról. Huszein egy, az iszlám világa feletti uralomért vívott VII. századi csatában vesztette életét. A 680-ban lezajlott ütközet döntő mozzanat volt az iszlám két ágra - szunnita és síita ágra - szakadásában.

A júniusi 12-i elnökválasztás után a hivatalban lévő elnököt, Mahmúd Ahmadinezsádot hirdették ki győztesnek Mir Hoszein Muszavival szemben, akinek hívei az eredmény meghamisításával vádolták a hatóságokat. Tiltakozó megmozdulások kezdődtek, több százezer ember csapott össze a biztonsági erőkkel. A hivatalos adatok szerint harminc ember vesztette életét. Ez volt a legsúlyosabb belpolitikai válság Iránban az iszlám köztársaság 1979-es létrejötte óta.

Iránban tiltakozások újabb hulláma kezdődött azt követően, hogy közel egy hete elhunyt az ellenzék egyik kiemelkedő alakja, Hoszein Ali Montazeri nagyajatolláh. Õ volt az 1979-es iráni iszlám forradalom egyik teoretikusa, az iszlám köztársaság alkotmányának egyik szülőatyja. A forradalom vezetője, Khomeini ajatolláh őt szemelte ki utódjául, de néhány hónappal Khomeini 1989-es halála előtt összekülönböztek, mert Montazeri bírálta az akkori tömeges kivégzéseket. Az Asúra-napi megemlékezés és a nagyajatolláh halála miatti gyász éppen egy napra esik. Az összet6űzésekről szóló jelentést független forrásból nem lehetett ellenőrizni, mert a külföldi sajtó képviselőinek megtiltották, hogy beszámoljon a tiltakozásokról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtette első útját a világ legsebesebb gyorsvasútja

350 km/h az óránkénti átlagsebessége. A távon az utazási idő 10 óráról 3 órára csökkent. Tovább olvasom